Spring naar bijdragen

  • Veertig jaar Pac-Man: ontwikkelaar brengt klassieke game uit op Twitch

     Delen


    Pac-Man bestaat vrijdag 29 Mei veertig jaar. Gameontwikkelaar en uitgever Bandai Namco viert dat onder meer met de aankondiging dat de klassieke game wordt uitgebracht op streamingplatform Twitch. Het is nog onduidelijk wanneer het spel precies beschikbaar wordt.

    In het spel Pac-Man Live Studio kunnen spelers onder meer de klassieke game uit 1980 spelen, waarbij de speler als Pac-Man in een doolhof punten moet opeten terwijl hij achterna wordt gezeten door vier kleurrijke spookjes.

    De highscores zijn, in tegenstelling tot destijds, niet beperkt tot de mensen die toegang hebben tot de arcadekast in de buurt. Omdat het spel online te spelen is, concurreert iedereen met elkaar om de nummer 1-positie. Daarnaast wordt Pac-Man Live Studio voorzien van een teammodus: spelers moeten samenwerken om de levels te voltooien. Zolang één speler blijft leven, kan iedereen in het volgende level weer aansluiten om samen te proberen nog verder te komen. Ook kunnen spelers hun eigen doolhoven bouwen, die door andere Twitch-gebruikers te bespelen zijn.

    Pac-Man werd op 22 mei 1980 voor het eerst getest, toen nog onder de naam Puck-Man. Het brein erachter is de Japanner Toru Iwatani. Hij wilde eerst flipperkasten maken, maar zijn werkgever Namco zag meer in de digitale markt. Iwatani was teleurgesteld in de games van die tijd: allemaal dood en verderf, met nadruk op oorlog en ruimtevaart. Hij besloot tot iets heel anders. Met de games Gee Bee en Cutie Q boekte hij geen succes, maar met Pac-Man was het raak. Twee maanden later werd het computerspel uitgebracht in Japan, waarna de rest van de wereld volgde. In een jaar tijd werden 100.000 arcadespellen verkocht. In de zes jaar daarna groeide dat aantal tot bijna 300.000 stuks.

    Simpliciteit stond voorop: een geel rondje met een mondje, gebaseerd op een pizza minus één punt. Het schattige ontwerp, spookjes incluis, moest ook vrouwen aanspreken. In tegenstelling tot al die schietgames. Hoewel Pac-Man het in thuisland Japan matig deed, waren de speelmachines niet aan te slepen in het Westen. In de VS werd Pac-Man de meest gespeelde game. Er werden 400.000 arcademachines met deze game verkocht, een record. Zo’n Pac-Man-kast kostte 2.400 dollar. De game deed het ook goed op vroege thuiscomputers: de Atari 2600-versie werd 7 miljoen keer verkocht.

    En toen kwam Nintendo’s eerste spelcomputer, die gamers weg hield van arcadehallen. Pac-Man stak net te simpel in elkaar voor de nieuwe generatie thuisgamers. In 1999 bracht Namco nog het 3D-avonturenspel Pac-Man World uit, maar de verkoop viel tegen. Inmiddels zien we Pac-Man alleen nog voorbijkomen in nostalgische heruitgaven. Toru Iwatani heeft daar amper nog iets mee te maken gehad: de ontwerper verliet vijftien jaar geleden zijn werkgever, zodat hij fulltime gamedesignlessen kon gaan geven aan een universiteit.

    Bron: NU.nl - NRC.nl



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Oud-beheerder

    Dit wordt dus een soort online samenwerkings Pacman. Leuk om even de tijd mee te verdrijven :) ik verwacht een webbased versie waarna je met pac coins je gele pizza kan aankleden ;)

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  1 lid is actief

×
×
  • Nieuwe aanmaken...