
Zes Arrestaties voor AI-gedreven Beleggingsfraude van $20 Miljoen
De Spaanse politie heeft zes personen gearresteerd die verantwoordelijk zijn voor een grootschalige cryptocurrency-beleggingsfraude. Deze oplichters maakten gebruik van AI-tools om diepfake-advertenties te creëren met populaire publieke figuren, waarmee ze slachtoffers probeerden te lokken. De fraude was bijzonder succesvol en leidde tot een verlies van 19 miljoen euro (ongeveer $20,9 miljoen) voor 208 slachtoffers wereldwijd.
De politieoperatie, met de codenaam "COINBLACK – WENDMINE," begon twee jaar geleden na de indiening van een klacht van een slachtoffer. Dit leidde tot de arrestatie van zes individuen, variërend in leeftijd van 34 tot 57 jaar, in de regio's Granada en Alicante. Tijdens de politie-invallen werden bovendien 100.000 euro, mobiele telefoons, computers, harde schijven, vuurwapens en documenten in beslag genomen.
De aankondiging van de politie benadrukt de complexiteit van de operatie en legt uit dat de criminelen meerdere schijnbedrijven hadden opgericht om de opbrengsten van hun misdaad wit te wassen. De leider van de groep gebruikte zelfs meer dan 50 verschillende aliassen.
Meerdere Fasen van de Fraude
De oplichting bestond uit verschillende fasen, te beginnen met typische "romance baiting" of de oplichters die zich voordeden als "financiële adviseurs," en eindigend met een wending van valse claims voor het terugvorderen van geld. Slachtoffers werden geselecteerd via algoritmes die profielen identificeerden die voldeden aan de targetingvereisten van de cybercriminelen, waarna zij werden benaderd met AI-gegeneerde diepfake-advertenties.
"Met behulp van Kunstmatige Intelligentie creëerden de oplichters nepadvertenties waarin bekende nationale figuren schijnbaar aanbevelingen deden om in deze producten te investeren," legt de Policia Nacional uit. "Dit vergrootte het vertrouwen van de slachtoffers in de veiligheid en winstgevendheid van de investeringen aanzienlijk."
Aanvankelijk zagen slachtoffers grote rendementen op hun investeringen op wat in wezen nepplatforms waren die valse cijfers genereerden. Op een gegeven moment, deden de oplichters, die zich voordeden als financiële adviseurs of zelfs romantische relaties met de slachtoffers simuleerden, de mededeling dat hun investeringen waren geblokkeerd en dat hun geld alleen kon worden teruggevorderd na een grote betaling.
In de laatste fase werden de slachtoffers opnieuw benaderd door de oplichters, die zich nu voordeden als Europol-agenten of Britse advocaten. Ze beweerden dat hun fondsen waren teruggevorderd en dat ze alleen lokale belastingkosten hoefden te dekken om hun geld terug te krijgen.
De politie waarschuwt het publiek om voorzichtig te zijn met beloften van gegarandeerde rendementen en altijd de legitimiteit en betrouwbaarheid van een beleggingsplatform te verifiëren voordat ze geld storten. Andere waarschuwingssignalen zijn druk om te investeren, onvermogen om opnames te doen, onverwachte "blokkades" van het saldo, en claims over extra "kosten/belastingen" die nodig zijn om geld op te nemen.
Realistische AI-gegeneerde diepfake-video's zijn tegenwoordig eenvoudig te maken, waardoor gebruikers niet onder invloed moeten staan van beroemde personen die zogenaamd beleggingsplatforms promoten.
Conclusie
Deze zaak onderstreept de noodzaak van waakzaamheid in de moderne digitale wereld, waar technologie zowel een hulpmiddel voor innovatie als een middel voor misleiding kan zijn. Het is cruciaal om altijd kritisch te blijven en goed onderzoek te doen voordat men investeert in enig financieel product.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.