Spring naar bijdragen

  • Warner Bros. Discovery sluit overeenkomst met Google voor AI-ondertitels

     Delen


    Warner Bros. Discovery (WBD) heeft aangekondigd dat het stappen onderneemt om de kosten te verlagen, waarbij het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om ondertiteling te verzorgen, een van de voorgestde maatregelen is. Dit besluit onderstreept de complexiteit van ondertiteling, vooral tijdens live-uitzendingen waarbij nauwkeurigheid in de synchronisatie tussen gesproken woord en tekst essentieel is, en tegelijkertijd duidelijk moet worden aangegeven wie er aan het spreken is. Om deze uitdaging aan te gaan, zal het bedrijf Google Cloud's Vertex AI implementeren, een geavanceerd AI-platform ontworpen om verschillende taken te automatiseren en te verbeteren door middel van machine learning en kunstmatige intelligentie.

    De invoering van AI-ondertiteling door WBD zal aanvankelijk gericht zijn op content die zonder script wordt geproduceerd, zoals live nieuws- en sportuitzendingen, evenals reality-tv. Deze stap heeft als doel om de productiesnelheid te verhogen en de kosten te verlagen. Volgens WBD kan de AI van Google ondertiteling 80% sneller produceren dan menselijke ondertitelaars, wat uiteindelijk kan leiden tot een kostenvermindering van 50%. Een uitdaging hierbij is de dynamiek van niet-gescripte programma's, waar sprekers elkaar onderbreken of meerdere personen tegelijk spreken, wat zowel voor menselijke ondertitelaars als voor AI-systemen moeilijk kan zijn.

    Het AI-systeem moet niet alleen de gesproken taal nauwkeurig omzetten in tekst, maar ook belangrijke achtergrondgeluiden identificeren en juist weergeven in de ondertitels. Dit alles om ervoor te zorgen dat de 'gesloten ondertiteling' een compleet en toegankelijk verhaal biedt, waardoor zelfs zonder geluid de uitzending goed te volgen is. Ondanks de veelbelovende mogelijkheden van deze technologie, erkent WBD de huidige beperkingen en houdt daarom menselijke ondertitelaars achter de hand om de AI-outputs te controleren en te corrigeren waar nodig. Dit dient niet alleen om de kwaliteit van de ondertiteling te waarborgen, maar ook om het AI-systeem te trainen en te verbeteren.

    Vooralsnog zal deze technologie beperkt blijven tot Engelstalige programma's zonder script. Gescripte films en series zullen nog steeds door mensen worden ondertiteld, en er is op dit moment geen verandering gepland voor Nederlandstalige ondertiteling. Niettemin zouden kijkers van niet-gescripte realityshows op platforms zoals HBO Max binnenkort de eerste resultaten van AI-ondertiteling kunnen ervaren.

    Deze ontwikkeling bij WBD illustreert het groeiende vertrouwen in en de afhankelijkheid van AI-technologieën binnen de mediaproductie-industrie, met de belofte van verbeterde efficiëntie en kostenbesparingen. Tegelijkertijd onderkent het de noodzaak van menselijk toezicht om de kwaliteit en nauwkeurigheid van de gegenereerde inhoud te garanderen, een evenwicht dat van cruciaal belang zal zijn voor het succes van dergelijke technologische innovaties.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Content-Beheer

    Eerder werd bekend dat Ziggo binnenkort ondertiteling introduceert  door gebruik van IA tijdens voetbalwedstrijden,
    waardoor kijkers een verbeterde en inclusieve kijkervaring krijgen.

    Nu ook is het bekend geworden dat AvroTros ook er met AI aan de gang gaat.

    Gerson Veenstra, de gedreven eindredacteur van EenVandaag, staat op het punt een spannende nieuwe weg in te slaan. Hij voegt aan zijn huidige rol de functie van projectleider AI bij AVROTROS toe. Op LinkedIn deelt hij zijn passie voor kunstmatige intelligentie, die hij de afgelopen anderhalf jaar met veel enthousiasme heeft gevolgd. Nu krijgt hij de kans om deze interesse om te zetten in actie en AI daadwerkelijk te integreren binnen de omroep.
    “AI is niet zomaar een trend, het is een krachtig instrument dat ons allemaal raakt, vooral in de wereld van de omroepen en de journalistiek,” zegt Veenstra. “De mogelijkheden zijn eindeloos, maar het is essentieel dat wat technisch haalbaar is, ook aansluit bij wat we als journalisten willen bereiken.”
    Met zijn nieuwe rol hoopt Veenstra niet alleen de implementatie van AI te bevorderen, maar ook anderen te inspireren om deze technologie op een creatieve en ethische manier in te zetten. De toekomst van de journalistiek is in beweging en Veenstra is vastbesloten om voorop te lopen in deze transformatie.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  7 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...