Spring naar bijdragen

  • Van Xerox tot Windows 10: de evolutie van de gebruikersinterface

     Delen


    Deze keer geen waarschuwing(en), geen update/upgrade van een programma of OS of één of ander (zeer)goed programma. Maar deze keer een terugblik in de tijd, in de computertijd geldt dit als een eeuwigheid voor de tijd die is verstreken tot de dag van vandaag, een kleine geschiedenis les dus.

    Samenvatting: Gebruikersinterfaces hebben de voorbije halve eeuw grote veranderingen doorgemaakt. We sommen de belangrijkste mijlpalen voor je op.

    De eerste grafische user interface (GUI) zag al in de jaren 60 het levenslicht. Een halve eeuw later vallen de gebruikersinterfaces niet meer te vergelijken met de software van weleer. We blikken terug op de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van de GUI.

    Display1967Fig1.jpg

    oN-Line system

    In de jaren 60 ontwikkelde Douglas Engelbart de eerste computer die met een muis kon worden bediend. Het scherm van de pc kon zowel tekst als doorlopende lijnen weergeven. Omwille van het beperkte geheugen van het systeem konden enkel hoofdletters worden getoond. De demonstratie in 1968 kon op erg veel publiek rekenen. Omwille van geldgebrek werd het oN-Line System nooit als commercieel product aangeboden.

    xerox_alto.jpg

    Xerox Alto

    Zelfs in de jaren 70 hadden traditionele bedrijven al schrik voor de digitalisering. Eén van deze bedrijven was Xerox, welke voornamelijk bekend staat om zijn printers en kopieermachines. In 1970 richtte Xerox het Palo Alto Research Center op, waaruit in 1973 Xerox Alto vloeide. Deze computer had een scherm met dezelfde grootte als een A4-blad en een resolutie van 606 bij 808 pixels. De eerste software die voor Xerox Alto werd geschreven was nog steeds erg op tekst gebaseerd en was slechts lichtjes grafisch. Om een consistente gebruikersomgeving te voorzien, werd Smalltalk ontwikkeld. Deze software was de eerste object-oriented programmeertaal en was eveneens een besturingssysteem. Het was de eerste moderne GUI.

    11-Mac1.gif

    Lisa en Macintosh

    In 1976 richtten Steve Jobs en Steve Wozniak Apple Computer op in hun garage. Hieruit vloeide de Lisa-computer. De interface van deze pc bevatte icoontjes voor bestanden en applicaties en introduceerde een pull-down menubalk. Verdere innovaties van Lisa waren shortcuts, een prullenbak en uitgegrijsde menu-opties. De computer werd in 1983 gelanceerd, maar door zijn prijskaartje van 10.000 dollar werd de pc slechts in beperkte mate verkocht. Om deze reden werd de Macintosh een jaar later uitgerold. Het was een goedkopere versie van Lisa, had een klein monochroom scherm van 9 inch, 128 kB geheugen en een floppy drive. Het besturingssysteem werd opnieuw geschreven voor het kleine geheugen, al bevatte het systeem de meeste GUI-features van Lisa.

    12-vision.gif

    VisiOn

    Ook VisiCorp werkte in de jaren 80 aan een GUI, VisiOn genaamd. De grafische interface werd afzonderlijk aangeboden voor IBM-pc's aan 1.495 dollar, waardoor het niet vaak werd gekocht. Bovendien was VisiOn meer tekstgebaseerd dan andere GUI's, het bevatte bijvoorbeeld geen iconen en toonde geen proportionele letters.

    14-win101.gif

    Windows

    In 1983 kondigde Microsoft Windows aan, welke eruit zag als een combinatie van VisiOn en Word voor DOS. Toen het OS in 1985 werd uitgerold, was de GUI in kleur en bevatte het alle gebruikelijke GUI-features. Windows was één van de eerste 3rd party software voor de Macintosh en had een menubalk voor elke applicatie, in tegenstelling tot andere GUI's. Pas in Windows 2.0 konden de vensters elkaar overlappen.

    15-deskmate.gif

    DeskMate en GEM

    In 1984 rolde Tandy Computers Deskmate uit. De GUI diende voornamelijk met toetsencombinaties gebruikt te worden en was daardoor niet gebruiksvriendelijk. Het werd gebundeld met Tandy-pc's, maar kende weinig succes. In dezelfde periode lanceerde Digital Research GEM uit. Deze GUI diende voor DOS en Atari ST-computers en leek erg hard op Lisa en Macintosh. Apple klaagde Digital Research daarom aan, waarna enkel de Atari-versie verkocht mocht worden.

    17-amiga-small.gif

    Commodore Workbench

    De Amiga-computer van Commodore werd in 1985 gelanceerd met de GUI Workbench. Deze GUI bevatte enkele nieuwe ideeën, zoals de mogelijkheid om vensters bovenop elkaar te stapelen en een menubalk bovenaan die naar boven gehaald kon worden met de rechtermuisknop. In 1990 werd Workbench 2.0 gelanceerd, met verschillende verbeteringen. Comodore ging failliet in 1994.

    21-next.gif

    NeXTSTEP

    Nadat Steve Jobs in 1985 Apple verliet, creëerde hij de NeXT-computer. De nieuwe GUI voor de pc, NeXTSTEP, werd in 1988 gelanceerd en introduceerde een scherpe 3D-look en het X-symbool om vensters te sluiten. Verder bevatte de GUI verticale menustrips in de linker bovenhoek en een dock dat aan elke zijde van het scherm geplaatst kon worden. In 1997 werd NeXTSTEP opkocht door Apple.

    22-os2-small.gif

    OS/2

    In 1988 werd de eerste grafische versie van OS/2 uitgebracht, een GUI die DOS moest vervangen en een samenwerking tussen IBM en Microsoft was. OS/2 leek erg hard op Windows 2.0. Door de populariteit van Windows 3 werkte IBM uiteindelijk alleen verder aan OS/2. In 1992 werd een nieuwe versie van het OS uitgebracht, waarin de nieuwe gebruikersinterface Workplace Shell werd gebruikt. Workplace Shell bevatte verschillende ideeën van NeXTstep en het uiterlijk van de interface kon door gebruikers worden aangepast.

    23-kde-small.gif

    X Window system

    Eind jaren 80 werden verschillende GUI's uitgebracht voor Unix. Deze GUI's werkten bovenop het X Window System, een framework om meerdere command shells en een klok te tonen. Om een consistente interface te tonen, werd een tweede laag code hier bovenop gebruikt, de Windows manager. De desktop environment die hier bovenop draaide, gaf de besturingssystemen van verschillende verkopers hun unieke uiterlijk. Hieruit vloeide onder andere de gratis open-source desktop environments KDE en GNOME.

    25-win95.gif

    Windows 3.1, 95 en 98

    Met de uitrol van Windows 3.1 ging de populariteit van het besturingssysteem drastisch omhoog. Windows 3.1 had dan ook veel functies die niet aanwezig waren bij Macintosh en toonde scherpe goedogende icoontjes. Drie jaar later wist Microsoft deze populariteit te overtreffen met Windows 95. Microsoft nam de leiding in GUI-verkoop en introduceerde het startmenu aan de wereld. Windows 98 en ME die later in de jaren 90 werden uitgerold, waren de laatste besturingssystemen die op Windows 3.x waren gebaseerd.

    28-osx.jpg

    Mac OS X

    In de tussentijd ontwikkelde Apple de nieuwe GUI Aqua voor zijn nieuwe besturingssysteem Mac OS X. Dit besturingssysteem was een mengeling van NeXTSTEP en Macintosh. Drie jaar later werd Mac OS X 10.3 Panther uitgerold, waarin de gebruiksvriendelijkheid was verbeterd. Tiger uit 2005 bood daarentegen nieuwe functies.

    Windows_7.png

    Windows XP tot Windows 10

    In 2001 werd het razend populaire Windows XP gelanceerd. Het was de eerste Windows-versie waarvoor een 64 bit-variant bestond en de langst lopende versie van Windows. Pas in 2007 werd het volgende besturingssysteem van Microsoft uitgerold: Windows Vista. Hierin werd de startknop voor het eerst vervangen door een icoon van Windows. Windows 7 volgde het besturingssysteem op en was stabieler, sneller en gebruiksvriendelijker dan Vista. Bij Windows 8 introduceerde Microsoft een volledig nieuwe gebruikersinterface, waarin het startmenu was verdwenen. Tot opluchting van Windows-fans keerde de knop vorig jaar terug in Windows 10, het laatste besturingssysteem dat Microsoft wil uitrollen.

    113cf7219fbcf485d4e32255003e5223.jpg

    Mac OS X Leopard tot macOS Sierra

    In 2007 lanceerde Apple Mac OS X Leopard, volgens het bedrijf de grootste update ooit aan Mac OS X. Het besturingssysteem kreeg een nieuwe look en ondersteunde 64 bit-applicaties. Twee jaar later zag Snow Leopard het levenslicht. Dit was de laatste versie die op een schijfje beschikbaar was. Lion en Mountain Lion introduceerden functies die voor iOS waren ontwikkeld, bij Mavericks werd de autonomie verbeterd en Yosemite bracht een grote verandering in uiterlijk met zich mee. OS X El Capitan werd vorig jaar gelanceerd en werd door Apple als verfijningen aan de Mac-ervaring geïntroduceerd. Eerder dit jaar veranderde Apple de naam van zijn besturingssysteem. Mac OS Sierra werd tijdens WWDC voorgesteld.



    Trizomu
    • Leuk 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

  • Aanbevolen nieuws

  • Nieuwe handleiding

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    Eater

    Geplaatst

    Padington In Peru Paddington keert terug naar Peru om zijn dierbare Tante Lucy te bezoeken, die nu woont in het Verzorgingshuis voor Gepensioneerde Beren. Samen met de Brown-familie begint hij aan een betoverende reis vol verrassingen. Hun avontuur neemt een spannende wending wanneer een mysterie hen meeneemt op een onverwachte ontdekkingstocht door de kleurrijke straten van Lima. Terwijl ze de rijke cultuur en de warme gastvrijheid van Peru ervaren, leren ze dat echte vriendschap en moed hen kunnen helpen elk obstakel te overwinnen. Deze reis herinnert hen eraan dat de liefde voor familie en de kracht van samenwerking hen verder brengen dan ze ooit hadden durven dromen. Laat je inspireren door Paddington en zijn vrienden, en ontdek hoe een simpel bezoek kan uitgroeien tot een onvergetelijk avontuur vol levenslessen en vreugde. ------------------------------------------------------------------------------------- Flight Risk Een piloot vervoert een luchtmachtagent die een voortvluchtige naar de rechtszaal begeleidt. Terwijl ze door de ongerepte wildernis van Alaska vliegen, stijgen de spanningen en wordt het vertrouwen op de proef gesteld. Niet iedereen aan boord is wie hij lijkt. In deze adembenemende vlucht, waar de uitgestrekte natuur zowel schoonheid als gevaar belichaamt, ontdekken de passagiers dat ware moed niet alleen gaat om het bestrijden van vijanden, maar ook om het omarmen van de waarheid. Terwijl de sneeuwstorm om hen heen raast, worden geheimen onthuld en vriendschappen getest. De reis wordt een onvergetelijke les in vertrouwen en verraad, waarbij de piloot en de agent gedwongen worden samen te werken om de uitdagingen te overwinnen. In de onvoorspelbare wildernis van Alaska leren ze dat zelfs in de donkerste momenten, hoop en vastberadenheid altijd de weg vooruit kunnen verlichten. ------------------------------------------------------------- Queer In het Mexico-Stad van de jaren vijftig leidt een Amerikaanse immigrant in zijn late veertig een teruggetrokken bestaan te midden van een kleine gemeenschap van landgenoten. Zijn dagen zijn gevuld met routine, maar een ontmoeting met een jonge student verandert alles. Haar nieuwsgierigheid en levendige geest brengen een sprankje leven in zijn eenzame wereld. Langzaam maar zeker ontpopt zich een bijzondere band, waarin de man zijn muren laat zakken en zijn hart opent voor de mogelijkheden van vriendschap. De student inspireert hem om zijn verleden los te laten en nieuwe dromen te omarmen. Samen ontdekken ze de schoonheid van menselijke verbinding, die zelfs de meest eenzame zielen kan verlichten. In een stad vol kleur en cultuur leert hij dat het nooit te laat is om te groeien, te leren en te bloeien. Zo wordt de ontmoeting een krachtig symbool van hoop en verandering. Torch Song Een excentrieke voormalige popzangeres doet een onverwachte wending in haar leven als ze haar vervreemde halfbroer bezoekt. Wat begint als een onschuldige ontmoeting, verandert al snel in een inspirerende reis. Terwijl ze door de chaos van zijn leven navigeert, ontdekt ze niet alleen de verborgen diepten van hun familieband, maar vindt ze ook een onverwachte muze in zijn vriendin. Haar creatieve geest ontbrandt en brengt nieuwe energie in hun wereld. Samen verkennen ze de kracht van kunst en verbinding, waarbij ze oude wonden helen en nieuwe dromen omarmen. Deze ontmoeting is niet alleen een kans voor persoonlijke groei, maar ook een herinnering aan de magie die ontstaat wanneer we onze harten openen voor de mensen om ons heen. Soms zijn het de meest onverwachte ontmoetingen die ons leven een sprankeling geven en ons aanmoedigen om opnieuw te bloeien. ------------------------------------------- Le Royaume Lesia, een dappere tiener, wordt door een mysterieuze man naar een afgelegen villa geleid, waar haar voortvluchtige vader en zijn mannen ondergedoken zitten. Wat begint als een onzekere ontmoeting, verandert al snel in een tumultueuze strijd. Een oorlog breekt uit, en de echo van schoten weerklinkt door de nacht. Terwijl chaos om hen heen woedt, ontstaat er een onverwachte verbinding tussen vader en dochter. Samen trotseren ze de gevaren, hun band sterker dan ooit. In de schaduw van angst ontdekken ze de kracht van familie, veerkracht en liefde. Hun gezamenlijke reis is niet alleen een vlucht voor veiligheid, maar ook een ontdekkingstocht naar de ware betekenis van verbondenheid. Lesia leert dat zelfs in de donkerste tijden hoop kan bloeien, en dat de liefde tussen een vader en dochter geen grenzen kent. --------------------------------------------------------- Bad Genius Een groep gemotiveerde eindexamenleerlingen van een ondernemende middelbare school bundelt hun krachten om een oneerlijk toelatingssysteem voor universiteiten aan te pakken. Gedreven door hun verlangen naar rechtvaardigheid en gelijke kansen, besluiten ze niet langer aan de zijlijn te staan. Met creativiteit en vastberadenheid ontwikkelen ze slimme strategieën om de verborgen obstakels te onthullen die vele talentvolle studenten uitsluiten. Ze organiseren bewustwordingscampagnes, voeren gesprekken met beleidsmakers en creëren innovatieve platforms waar iedere stem telt. Deze jonge ondernemers tonen aan dat verandering mogelijk is, en dat zelfs de grootste systemen niet bestand zijn tegen de kracht van samenwerking en vastberadenheid. Hun inspirerende verhaal laat zien dat zelfs in de meest uitdagende tijden, een groep jongeren met een gezamenlijke visie de wereld kan transformeren. Samen staan ze sterk, en hun strijd voor rechtvaardigheid is pas het begin van een nieuwe generatie die gelooft in een eerlijke toekomst. ------------------------------------------------------ Kutsai Damacana Fikret en zijn vrouw İnci genieten van een vredig leven samen met hun pasgeboren baby. Terwijl İnci zich voorbereidt om naar Kader, haar spirituele gids, te gaan, voelt ze een sprankeling van hoop en nieuwe inzichten. Fikret, in de laatste momenten van hun rustige ochtend, wordt plotseling onderbroken door een telefoontje van Artin over een belangrijk pakket. Net wanneer Artin zijn verhaal wil delen, valt de verbinding weg. In dat ene moment van stilte beseft Fikret dat het leven vol onverwachte wendingen zit. Wat begon als een gewone dag, kan zich in een oogwenk transformeren in een avontuur vol mogelijkheden. Met een glimlach op zijn gezicht en een sprankje nieuwsgierigheid in zijn hart, bereidt hij zich voor op de reis die hen te wachten staat, zowel spiritueel als in de wereld om hen heen.
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...