De RIAA heeft onlangs haar nieuwste overzicht van beruchte markten ingediend bij de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger. Bekende namen zoals torrentsites, cyberlockers en stream-rippingdiensten staan wederom op de lijst. Hoewel de RIAA kunstmatige intelligentie (AI) als een potentiële bedreiging ziet, erkent de organisatie ook de kansen die AI biedt voor nieuwe inkomstenbronnen en innovatie.
De opkomst van kunstmatige intelligentie belooft vooruitgang en innovatie, maar vormt tegelijkertijd een bedreiging voor bestaande industrieën. In de afgelopen twee jaar zijn er tientallen rechtszaken aangespannen tegen technologiebedrijven, voornamelijk vanwege klachten over auteursrechtinbreuk. Deze zaken betwisten het ongeoorloofd gebruik van beschermde werken als trainingsdata voor AI. Ook de RIAA en haar leden zijn betrokken bij deze juridische gevechten. Zo is de muziekgroep een drijvende kracht achter rechtszaken tegen AI-bedrijven zoals Udio en Suno, en steunde ze onlangs een rechtszaak tegen de AI-startup Anthropic.
Ondanks de recente focus op AI, blijkt uit de laatste 'beruchte markten'-inzending van de RIAA aan de U.S. Trade Representative (USTR) dat AI niet de hoogste prioriteit heeft. De nadruk ligt nog steeds op 'oudere' bedreigingen. De RIAA's inzending voor 2024 begint met stream-rippers. Deze tools stellen gebruikers in staat om muziek van platforms zoals YouTube te downloaden. Ondanks hun legale toepassingen, beschouwt de muziekgroep stream-rippers als een belangrijk instrument voor auteursrechtinbreuk.
Er zijn tientallen populaire stream-rippers, waaronder y2mate.com, dat naar verluidt een van de grootste gebruikersbasissen heeft. In het verleden blokkeerde Y2mate vrijwillig bezoekers uit de VS, het VK en andere landen, maar dat is niet langer het geval. "Hoewel het verkeer van Y2mate wereldwijd is afgenomen door de vele site-blokkades, heeft de site in de afgelopen 12 maanden nog steeds honderden miljoenen bezoeken ontvangen, waardoor het wereldwijd zeer populair blijft. Voorheen beperkte de site vrijwillig de toegang vanuit de VS, het VK, Duitsland en Frankrijk, maar deze beperkingen zijn opgeheven," aldus de inzending.
De RIAA noemt ook andere typische piratenbedreigingen, zoals torrent-indexers, directe muziekdownloadsites en cyberlockers. Bekende namen zoals The Pirate Bay, 1337x, Newalbumreleases, Dbree en Rapidgator worden genoemd.
In de afgelopen twee jaar heeft de muziekindustriegroep verschillende toegewijde AI-bedrijven als topbedreigingen aangemerkt. In 2022 werden bijvoorbeeld AI-gestuurde muziekextractors en mixers genoemd, gevolgd door een AI-vocale cloningscategorie vorig jaar. In 2024 worden er echter geen specifieke AI-diensten vermeld. De RIAA benadrukt wel dat hostingplatforms zoals Krakenfiles worden misbruikt om 'inbreukmakende' AI-trainingsdata (d.w.z. gepirateerde muziek) op te slaan, wat een belangrijk punt van zorg blijft.
Tegelijkertijd erkent de muziekgroep dat AI de deur opent naar nieuwe innovatieopties en erkent ze dat de technologie nieuwe inkomstenbronnen kan bieden. "De platenlabels blijven onvermoeibaar werken aan het ontwikkelen van extra innovaties en inkomstenbronnen, waaronder het gebruik van verantwoord getrainde AI-technologie om de creativiteit van artiesten, hun bereik en gebruikersbetrokkenheid uit te breiden," aldus de inzending.
Naast directe bedreigingen noemt de RIAA ook verschillende tussenpersonen. Zo worden hostingbedrijven zoals PRQ, FlokiNET en DDoS-Guard genoemd. Deze bedrijven worden ervan beschuldigd piratensites en andere criminele activiteiten te hosten, ondanks klachten. PRQ werd gelanceerd door de oprichters van The Pirate Bay. Hoewel deze niet langer betrokken zijn, zoals wij weten, vermeldt de RIAA deze associatie in haar inzending. "PRQ is een Zweedse hostingdienst met hoofdkantoor in Stockholm, opgericht door twee van de oprichters van ThePirateBay. Het biedt offshore hostingopties en heeft consequent criminele inhoud gehost," schrijft de RIAA.
Vorig jaar noemde de RIAA ook het domeinnaamregistratiebedrijf Njalla, dat werd opgericht door Pirate Bay-oprichter Peter Sunde. Dit bedrijf wordt niet langer genoemd in het nieuwste rapport van de RIAA, maar andere domeinnaambedrijven worden wel vermeld. De RIAA schrijft dat het moeilijk is om accurate domeinnaamregistratie-informatie te verkrijgen van bedrijven zoals NameCheap en Tucows, zoals werd opgemerkt in een recent IFPI-rapport. Dit bemoeilijkt het voor rechthebbenden om de exploitanten van piratensites te identificeren. NameCheap en Tucows zijn Amerikaanse bedrijven, dus komen ze niet in aanmerking voor een "beruchte markten"-vermelding. De vermelding voegt echter wel druk toe, wat mogelijk de belangrijkste reden is waarom ze worden genoemd.
Kortom, de laatste USTR-inzending van de RIAA bevat weinig verrassingen. Veel van de genoemde sites en diensten zijn eerder genoemd. De afwezigheid van specifieke AI-bedreigingen is het meest verrassend, maar met de snel evoluerende technologie en zich ontwikkelende juridische jurisprudentie kan dat slechts tijdelijk zijn.
De volledige lijst van "beruchte" sites en diensten van de RIAA voor 2024 is hieronder te vinden, en het volledige rapport is hier beschikbaar (pdf). De cursieve vermeldingen zijn nieuwkomers en die welke zijn verwijderd, zijn doorgestreept. De RIAA benadrukt dat deze lijst een niet-uitputtend overzicht is.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.