De Nederlandse usenetprovider NSE heeft een slepende rechtszaak gewonnnen van Stichting Brein, de organisatie die houders van auteursrechten vertegenwoordigt. Het is onterecht dat News-Service Europe (NSE), zoals de provider heet, in 2011 zijn dienst moest staken, oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dinsdag. Het bedrijf kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor het illegale materiaal dat door gebruikers werd verspreid.
Vijf jaar geleden verloor NSE een kort geding van Brein, waardoor het bedrijf zijn usenetdienst moest stopzetten. Via de dienst van NSE werd voornamelijk auteursrechtelijk materiaal verspreid, oordeelde de rechter. Het was volgens de eerdere uitspraak de verantwoordelijkheid van NSE om zulk materiaal pro-actief te verwijderen.
Er was volgens NSE echter geen goede manier om zulk materiaal automatisch offline te halen, dus de dienst werd helemaal stopgezet.
Usenet is een oud protocol om berichten en bestanden uit te wisselen via nieuwsgroepen. Hoewel het protocol nog altijd in gebruik is, zijn alternatieve downloadmethodes en streamingwebsites nu een stuk populairder.
Claims
Het gerechtshof oordeelt nu dat NSE wél mag doorgaan, als er maar effectief wordt gereageerd op claims van auteursrechtenhouders. Via een zogenoemd 'notice and takedown'-beleid moet illegaal materiaal snel offline worden gehaald als hier melding van wordt gemaakt. Maar NSE hoeft materiaal niet zelfstandig te verwijderen als er geen claim is binnengekomen.
Als NSE zich daar niet aan de nieuwe voorwaarden houdt, kan alsnog een dwangsom van 50.000 euro per dag worden geïnd.
Gevolgen
De uitspraak zal voor NSE geen praktische gevolgen hebben: het bedrijf is niet van plan om zijn dienst weer beschikbaar te maken, zegt een woordvoerder tegen NU.nl.
De zaak begon al in 2009. Het beroep tegen het vonnis uit 2011 duurde vervolgens erg lang, en het gerechtshof Amsterdam bracht twee keer een tussenarrest naar buiten, waarin NSE al in grote lijnen gelijk kreeg.
Brein wilde de zaak ondanks het offline halen van NSE doorzetten, om duidelijkheid te krijgen over de legaliteit van Usenet-diensten in het algemeen. Daar ging het hof niet in mee.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.