Sportcompetities w.o. UEFA, de Premier League en LaLiga zien 'X' als de 'thuisbasis van piraterij op sociale media'
Verschillende prominente voetbalcompetities en -organisaties, zoals UEFA, de Premier League, en LaLiga, hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar het socialemediaplatform X (voorheen bekend als Twitter). Ze dringen er bij het platform op aan om piraterij via livestreaming serieuzer te nemen. Deze oproep wordt gesteund door verschillende grote omroepen, die gezamenlijk eisen dat X meer geavanceerde antipiraterijfuncties invoert. Volgens de brief heeft het gebrek aan effectieve handhaving van rechten X veranderd in een toevluchtsoord voor digitale piraterij op sociale media. Net als andere platforms waar gebruikers content kunnen delen, stelt X mensen in staat om zonder al te veel restricties tekst, afbeeldingen, muziek, video's en livestreams online te zetten.
Deze vrijheid leidt er soms toe dat inhoud wordt gedeeld zonder dat daar toestemming voor is verkregen van de rechthebbenden.
In de loop der jaren hebben diverse partijen Twitter, en nu X, beschuldigd van inbreuk op het auteursrecht. Een onderzoek van het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) toonde aan dat X vol staat met discussies over piraterij. Amerikaanse wetgevers hebben zelfs gesuggereerd dat piraterij een integraal onderdeel zou zijn van het bedrijfsmodel van X.
Vorig jaar dienden grote muzieklabels een rechtszaak in tegen X Corp, het bedrijf van Elon Musk. De beschuldiging luidde dat X opzettelijk massale auteursrechtschendingen faciliteert, en de labels eisten een schadevergoeding die zou kunnen oplopen tot $250 miljoen. Deze rechtszaak is nog aan de gang, terwijl de druk op X om zich beter aan de auteursrechtwetgeving te houden, toeneemt. Ook deze week meldde Associated Press (AP) dat een groep sportcompetities en omroepen contact heeft opgenomen met X-CEO Linda Yaccarino. Ze dringen aan op strengere maatregelen tegen livestreamingpiraterij. De Premier League, LaLiga, Bundesliga, Serie A, UEFA, CONMEBOL, DAZN, Sky, beIN, DirecTV en Movistar Plus+ zijn enkele van de ondertekenaars van de brief waarin zij beweren dat X tekortschiet in zijn handhavingsacties.
Volgens de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) is X wettelijk verplicht om verwijderingsverzoeken te verwerken. Hoewel X is gestopt met het publiceren van transparantierapporten na de overname door Elon Musk, blijven ze wel verplicht om aan deze verzoeken te voldoen. De brief insinueert echter dat de technische ondersteuning voor rechthebbenden is afgenomen sinds Musk de leiding heeft overgenomen.
"De aanpak van X om onwettelijke live-inhoud, die aan hen is gemeld, te verwijderen is tragisch ontoereikend," zo staat in de brief. "Sinds u het platform hebt overgenomen, hebben we een ontmoedigende vermindering van technische ondersteuning ervaren, wat het steeds moeilijker maakt om met het platform in een zinvolle discussie over dit onderwerp te treden."
Hoewel alle sociale-mediaplatforms te maken hebben met problematiek rondom piraterij, bekritiseren de ondertekenaars specifiek de inefficiënte respons van X. Dit zou piraten het gevoel geven dat ze het platform zonder ernstige gevolgen kunnen misbruiken.
De rechthebbenden geven aan dat het probleem alleen maar groter wordt, mede door het toenemende aantal illegale livestreams dat op het platform verschijnt, terwijl de inspanningen om deze streams te modereren, volgens hen, zijn afgenomen.
"X is in toenemende mate de thuisbasis van onwettige piraterij op sociale media," aldus de brief.
De ondertekenaars hebben X uitgenodigd voor een gesprek om deze zorgen te bespreken. Ze hopen dat X serieuzer maatregelen zal nemen tegen piraterij en voldoet aan zijn verplichtingen onder de Digital Services Act (DSA), waarin meer transparantie en prioritering van verwijderverzoeken door 'vertrouwde melders' wordt geëist. Hoewel de AP de volledige brief niet heeft vrijgegeven, is duidelijk dat X in vergelijking met andere platforms achterblijft. "X mist veel van de antipiraterijfuncties die andere verantwoordelijke social media-exploitanten gebruiken," wordt gesteld.
Cameron Andrews, juridisch directeur bij BeIN, ondersteunde deze klachten onlangs in een artikel in BroadcastPro. "Terwijl grote spelers zoals META en YouTube samenwerken met rechthebbenden om het aantal illegale livestreams te verminderen, doet X heel weinig," schreef Andrews.
Tijdens het EK Voetbal 2024 identificeerde BeIN 1.198 illegale streams, die door honderdduizenden onbevoegde kijkers werden bekeken. Het ideaal zou zijn om deze streams vrijwel onmiddellijk te kunnen afsluiten.
"Bij gebrek aan enige effectieve medewerking van X, kunnen rechthebbenden weinig doen om het misbruik van uitzendrechten op grote schaal te voorkomen," aldus de antipiraterijdirecteur van BeIN.
Het is nog af te wachten hoe X zal reageren op deze kritiek. Tot op heden heeft het bedrijf geen officiële reactie gegeven, en ook Elon Musk heeft zich nog niet specifiek uitgesproken over deze kwestie. Hij heeft echter eerder laten optekenen dat hij geen voorstander is van brede verwijderingsmaatregelen.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.