Spring naar bijdragen

  • Kaspersky overweegt Nederland aan te klagen wegens antivirussoftwareverbod

     Delen


    1920px-Kaspersky_virlab.JPG

    Kaspersky-topman: 'Ik denk dat we Nederland mogelijk aanklagen om verbod'

    Het Russische antivirusbedrijf Kaspersky overweegt de Nederlandse overheid aan te klagen. Eerder dit jaar besloot de overheid te stoppen met software van Kaspersky, uit vrees voor Russische spionage.

    Dat zei Kaspersky Lab-topman Anton Shingarev tijdens de opening van een nieuw datacentrum in Zwitserland. Het bedrijf is mede naar het neutrale land uitgeweken om vermeende connecties met de Russische overheid te vermijden.

    "Ik denk dat we in Nederland juridische stappen gaan ondernemen, want daar is een heel vreemde beslissing genomen", zegt Shingarev. Volgens de topman heeft de Nederlandse overheid toegegeven geen technische reden te hebben gevonden om de producten van Kaspersky niet meer te gebruiken.

    Een Nederlandse woordvoerder van het antivirusbedrijf benadrukt dat de keuze voor een rechtszaak nog niet is gemaakt. "We overwegen het en zijn ook nog gewoon in gesprek met de Nederlandse overheid."

    Het kabinet bepaalde in mei van dit jaar dat de Rijksoverheid de software van Kaspersky zou uitfaseren. Hoewel minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) de vrees voor Russische spionage noemde, was er geen directe aanleiding die tot de beslissing heeft geleid.

    Russische wetgeving vereist medewerking bedrijven

    Kaspersky reageerde in mei teleurgesteld op de beslissing. Shingarev zegt nu dat zijn bedrijf in aanloop naar de beslissing zijn broncode heeft aangeboden, zodat de overheid die kon controleren op eventuele kwetsbaarheden.

    "Ze zeiden die niet nodig te hebben en hebben daarna besloten ons product te verbieden", aldus de Kaspersky-topman. Het bedrijf denkt de Nederlandse overheid binnen twee maanden aan te klagen.

    Minister Grapperhaus verwees eerder dit jaar naar Russische wetgeving die bedrijven uit het land verplicht om de Russische inlichtingendiensten te ondersteunen als de diensten daarom vragen. Kaspersky heeft eerder verklaard dat het bedrijf "geen enkele overheid helpt, of zal helpen, bij offensieve inspanningen in het digitale domein".

    De Amerikaanse overheid stopte vorig jaar ook met het gebruik van Kaspersky-software. Het bedrijf klaagde de Amerikaanse regering aan, maar die zaken werden eerder dit jaar door de rechter verworpen.

     



    Trizomu
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Na grondig onderzoek roept IT-beveiligings- en privacyexpert Brenno de Winter de overheid op tot heroverweging van eerder genomen voorzorgsmaatregel om antivirussoftware van Kaspersky Lab uit te faseren. Brenno de Winter heeft onderzoek gedaan naar de overheidsbeslissing naar aanleiding van de uitkomsten van het WOB-verzoek dat is ingediend door KRO-NCRV en Kaspersky Lab.

    Hij is tot de conclusie gekomen dat de voorzorgsmaatregel van de overheid schadelijk is voor alle betrokken partijen. Volgens De Winter is de argumentatie voor de maatregel ongegrond en doet de overheid zichzelf hiermee te kort door niet langer een beroep te doen op de kennis en expertise van Kaspersky Lab voor een veiliger digitale samenleving.

    Volledig bericht Dutch IT-channel

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...