Spring naar bijdragen

  • Vanaf 28 januari: vrije modemkeuze in Nederland, dit is de stand van zaken

     Delen


    Vrije modemkeuze 

    Vanaf 28 januari is de vrije modemkeuze een feit. Dat betekent dat je niet meer afhankelijk bent van de keuze van je kabel-, glasvezel- of DSL-aanbieder voor het apparaat wat de verbinding maakt met het internet. Vandaag spraken we met Eric van Uden van AVM, het bedrijf achter de FRITZ!Box: een bedrijf dat in andere landen al langer kabelmodems op de markt brengt, maar ook glasvezel en DSL-producten in het portfolio heeft.

    107827_ziggo-connect-box---intro.jpg
    Je bent niet meer verplicht een modem van je provider te gebruiken.

    Tot nu toe was het onder andere bij Ziggo een verplichting om de apparatuur van dat bedrijf te gebruiken. De Connectbox van het bedrijf biedt basisfunctionaliteit en veel minder mogelijkheden dan de routers die los verkocht worden. Daarom kiezen gebruikers die grotere wensen op instelgebied of prestaties hebben ervoor om naast het modem een router te gebruiken. Op deze manier kunnen ze profiteren van betere wifi en instelmogelijkheden.

    Kabelmodems maken gebruik van het EuroDOCSIS-protocol. Dat protocol: de afkorting staat voor Data over Cable Service Interface Specification is inmiddels bij versie 4.0 aangekomen: dat is goed voor 10 gigabit/s up en down (symmetrisch). In Nederland maakt Ziggo gebruik van DOCSIS 3.1, dat haalt een downloadsnelheid van 10 gigabit/s, maar is nog niet symmetrisch. Dat protocol is dan ook de basis van Ziggo’s Giganet.

    Door voor een eigen modem te kiezen verandert er natuurlijk ook het een en ander aan de kant van de aanbieder. Mocht er een probleem zijn met het modem dan wordt dit opgelost en ook zitten er tal van diagnosemogelijkheden in het modem waarmee de aanbieder, kan zien of de verbinding in orde is. De meeste providers kiezen ervoor om je de oude modem te laten houden om zo een diagnose te kunnen stellen in het geval van problemen.

    Eric van Uden van AVM licht toe: “Bij smartphones is het de normaalste zaak van de wereld dat de gebruiker zelf bepaalt welke telefoon wordt gebruikt bij het abonnement. Nu krijg je ook bij internetproviders de keuze. Grote providers kiezen voor eenheidsworst, terwijl hun klanten andere wensen hebben. De een wil het gebruik van internet door kinderen beheren en andere mensen willen apparaten prioriteren. 

    Dat soort extra zaken vind je doorgaans niet in de modems van de providers, die zijn vooral bezig om zo min mogelijk functies in te bouwen. Ik verwacht dat nog steeds veel mensen blij zullen zijn met het standaardmodem van de provider. Wie meer wensen heeft, krijgt nu de keuze. Ik verwacht dat de grootste markt voor overstappers te vinden zijn in de gebruikers van kabelinternet, mensen die op zoek gaan naar een modemrouter met EuroDOCSIS."

    Wat doen de providers?

    De vrije modemkeuze komt er aan: hoe gaan de providers hiermee om? We vroegen het aan Ziggo. KPN en T-Mobile.

    Ziggo

    De vrije modemkeuze zal betekenen dat er meer aanbod gaat komen van modems. Maar hoe gaat dit in de praktijk? We hebben het even aan Ziggo gevraagd. Woordvoerder Gerjan van der Laan geeft aan dat het bedrijf nog druk bezig is met de voorbereidingen. Van der Laan:  "Op 28 januari worden de specificaties gepubliceerd waaraan een modem moet voldoen om op het netwerk aangesloten van Ziggo aangesloten te worden. Op dat moment kunnen fabrikanten van modems bepalen of hun apparatuur voldoet. Een van de eisen is natuurlijk EuroDOCSIS 3.1 en een aantal elementen specifiek voor Ziggo.

    In de praktijk behoud je als klant, het bestaande Ziggo-modem. Op die manier kunnen we kijken of netwerkverbinding goed werkt. In de gevallen waar de netwerkverbinding goed werkt zit het probleem hoogstwaarschijnlijk in de eigen modem van de klant. Op dat moment dient de klant dit zelf op te lossen, al dan niet met hulp van de fabrikant. De klant is daarnaast zelf verantwoordelijk voor software- en securityupdates van het modem. Als je ervoor kiest om een eigen modem aan te sluiten krijg je geen korting. Ook na 28 januari ontvang je een Connectbox Dit doet Ziggo , omdat ze over de mogelijkheid dienen te beschikken om de verbinding te controleren en je zo service te kunnen verlenen. "

    KPN

    KPN gaat op een vergelijkbare wijze als Ziggo met het nieuwe beleid om, al sprong het hier in 2020 al op in. Volgens Hans van Zon van KPN: is de reden hiervoor dat KPN een groep klanten had die een eigen apparaat willen inzetten en ook over de nodige technische kennis beschikken om dat apparaat in te kunnen stellen. Van Zon: "Om die klanten te kunnen bedienen heeft KPN in 2020 (dus voor de publicatie van de ACM beleidsregels) de mogelijkheid geïntroduceerd om eigen apparatuur te gebruiken. De klant krijgt via de website van KPN uitgebreide informatie om het apparaat op de juiste manier in te stellen. Daarnaast blijkt er op het KPN forum een grote community te zijn ontstaan waar klanten ervaringen uitwisselen over het gebruik van eigen apparatuur.

    Reden om daarvoor terughoudend te zijn was dat een eigen modem ingewikkelder is bij storingen.  Indien je een eigen modem hebt vraagt KPN bij storingen de KPN apparatuur terug te plaatsen, zodat KPN kan vaststellen of de storing uit het eigen netwerk komt of dat het klant apparaat de storing veroorzaakt. Dit blijkt in de praktijk goed te werken."

    T-Mobile

    Ook T-Mobile volgt de nieuwe richtlijn. Helen Taylor van T-Mobile: " Vanaf eind januari voldoet T‑Mobile aan de door de ACM gestelde beleidsregel. De T-Mobile Thuis-klanten krijgen vanaf dan de mogelijkheid aan om een eigen modem te installeren. Hiermee kunnen Thuisproducten als Internet, TV, en Vast Bellen worden afgenomen. Om klanten optimaal te kunnen blijven helpen, blijft T-Mobile haar eigen modems in bruikleen geven aan al haar klanten. Als een klant ervoor kiest om een eigen modem te gebruiken, dan is zij zelf verantwoordelijk voor het instellen, beheren en beveiligen van dit modem. Voor zakelijke klanten kunnen afzonderlijke afspraken worden gemaakt."

    Modems

    Het aanbod van kabel en glasvezelmodems is nog wat beperkt, naar verwachting komen er de komende tijd meer producten op de markt. We hebben de bekende merken gevraagd naar hun aanbod en zullen dat aan dit artikel toevoegen.

    Netgear 

    Netgear heeft ons laten weten (nog) geen producten beschikbaar te hebben. 

    TP-Link

    TP-Link heeft nog geen plannen om kabelmodems op de markt te brengen. Voor glasvezel richt het bedrijf zich op onder andere de Omada-kleinzakelijke lijn. Daar biedt het bedrijf modellen aan met meerdere WAN-poorten. Sven van Meygaard van TP-Link: " Ook als je enkel een glasvezelkabel in de meterkast hebt hangen is een media converter geen grote investering, de MC220L van ons staat voor nog geen 20 euro in de prijsvergelijker en dat geeft meer keuzevrijheid in routers. Mocht er toch vraag komen vanuit de markt voor een consumentenrouter met SFP aansluiting ingebouwd dan kunnen we dat vrij eenvoudig op de markt brengen, we hebben verschillende Deco modellen voor ISP’s waar een SFP aansluiting in zit, echter is onze verwachting dat hier weinig tot geen vraag naar zal zijn aangezien een losse media converter en een populaire Deco set of conventionele router goedkoper zal zijn."

    AVM

    AVM komt op de markt met een aantal glasvezel en kabelmodems, de modellen vind je hieronder. 

    Kabelmodems

    AVM begint in Nederland met het aanbieden van een tweetal modellen. De FRITZ!Box 6591 Cable is een WIFI 5-modem (1733+800) en biedt naast de draadloze aansluitingen ook vier keer gigabit, usb 3.0 en DECT. Dit model laat je via mesh via crossband repeating ook andere apparaten in je huis koppelen om de dekking in huis te verbeteren.

    107829_fritzbox_6591_cable_left_de_640x4
    De FRITZ!Box 6591 Cable

    Naast dit model heeft het bedrijf ook de 6660 in het pakket. Ook dit is een WIFI 6-model, maar hier ligt de snelheid iets hoger (2400+600) en zijn drie van de vier ethernetaanslutingen gigabit en biedt er een op 2,5 gigabit. De usb-aansluiting is hier slechts 2.0. Ook bij dit model is mesh-functionaliteit ingebouwd en vind je ook een telefooncentrale met DECT aan boord.

    107830_fritzbox_6660_cable_left_de_640x4
    De FRITZ!Box 6660 Cable

    Vrijdag brachten we het nieuws dat het merk ook een nieuw topmodel 6690 op de markt gaat brengen: deze biedt wifi 6 en heeft net als de 6660 2,5 gigabit. Dit nieuwe high-end kabelmodem heeft verder twee keer usb 3.0 om als nas of mediaserver te dienen. WIFI 6 biedt het met 4 streams, goed voor maximaal 6000 Mbit/s. Dit modem komt in eerste kwartaal op de markt, een prijs kon Van Uden ons nog niet geven. 

    107709_csm_fritzbox_6690_cable_gigabit_3
    De FRITZ!Box 6690 Cable

    De drie modellen hebben ook DVB-C aan boord en dus kun je de ongecodeerde kanalen zien op de TV-app van AVM bekijken.

    107832_1.jpg
    107832_1.jpg
    De kabelinterface van de 6660 van AVM.

     

    Glasvezelmodems

    Voor glasvezel brengt het bedrijf een tweetal modellen op de markt. De 5530 Fiber is geschikt voor AON en GPON tot 1000 Mbit/s. Deze biedt WIFI 6 tot 2400+600 mbit/s. Ook hier vind je weer DECT. Het aantal ethernetaansluitingen is beperkt tot drie, maar daarvan werkt er wel een op 2,5 gigabit. Naast dit model is er ook de 5530 Fiber AON die dezelfde functionaliteit biedt, maar alleen met AON kan samenwerken.

    107828_fritzbox_5530_fiber_left_de_wi-fi
    De FRITZ!Box 5530 Fiber van AVM.

    Conclusie

    Vanaf 28 januari wordt het mogelijk om zelf een modem aan je internetverbinding te hangen. Ziggo maakt ook dan pas de specificaties bekend. Het zal dus nog even duren voordat je daadwerkelijk een modem kunt koppelen. Het feit dat je keuze krijgt, betekent dat je precies kunt bepalen wat de mogelijkheden zijn van een modem. Denk aan Wifi 6, meer instelmogelijkheden en bijvoorbeeld snellere netwerkpoorten.

    De providers kiezen ervoor om je het providermodem te laten houden om zo een diagnose te kunnen stellen in het geval dat er problemen zijn met je verbinding. 

    Het aanbod is nu nog beperkt, maar ongetwijfeld zullen er meer fabrikanten komen die producten op de markt gaan brengen in Nederland die geschikt zijn voor kabelinternet of glasvezel. 

     



    Vampire Inspector
    • Leuk 2
    • Bedankt 1
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Goed nieuws. Het is dat ik tot nu toe geen problemen heb met de Connectbox Giga en ik dit jaar overstap op glasvezel. Anders was ik zeker van plan om een FritzBox kabelmodem aan te schaffen.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...