Spring naar bijdragen

  • USA: Apple voor rechter

     Delen


    Apple staat in de Verenigde Staten voor de rechter vanwege het ontbreken van een systeem dat de foto's controleert die gebruikers naar iCloud uploaden. De eisers in deze rechtszaak verlangen dat Apple dit systeem alsnog implementeert en eisen daarnaast een schadevergoeding, zo meldt The New York Times.

    In 2022 besloot Apple om een omstreden plan stop te zetten dat voorzag in het controleren van gebruikersfoto's, met als doel om eventuele gevallen van kindermisbruik te signaleren bij de autoriteiten. Dit besluit volgde op felle kritiek van privacy-experts, deskundigen en burgerrechtenorganisaties, die zich zorgen maakten over de mogelijke misbruik van een dergelijk systeem door autoritaire regimes. Er was ook vrees dat overheden het systeem zouden kunnen inzetten om andere soorten afbeeldingen te controleren.

    Naar aanleiding van deze bezorgdheden besloot Apple in 2021 de uitrol van het systeem op te schorten, en uiteindelijk in 2022 volledig af te zien van de implementatie. Apple stelt dat kinderen ook beschermd kunnen worden zonder dat bedrijven in de persoonlijke gegevens van gebruikers hoeven te graven.

    De rechtszaak is aangespannen door een slachtoffer van misbruik, die betoogt dat Apple een 'defect product' aanbiedt dat schadelijk is voor een kwetsbare groep: de slachtoffers van misbruik. Het argument is dat, doordat beelden van misbruik in iCloud kunnen worden opgeslagen, deze slachtoffers voortdurend worden geconfronteerd met hun trauma.

    In reactie op de rechtszaak heeft Apple een motie ingediend waarin het bedrijf de rechter verzoekt de zaak te laten vallen. Apple beroept zich op Sectie 230 van de Amerikaanse Communications and Decency Act, die het bedrijf bescherming biedt tegen materiaal dat door derden naar iCloud wordt geüpload. Bovendien stelt Apple dat de claim van productaansprakelijkheid niet van toepassing is, omdat iCloud niet kan worden beschouwd als een product in de traditionele zin, zoals bijvoorbeeld een lekke band.

    De rechtszaak is het resultaat van inspanningen van het onlangs opgerichte Heat Initiative, een organisatie die zich inzet voor de veiligheid van kinderen. Deze organisatie heeft begin dit jaar advocaten gezocht om misbruikslachtoffers te vertegenwoordigen en bood daarbij een financiële ondersteuning van 75.000 dollar. Volgens The Intercept staat er een controversieel netwerk van filantropische miljardairs achter het Heat Initiative.

    Het is een complexe zaak die de balans tussen privacy en bescherming van kwetsbare groepen in de samenleving opnieuw ter discussie stelt. Terwijl Apple zich verdedigt met verwijzingen naar privacybescherming, roept de eis van de slachtoffers vragen op over de verantwoordelijkheden van technologiebedrijven in het beschermen van de meest kwetsbaren onder ons. De uitkomst van deze rechtszaak kan niet alleen gevolgen hebben voor Apple, maar ook voor de bredere discussie over hoe technologie en privacy met elkaar verweven zijn in de moderne wereld.



    Eater
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  8 leden zijn actief

×
×
  • Nieuwe aanmaken...