Spring naar bijdragen

  • Wereldwijde coalitie haalt nieuw crimineel communicatieplatform Ghost neer

     Delen


    Europol en Eurojust hebben, samen met rechtshandhavings- en justitiële autoriteiten uit de hele wereld, met succes een versleuteld communicatieplatform ontmanteld dat was opgezet om zware en georganiseerde criminaliteit door gevaarlijke criminele netwerken die op wereldschaal actief zijn, te faciliteren. Het platform, bekend als Ghost, kwam in de schijnwerpers vanwege de rol die het speelde in een breed scala aan criminele activiteiten waaronder grootschalige drugshandel, het witwassen van geld, extreme geweldsdelicten en andere vormen van ernstige en georganiseerde misdaad.

    **Geavanceerde Beveiligingsfuncties van Ghost**
    Het Ghost-platform won snel aan populariteit bij criminele organisaties vanwege zijn geavanceerde beveiligingsfuncties. Gebruikers hoefden geen persoonlijke informatie in te voeren bij de aanschaf van de tool. De oplossing maakte gebruik van drie coderingsstandaarden en bood de mogelijkheid om berichten te verzenden die via een specifieke code automatisch werden gewist van de doeltelefoon. Dit stelde criminele netwerken in staat om veilig te communiceren, detectie te ontwijken, forensische onderzoeken te frustreren en hun illegale operaties internationaal te coördineren. Wereldwijd gebruikten enkele duizenden mensen de tool, met een goed ontwikkelde infrastructuur voor de distributie van de applicatie door wederverkopers in verschillende landen. Elke dag werden ongeveer duizend berichten uitgewisseld via Ghost.

    **Internationale Operatie**
    Aangezien de servers in Frankrijk en IJsland stonden, de eigenaren van het bedrijf zich in Australië bevonden, en de financiële activa zich in de Verenigde Staten bevonden, werd een grootschalige wereldwijde operatie tegen de telefoondienst opgezet. Deze omvatte gecoördineerde invallen en technische interventies. 

    **Resultaten van het Onderzoek**
    In de loop van het onderzoek zijn 51 verdachten gearresteerd: 38 in Australië, 11 in Ierland, één in Canada en één in Italië die behoort tot de Italiaanse maffiagroep Sacra Corona Unita. Naast deze arrestaties werden een aantal levensbedreigingen voorkomen, een drugslab in Australië ontmanteld, en wereldwijd wapens, drugs en meer dan 1 miljoen euro aan contanten in beslag genomen. Verdere arrestaties worden verwacht naarmate het onderzoek vordert.

    **Oprichting van de Operationele Taskforce (OTF)**
    Om het onderzoek naar de illegale activiteiten die door dit communicatieplatform werden gefaciliteerd te vergemakkelijken, werd in maart 2022 bij Europol een operationele taskforce (OTF) opgericht met rechtshandhavingsinstanties uit Australië, Canada, Frankrijk, Ierland, Italië, Nederland, Zweden en de Verenigde Staten. Deze taskforce speelde een cruciale rol bij het in kaart brengen van de wereldwijde technische infrastructuur, het identificeren van de belangrijkste leveranciers en gebruikers van het platform, en het monitoren van het criminele gebruik ervan. 

    **Oprichting van het Joint Investigation Team (JIT)**
    In januari 2024 werd, met de steun van Eurojust en Europol, een JIT opgericht tussen de Franse en Amerikaanse autoriteiten om voort te bouwen op de samenwerking op het gebied van rechtshandhaving. Deze complexe, wereldwijde operatie werd mogelijk gemaakt door de actieve samenwerking tussen de verschillende betrokken landen en Europol. Er waren diverse onderzoeksactiviteiten gaande, waaronder acties tegen criminele organisaties met een hoog risico en High Value Targets, cyberonderzoeken, de analyse van transacties met cryptocurrencies, en frequente uitwisseling van inlichtingen via de beveiligde kanalen van Europol.

    **Operationele Ondersteuning en Coördinatie**
    Tijdens het onderzoek heeft Europol deskundigen uitgezonden naar IJsland, Ierland en Australië. Vanwege de complexiteit van dit datagedreven onderzoek waren meerdere teams bij Europol betrokken, waaronder die met gespecialiseerde technische vaardigheden op het gebied van cyberonderzoek. Tijdens de actiedagen werd een gemeenschappelijk operationeel centrum opgericht op het hoofdkantoor van Europol, waar vertegenwoordigers van de OTF-leden en Europol-functionarissen ondersteuning boden en de coördinatie van gelijktijdige operationele activiteiten over de hele wereld faciliteerden.

    **Fragmentatie van de Versleutelde Communicatiemarkt**
    De wetshandhavingsacties hebben ervoor gezorgd dat het landschap van versleutelde communicatie steeds meer gefragmenteerd is geraakt. Criminele actoren wenden zich nu tot een verscheidenheid aan minder gevestigde of op maat gemaakte communicatiemiddelen die verschillende niveaus van veiligheid en anonimiteit bieden. Dit helpt hen te voorkomen dat hun volledige criminele activiteiten en netwerken op één platform worden blootgesteld, waardoor het risico op onderschepping wordt beperkt.

    **Uitdagingen voor Wetshandhaving**
    Als gevolg hiervan blijft het landschap van versleutelde communicatie dynamisch en gesegmenteerd. Voor wetshandhavingsinstanties betekent dit voortdurende uitdagingen. Europol en zijn partners blijven prioriteit geven aan de strijd tegen versleutelde communicatietechnologieën die door criminelen worden gebruikt, en pleiten voor een evenwichtige aanpak die de privacyrechten eerbiedigt en de wettelijke normen handhaaft.

    **Rol van Particuliere Bedrijven**
    Particuliere bedrijven hebben ook een belangrijke rol te spelen in het garanderen dat hun diensten niet worden misbruikt door criminelen. Zij moeten zorgen voor mechanismen die rechtmatige toegang tot gegevens mogelijk maken, onder gerechtelijk toezicht en met volledige inachtneming van de grondrechten.

    **Conclusie**
    Rechtshandhavingsinstanties hebben toegang nodig tot communicatie tussen verdachten om ernstige misdrijven te bestrijden. Dit kan samengaan met privacybescherming, terwijl cyberbeveiliging is gegarandeerd en er sterke wettelijke waarborgen en toezicht zijn. 



    Drifter
    • Leuk 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...