Spring naar bijdragen

  • Zonnepanelen van kleine bedrijven en particulieren kwetsbaar voor cyberaanvallen

     Delen


    De toenemende afhankelijkheid van zonnestroom voor onze energiebehoeftes brengt nieuwe kwetsbaarheden aan het licht, met name de gevoeligheid van zonne-installaties voor cyberaanvallen. Recente bevindingen uit het onderzoek "Veilige zonnestroom: scenario’s en maatregelen voor cyberweerbare zonnestroominstallaties", uitgevoerd door de cybersecurity-specialisten bij Secura in samenwerking met energie-experts van de Topsector Energie en in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, benadrukken de ernst van deze dreiging. Dit onderzoek richt zich op het identificeren van potentiële zwakheden binnen de toeleveringsketen van zonnestroom en de manieren waarop cyberaanvallen kunnen worden uitgevoerd. Het doel is tweeledig: het verhogen van het bewustzijn rondom dit thema en verbeteren van de algemene cyberweerbaarheid.

    De onderzoeksmethodologie omvatte een grondige analyse van zowel openbare als besloten literatuur, evenals diepte-interviews met deskundigen en een klankbordgroep bestaande uit vertegenwoordigers uit de zonne-energie sector. Gedurende het proces zijn meerdere reviewrondes doorlopen om de bevindingen te verfijnen.

    Uit het onderzoek komen drie voornaamste scenario's naar voren waarin cyberaanvallen zonnestroominstallaties kunnen treffen:
    1. **Aanvallen via Cloudportalen**: Cybercriminelen, zoals ransomware-groepen, zien de kans om toegang te krijgen tot accounts van installateurs en zo exploitanten van zonneparken te chanteren.
    2. **Onveilige Software-Updates**: Criminelen kunnen misbruik maken van online software-updates voor omvormers, waardoor ze controle krijgen over deze apparaten, deze kunnen uitschakelen of zelfs beschadigen. Een significant risico vormt het gebruik van standaardwachtwoorden die niet worden veranderd bij de installatie, waardoor tienduizenden omvormers kwetsbaar zijn voor overname.
    3. **Doelgerichte Supply-Chain Aanvallen**: In een tijd van verhoogde geopolitieke spanningen bestaat het risico dat staatsactoren zich richten op de vitale infrastructuur, inclusief zonnestroominstallaties, door middel van geavanceerde cyberwapens.

    Om deze dreigingen het hoofd te bieden, benadrukt het onderzoek de noodzaak van een integrale benadering om zowel de kleine als grote spelers binnen de zonne-energiemarkt te beschermen. Dit houdt in het continu voorzien van de marktdeelnemers van nieuwe kennis en innovaties, alsmede het bevorderen van samenwerking tussen relevante actoren om redundantie te voorkomen en efficiëntie te verhogen.

    Deze inzichten en aanbevelingen bieden een belangrijke stap voorwaarts in het beschermen van onze toenemend duurzame energievoorziening tegen cyberdreigingen, waarbij het belang van bewustwording en gezamenlijke inspanningen om de weerbaarheid tegen dergelijke aanvallen te verhogen, centraal staat.

    Het volledige samengestelde rapport is na te lezen in de PDF onder deze link.



    William
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...