Spring naar bijdragen

  • Windows 11 officieel aangekondigd: releasedatum, nieuwe functies en alles wat je moet weten

     Delen


    Het wachten is voorbij: Windows 11 komt eraan

    •  
    •  
    •  

    Windows 11

    Na maanden wachten en speculatie is het eindelijk zover. Microsoft kondigde zonet Windows 11 aan. Een eerste versie van het nieuwe besturingssysteem dook eerder dezew week al online op, maar nu kregen we de volledige nieuwe interface en functies te zien.

    Microsoft kondigde enkele jaren geleden aan dat Windows 10 zijn laatste besturingssysteem ging zijn en dat het hierop verder ging bouwen met grote updates. Daar komt het bedrijf zo te zien op terug. De grootte van deze update zou voldoende zijn om het nieuwe cijfer achter de naam te verantwoorden.

    Hieronder kan je alle nieuwe functies in het aankomende besturingssysteem van Microsoft terugvinden.

    Windows 11 releasedatum

    Windows 11 verschijnt rond de feestdagen van 2021, dus het wordt nog even wachten. Hieronder hebben we wel al een handige tool voor je uitgelicht waarmee je kan nagaan of jouw toestel compatibel is met het besturingssysteem.

    Download Windows PC Health Check to see if your PC meets the requirement of Windows 11

    Hoeveel kost Windows 11?

    De update naar Windows 11 wordt kosteloos voor de gebruikers die reeds met Windows 10 aan de slag zijn. Je zal er dus niets voor moeten betalen, tenzij je een nieuwe licentie nodig hebt.

    Windows 11

    Windows 11 features

    Windows 11 zit vol met nieuwe functies. Om te beginnen worden de updates tot 40 procent kleiner en wordt Windows 11 het meest veilige besturingssysteem van Microsoft tot nu.

    Daarnaast wordt de interactie met het systeem makkelijker. De taakbalk is geoptimaliseerd voor touch controls, zodat het systeem even goed presteert bij tablets. Het startmenu, genaamd The Dock, bevindt zich tevens in het midden, waardoor het iets toegankelijker is met je muis. 

    Er zijn ook nieuwe multitask-functies. Zo kunnen er nu meerdere vensters op het scherm vastgemaakt worden, en dat op verscheidene manieren. Met Snap Layouts kan je nu je vensters in kolommen plaatsen, of je bureaublad opdelen in meerdere werkgebieden. Zo ga je dus met je vensters aan de slag zoals jij dat wilt.

    Snap Groups bouwt hierop verder. Je kan onderaan bij het startscherm eerder gebruikte Snap-layouts selecteren om er terug in te springen, zodat je steeds in hetzelfde ritme blijft. Als je dus eerder Excel vastzette naast jouw browser, dan onthoudt het dit en kan je deze opstelling later nog eens selecteren. 

    Er is ook aandacht geschonken aan de ondersteuning van meerdere monitoren. Als je dus je toestel opnieuw verbindt met een externe monitor waar je al eens op hebt gewerkt, dan zal Windows 11 automatisch terugschakelen naar de layout die je daar toen op gebruikte.

    Windows 11

    Teams zit volledig verwerkt in het dock, waardoor je er sneller toegang tot hebt dan voorheen. Dit lijkt wel een bevestiging van de verdere integratie van Teams, alsook het verdwijnen van Skype. 

    De Microsoft Store is ook volledig opnieuw ontworpen. Zowel de inhoud als de manier waarop je ermee aan de slag kan, zijn in een nieuw jasje gegoten. Je kan hiermee je reeksen ook naadloos op je televisie afspelen. Enkele apps, waaronder Disney Plus, Adobe Creative Cloud en Pinterest zijn reeds klaar voor gebruik in deze nieuwe winkel. 

    EWP, WPA en Win32 apps zijn allemaal beschikbaar in de Microsoft Store. Ontwikkelaars met een commerce engine zullen hun volledige inkomsten van de Microsoft Store behouden. 

    Daarnaast zullen er ook Android apps beschikbaar zijn op Windows 11. Deze kan je in de Microsoft Store en Amazon App Store terugvinden. Je kan dus met dit besturingssysteem direct met Instagram en TikTok aan de slag. 

    Windows 11

    Nieuw design

    Zoals we reeds aanhaalden, bevindt het startmenu zich in het midden van het scherm, wat wordt aangedreven door de cloud. Wat je te zien krijgt, hangt dus af van waar je dagelijks mee bezig bent. 

    Er komt ook een uitgebreide Donkere Modus. Daarnaast maken de rechte kaders van Windows 10 plaats voor een meer afgerond en uniform ontwerp dat ook bij software zoals het Microsoft 365-pakket zichtbaar zal zijn.

    Menuvensters van Windows 11 zullen in een zelfde matglazen ontwerp komen zoals we bij Windows Vista reeds zagen opduiken. 

    Windows 11

    Windows 11 vormt ook de terugkeer van Windows Widgets. Deze kan je in de dock  terugvinden, en ook hier zal het aan de hand van de cloud tonen wat het systeem denkt dat je zoekt. Op een tablet kan naar rechts vegen om de widgets zichtbaar te maken.

    Er zijn meerdere widgets beschikbaar, waaronder weerberichten, kaarten, nieuws en meer. Er komen na verloop van tijd ongetwijfeld nog meer bij. 

    Windows 11

    Gaming op Windows 11

    Windows 11 zet hard in op gaming, en niet enkel de Xbox-app. Zo komt er auto HDR naar de nieuwe Windows, wat de belichting en kleuren van jouw games een boost geeft.

    Verder is er Direct Storage. Dat versnelt het downloaden, installeren en laden van spellen, zodat jouw wachttijden drastisch beperkt worden. DirectX12 Ultimate zal het voor ontwikkelaars tevens makkelijker maken om meer content te bieden, en dat met minder datastromen. Ook dit zal flink in je laadtijden knippen.

    De Xbox Game Pass is ook rechtstreeks in de Xbox-app verwerkt. Dat maakt het veel eenvoudiger om games te vinden en downloaden.

    Windows 11

    Verbeterde tabletervaring

    Windows wordt al gebruikt op tablets sinds Windows 8, maar heeft eigenlijk nog nooit écht goed gewerkt. Het lijkt dat daar met Windows 11 verandering in kan komen. Microsoft heeft nog enkele Surface-producten in het verschiet, en een besturingssysteem dat daar zo goed mogelijk voor geoptimaliseerd is, kan aantrekkelijk zijn voor oude gebruikers en nieuwe klanten. 

    Microsoft stelt dat de oppervlaktes om met de software de interactie aan te kunnen gaan, worden vergroot. Je zal dus sneller juist tikken of je vensters over het scherm kunnen bewegen. Je scherm zal op een meer intuïtieve manier roteren als je de tablet draait. Er komt ook ondersteuning voor gebaren op de trackpad van de Surface-toestellen. 

    Bij het gebruik van een pen voorziet Windows 11 haptische feedback. Dit geeft je een meer overzichtelijke controle over het tekenen op de touch screens.

    Het toetsenbord werd hier tevens aangepast. Er komt een kleiner toetsenbord voor je duim, zodat je daar jouw emoji's kan kiezen. 

    De opties om met je stem te werken krijgen een upgrade. Zo zijn er meer stemcommando's en kan het systeem jouw stem beter omzetten naar tekst. 



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Oud-beheerder

    Daarnaast zullen er ook Android apps beschikbaar zijn op Windows 11. Deze kan je in de Microsoft Store en Amazon App Store terugvinden. Je kan dus met dit besturingssysteem direct met Instagram en TikTok aan de slag. 

    Dit is best wel tof :) Heb ik die android emulator niet meer nodig. Windows 11 wordt steeds meer een algemeen os waar alles in draait en land.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    NIET TE VERGETEN : niet iedere Windows 10 gebruiker kan en zal kunnen gebruik maken van de gratis update, de desktop/laptop dient TPM 1.2 te ondersteunen voor W11 zich laat installeren. Het probleem is dat sommige pc's voor de gewone gebruiker dit niet ondersteunen en indien de vermelding in de bios wel aanwezig is kan deze niet ingeschakeld worden doordat de TPM chip niet aanwezig is op het moederbord. Hierdoor dreigen pc's met W10 de nieuwe XP pc's te worden. Lees meer hierover Windows 11 vereist geen TPM 2.0 / Microsoft maakt Windows 11 eind dit jaar als gratis upgrade beschikbaar Ook apparaten zonder TPM-chip kunnen dit ondersteunen met firmware-implementaties zoals AMD's fTPM en Intels PTT.    

    Wil u nakijken of u systeem geschikt is dan kan dat met de PC Health Check app  die te vinden is onderaan de volgende pagina  Introducing Windows 11

    Let hierbij op dat dit appje niet altijd de juiste info geeft en NIET zegt waarom de pc niet geschikt is voor W11.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    even een update toevoegen aan wat ik neer pende aan mijn vorige post.

    Windows 11 vereist wel TPM 2.0 en minimaal Ryzen 2000 of 8e generatie Intel Core

    De aanwezigheid van TPM 2.0 is toch vereist voor de installatie van Windows 11, dat bevestigt Microsoft. Ook moet een processor gebruikt worden die op een lijst van ondersteunde modellen staat. De Ryzen 1000-serie komt daardoor niet in aanmerking.

    Meer lezen kan via de volgende link Losse TPM-chip niet verplicht; integratie in cpu's en bios   

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    De Redactie van Techzine heeft een analyse gemaakt nadat ze hebben kunnen werken met de preview van het nieuwe besturingssysteem. Onderstaand een deel uit het artikel van Coen van Eenbergen;

    Preview: Windows 11 – Het moderne Windows 8 met twee startmenu’s?

    Met Windows 11 gaat Microsoft gedeeltelijk terug in de tijd. Wat ons betreft is Windows 11 namelijk de visie van Windows 8, maar dan tien jaar later. Opnieuw probeert Microsoft een besturingssysteem uit te brengen voor meerdere soorten apparaten, waarbij touchscreens een grote rol kunnen spelen. Windows 11 is wel wat minder radicaal dan Windows 8. Het bedrijf heeft geleerd van zijn fouten.

    Uiteindelijk was Windows 10 een besturingssysteem waarmee Microsoft een stap terugzette richting Windows 7. De visie rond Windows 8 werd toen eigenlijk ingetrokken. Nu komt die visie min of meer terug.

    Microsofts visie op Windows 11 volgens onze analyse:

    • Geschikt zijn voor touchscreens als tablets en misschien wel (grote) smartphones;
    • Productiever en efficiënter zijn;
    • Meer soorten apps ondersteunen;
    • Microsoft krijgt meer controle over app-distributie;
    • Meer gericht zijn op hybride werken (thuis en op kantoor) met virtuele meetings;
    • Een veiliger besturingssysteem bieden;
    • Een bredere doelgroep aanspreken, ook jongeren.

    Windows 11 is opgeruimd en bevat twee startmenu’s

    Microsoft heeft voor Windows 11 wel weer een visie. Die voert het bedrijf dan ook zo compleet mogelijk uit. Daar hoort bij dat het hele besturingssysteem nu uniform moet worden ontworpen. Geen half werk en gemengde ervaringen meer. Daarnaast heeft Microsoft ook bepaalde features opgeruimd die overbodig zijn of simpelweg niet succesvol. Denk aan Cortana, de persoonlijke assistent die nooit beschikbaar kwam in het Nederlands en nu ook in het Engels het loodje legt.

    Veel verouderde designelementen zijn nu gemoderniseerd. Nog niet allemaal, maar er is een flinke sprong voorwaarts gemaakt. Verder lijkt Microsoft over elk element opnieuw na te denken qua vormgeving en layout. Hierbij kijkt het bedrijf net als bij de ontwikkeling van Windows 8 of het design ook op een touchscreen werkt.

    Primair Windows 11 startmenu

    Microsoft heeft goed afgekeken bij de concurrentie. Succesvolle elementen uit mobiele besturingssystemen als Android en iOS, zien we terug in Windows 11. Het startmenu beschikt nu over een zoekbalk met daaronder horizontale dashboards met applicatieiconen, net zoals op je smartphone of tablet. De dashboards kan je naar wens indelen. Onder de dashboards bevindt zich nog het kopje “Aanbevolen”. In Aanbevolen komen veelgebruikte bestanden en applicaties naar voren, op basis van context. Als je ’s morgens veel in Excel werkt en ’s avonds vaak Spotify gebruikt, zal op basis van het moment van de dag de betreffende applicatie worden getoond onder het kopje Aanbevolen. Mogelijk toont het in het voorbeeld zelfs een Excelsheet waar je vaak in werkt. Ook blijft er de mogelijkheid een eindeloos lange lijst te openen met alle applicaties. Die ziet er overigens nog erg vervelend uit. Daar kan Microsoft nog wel een keer naar kijken.

                                                                                windows-11-startmenu-focus.jpg

    Het grote verschil met eerdere versies van Windows, is dat het een compact startmenu is in het midden van het scherm. Ook de startknop bevindt zich min of meer in het midden. De (actieve) applicatie iconen in de taakbalk staan gecentreerd in het midden, waarbij het startmenu het allereerste icoon is. Dit valt ook niet aan te passen.

    Tweede startmenu Windows 11?

    Microsoft heeft ook een tweede startmenu ontwikkeld, al zullen ze het zo niet noemen. Microsoft was zelf enorm te spreken over de interactieve tegels die het in Windows 8 introduceerde en eveneens in het startmenu van Windows 10 te vinden zijn. Daarnaast is Android erg succesvol met widgets. Zo succesvol dat ook Apple dit de afgelopen jaren naar iOS bracht. Microsoft wilde dus ook iets met widgets blijven doen. Het voordeel van widgets is dat je content op maat kan aanbieden en dat vergroot de waarde van je product.

                                            windows-11-widgets-1284x803.jpg 

    Het tweede startmenu is een gigantisch venster dat aan de linkerkant verschijnt en dat vol staat met widgets. Het toont bijvoorbeeld het weerbericht, de aandelenkoersen en nieuwsartikelen op basis van je interesse. Deze nieuwsartikelen worden aangeboden via MSN.com, dat weer samenwerkt met allerlei uitgevers. Wellicht dat het startmenu je bekend doet voorkomen. Er is namelijk een soortgelijke feature redelijk recent aan Windows 10 toegevoegd, te herkennen aan het weerbericht in je taakbalk. Als je daarop klikt verschijnt er een klein venster met het laatste nieuws. Dat is in principe dezelfde feature als het secundaire startmenu in Windows 11, maar in Windows 11 is dat venster vier of vijf maal zo groot.

    Voorlopige conclusie Windows 11

    Onze voorlopige conclusie is dat Microsoft zich heeft herpakt. Het bedrijf wil met Windows 11 een sterker Windowsecosysteem neerzetten en de concurrentie een stap voor blijven. De ontwikkelingen van de afgelopen jaren zullen daaraan bijdragen. De ervaringen met Windows 10, maar ook alle Surface-producten. De concurrentie voor Windows is sterker dan ooit, onder andere van Android en iOS, maar ook van Chrome OS en macOS. Het massale thuiswerken, de vraag naar hybride werken en het gebrek aan goede digitale samenwerkingsmogelijkheden biedt kansen. Verder staat cybersecurity ook steeds hoger op de agenda, want niemand zit te wachten op ransomware of andere malware. Al deze zaken lijken bij Microsoft op de radar te staan.

    Tot slot zien we ook nog overeenkomsten met Windows 8. Het besturingssysteem van bijna tien jaar geleden was meer gericht op touchscreens, dat is met Windows 11 ook weer zo. De vraag blijft nog even hoe Windows 11 uiteindelijk zal worden, maar ook hoe gebruikers en bedrijven erop gaan reageren. Wij denken dat het een vooruitgang is en dat Microsoft tot op heden een goede balans heeft gevonden in de veranderingen, het is niet radicaal anders.

    Microsoft Teams zal voor het bedrijfsleven centraal komen te staan in Windows 11. Dat hebben we nog niet kunnen testen, maar de gebruiksvriendelijkheid en snelheid van deze applicatie zal enorm belangrijk worden voor het succes van Windows 11. Visueel ziet het er in elk geval goed uit. Of het ook goed werkt wachten we nog even af.

    Voor wie het volledige Artikel wil lezen, zie Techzine.nl

    bewerkt door Skeletor
    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Windows 11 standaard browser aanpassen? Dat kan een nachtmerrie worden

    We snappen het Microsoft, je wil Edge erdoor drukken

    Man annoyed at laptop

     

    Mocht je denken dat Windows 10 vervelend is voor wat betreft het aansmeren van Microsoft Edge, dan zal je zowaar nog gefrustreerder raken door Windows 11.

    The Verge heeft al bericht dat Microsoft het wisselen tussen je standaard browser van Edge naar iets zoals Google Chrome of Mozilla Firefox, veel lastiger gaat maken.

    Microsoft verandert de manier waarop standaard applicaties zijn ingesteld. Wel blijft behouden dat we een speciaal venster zien wanneer je een alternatieve browser downloadt, met daarin de vraag of je toch niet liever bij Edge blijft. Als je niet 'Altijd deze app gebruiken' aanvinkt bij het selecteren van je favoriete browser, dan mag je je opmaken voor veel gedoe. Dat is namelijk de enige manier om makkelijk en snel je browser aan te passen, aangezien je dan deze pop-up slechts één keer ziet.

    Vergeet je om dit aan te vinken, dan mag je naar het instellingenmenu van Windows 11 om de standaard app aan te passen voor elk specifiek bestandstype. Er is namelijk geen optie meer om één browser direct voor alles in te stellen. Wil je bijvoorbeeld wisselen naar Chrome, dan betekent dit dat je handmatig moet instellen dat je met deze browser de bestandstypen HTM, HTML, PDF, SHTML, SVG, WEBP, XHT, XHTML, FTP, HTTP, en HTTPS wil openen.

    Bron: Techradar.nl

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Windows 11-updates zullen vlotter lopen dan bij Windows 10

    Microsoft heeft details onthuld over hoe Windows 11 naadloos updates zal brengen die tot veertig procent kleiner zijn dan die van Windows 10. Ze zullen bovendien op de achtergrond plaatsvinden.

    Windows 11 zal minder grote updates kennen dan Windows 10. Bij Windows 11 zal er nu elk jaar één grote update plaatsvinden, net als bij de jaarlijkse macOS-updates van Apple.

    Om de belofte van veertig procent kleinere updates dan Windows 10 waar te kunnen maken, heeft Microsoft enkele verbeteringen doorgevoerd aan het updatesysteem van Windows 11. Bij het controleren voor updates, zal Windows 11 de inhoud van de nieuwe update vergelijken met de update die reeds op jouw computer staat. Het zal daarna enkel de noodzakelijke onderdelen downloaden, waardoor de grootte van de update significant zal dalen.

    Voordelen voor bedrijven

    De quality-of-life-verbeteringen voor Windows 11 zullen zich ook uitbreiden naar professionele gebruikers die bijvoorbeeld over Microsoft Endpoint Manager beschikken. Bedrijven hebben de bijkomende functionaliteit om drivers en belangrijke beveiligingsupdates te beheren met de configuratiebeheerder.

    Een andere aanpassing voor toekomstige Windows 11-gebruikers is dat Windows-updates nu automatisch zullen worden gedownload als je de pc niet actief gebruikt. Microsoft gebruikt een nieuwe versie van zijn AI en machine learning-software om te helpen bepalen tussen welke uren je niet actief op je computer of laptop werkt.

    Dit houdt echter niet in dat de Windows 11-updates veel sneller zullen zijn dan die van Windows 10. Gebruikers van Windows 11 zullen, nadat een update is gedownload en geïnstalleerd, nog steeds hun apparaat moeten herstarten. Hopelijk lost Microsoft ook dit in een toekomstige update voor Windows 11 op, maar daar zullen we in elk geval nog even op moeten wachten. 

    Windows 11 verschijnt op 11 oktober, maar Microsoft zal het in de komende maanden stapsgewijs uitrollen.

    Bron: Techradar.nl

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  4 leden zijn actief

×
×
  • Nieuwe aanmaken...