Techsector Roept EU op om Italië's Overdreven Antipiraterijmaatregelen te Stoppen
In een dringende oproep heeft de Computer & Communications Industry Association (CCIA), die wereldwijd techbedrijven zoals Amazon, Cloudflare en Google vertegenwoordigt, de alarmbel geluid over Italië's "Piracy Shield" blokkadeprogramma. De Europese tak van de CCIA vraagt de Europese Commissie om in te grijpen om overblocking te voorkomen en transparantie te bevorderen. Ook de aanvullende maatregelen die internetdiensten verplichten om illegale activiteiten op hun netwerken actief te rapporteren, worden als problematisch ervaren.
Een Ongewenste Ontwikkeling
Het ‘Piracy Shield’ blokkadeprogramma, dat vorig jaar werd gelanceerd, werd gepresenteerd als de toekomst van antipiraterijinspanningen. Het heeft als doel om live sportpiraterij effectief aan te pakken door brede blokkademogelijkheden in te voeren die binnen 30 minuten piraterijgerelateerde domeinnamen en IP-adressen kunnen blokkeren. Hoewel er inderdaad veel piratenbronnen zijn geblokkeerd, is het systeem niet zonder controverse. Er zijn meerdere meldingen van overblocking, waarbij legitieme sites en diensten zoals Google Drive en Cloudflare onterecht werden geblokkeerd. De roep om meer transparantie en verantwoording groeit.
De Alarmbel van de Techindustrie
Gisteren heeft de CCIA in een brief aan de Europese Commissie zijn ernstige bezorgdheid geuit. De coalitie van technologiebedrijven erkent dat het Piracy Shield bedoeld is om rechthebbenden te beschermen. Echter, zij stellen dat de ‘botte’ DNS- en IP-blokkeringsmaatregelen een bedreiging vormen voor andere bedrijven en het publiek. “Hoewel deze aanpak gericht is op het beschermen van intellectuele eigendom en het verminderen van online piraterij, is het afhankelijk van IP-adres en domeinnaamsysteem (DNS)-blokkering, wat het een potentieel extreem bot instrument maakt om online auteursrechtinbreuken aan te pakken,” aldus de CCIA.
Bovendien wordt de uitbreiding van het blokkadeprogramma naar DNS-resolvers en VPN-providers als een groot probleem gezien. Deze tools zijn namelijk essentieel voor de bescherming van de vrije meningsuiting en zijn niet geschikt voor het uitvoeren van blokkademaatregelen.
De Impact van Overblocking
De CCIA benadrukt dat de zorgen over overblocking geen hypothetische zijn, aangezien het Piracy Shield al aanzienlijke schade toebrengt. Zo wordt er verwezen naar de blokkade van Google Drive op 20 oktober 2024, die miljoenen Italianen trof en uren duurde om op te lossen. “Google Drive werd ten onrechte geblokkeerd door het Piracy Shield-systeem, wat resulteerde in een drie uur durende blackout voor alle Italiaanse gebruikers, terwijl 13,5% van de gebruikers nog steeds op IP-niveau geblokkeerd was, en 3% op DNS-niveau na 12 uur.”
Gebrek aan Transparantie en Verantwoording
Terwijl Europese rechtbanken eerder blokkadeprogramma's voor piratensites hebben goedgekeurd, wijst de CCIA erop dat de implementatie in Italië onvoldoende waarborgen en transparantie biedt. Dit maakt het moeilijker om fouten te voorkomen en snel te corrigeren. De techgroep wijst ook op het feit dat het Piracy Shield is ontwikkeld door een bedrijf dat is gelieerd aan de lokale voetbalcompetitie Serie A, een van de weinige rechthebbenden die momenteel gebruik mogen maken van het systeem. Dit roept vragen op over de vraag of het systeem voldoende rekening houdt met de belangen van alle betrokken partijen.
De CCIA stelt dat AGCOM, de toezichthouder die het Piracy Shield beheert, maatregelen moet nemen om deze zorgen aan te pakken. “Het Italiaanse Piracy Shield moet in ieder geval robuustere verificatieprotocollen integreren en de transparantie aanzienlijk verbeteren, evenals adequate herstelmechanismen voor getroffen gebruikers, om de negatieve effecten te verminderen.”
Problematische Rapportageverplichtingen
Naast de kwesties die direct verband houden met blokkering, maakt de techsector zich ook zorgen over recente wijzigingen in de Italiaanse auteursrechtwetgeving die verplichtingen introduceren die in strijd zijn met de principes van de EU's Digital Services Act (DSA). Deze wijzigingen verplichten alle tussenpersonen om enige kennis van illegale activiteiten, inclusief kleine auteursrechtinbreuken, te rapporteren. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot een gevangenisstraf van maximaal een jaar.
Volgens de CCIA introduceren deze vereisten nieuwe verplichtingen voor bedrijven die simpelweg verkeer doorgeven. De organisatie stelt dat deze eisen verder gaan dan de EU-wetgeving en een ontmoedigend effect zullen hebben op de vrijheid van meningsuiting en innovatie online.
Oproep tot Intrekking van het Piracy Shield
De CCIA is van mening dat het Piracy Shield en de recente juridische wijzigingen in strijd zijn met verschillende EU-wetten. Bovendien zijn ze niet onderworpen aan de TRIS-procedure, een essentieel onderdeel van het beleid van de Europese Unie inzake de interne markt met betrekking tot regels over online diensten.
Om deze zorgen adequaat aan te pakken, roept de CCIA de Europese Commissie op om in gesprek te gaan met de Italiaanse overheid om een halt toe te roepen aan de antipiraterijmaatregelen, zodat de wettigheid ervan grondig kan worden gecontroleerd. “De Italiaanse regering zou de bovengenoemde wetgeving moeten intrekken om door de TRIS-procedure te gaan, zodat de Commissie en andere lidstaten de inhoud van deze gebrekkige en ineffectieve initiatieven kunnen beoordelen en de inbreuken op Europese wetten kunnen aanpakken,” concludeert de CCIA.
In deze complexe kwestie is het van cruciaal belang dat de belangen van alle betrokken partijen in overweging worden genomen, en dat er een evenwichtige aanpak wordt gekozen die zowel de bescherming van intellectuele eigendom als de vrijheid van meningsuiting waarborgt.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.