Spring naar bijdragen

  • Overeenstemming internetaanbieders en auteursrechthebbenden over blokkeren van websites met illegale content na uitspraak van de rechter

     Delen


    Amsterdam/Den Haag, 5 november 2021 – Afgelopen maand is het ‘Convenant Blokkeren Websites’ ondertekend door de Nederlandse internetaanbieders en rechthebbenden, verenigd in de Federatie Auteursrechtbelangen en Stichting BREIN. De internetaanbieders en rechthebbenden hebben overeenstemming bereikt over het blokkeren van websites met content die volgens de rechter inbreuk maakt op het auteursrecht of de naburige rechten. Het overleg is tot stand gekomen en begeleid door de ministeries van Justitie en Veiligheid en van Economische Zaken en Klimaat.

    De Nederlandse internetaanbieders zijn met dit convenant bereid om websites die illegaal downloaden mogelijk maken gezamenlijk te blokkeren. Dit gebeurt uitsluitend na een rechterlijke uitspraak in een procedure op initiatief van de Stichting BREIN tegen één aanbieder. Tot nu toe startte Stichting BREIN tegen afzonderlijke providers een procedure om de rechter te vragen om een blokkade van websites te realiseren, die illegale content aanbieden. Het convenant legt de afspraken voor de procedure tot het verkrijgen van een blokkeringsbevel vast. Soortgelijke overeenkomsten zijn in meer Europese landen van kracht.

    In verband met het opstellen van het convenant is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) geraadpleegd. Volgens de ACM is het blokkeren van websites die in strijd handelen met het auteursrecht op basis van een rechterlijk bevel toegestaan onder de netneutraliteitsverordening. De ACM zal daarom niet proactief handhavend optreden in zaken waarvan duidelijk is dat deze onder het convenant vallen. Bij klachten of handhavingsverzoeken over dergelijke blokkades zal de ACM eerst contact opnemen met de providers die bij het convenant betrokken zijn.

    De minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, laat weten “Dit is een belangrijke stap in de aanpak van online piraterij. Gebruik van beschermde prestaties moet eerlijk worden beloond en niet illegaal verspreid.” De minister van Economische Zaken en Klimaat, Stef Blok, sluit zich hier graag bij aan: “Juist door samenwerking tussen auteurs van digitale inhoud, zoals films en artikelen, en internetaanbieders kunnen deze inbreuken worden teruggedrongen. Het convenant is een positieve aanzet hiertoe.”.

    Federatie Auteursrechtbelangen, Anne de Jong:
    “De Federatie Auteursrechtbelangen is zeer verheugd en dankt de ministers voor hun bijdrage in de totstandkoming van dit voor de makers, producenten en uitgevers van films, series, boeken, muziek, videogames en beeld enorm belangrijke convenant. Zij zien het blokkeren van illegaal aanbod via inbreuk makende websites als een belangrijk instrument in het tegengaan van piraterij en het verbeteren van het verdienvermogen van makers.”

    Stichting BREIN, Tim Kuik:
    “Dit is een belangrijke stap in de bestrijding van grootschalige piraterij. We zien sites die volharden in hun illegale aanbod en die anoniem bij hosting providers staan die geen gevolg geven aan sommaties of anders de sites ruimschoots de gelegenheid bieden naadloos elders verder te gaan. Deze sites brengen grote schade toe aan legale exploitatie en zorgen voor verlies van banen in de creatieve sector.”

    Vereniging NLconnect, Mathieu Andriessen, mede namens de andere Internetaanbieders:
    “Als Internetaanbieders hechten wij veel waarde aan goede content en internetvrijheid. Tegelijkertijd verlenen wij op netneutrale wijze toegang tot het internet. Illegaliteit moet aan de bron worden bestreden, daarom behouden wij fundamentele bezwaren tegen het blokkeren van websites. Niettemin zijn we blij met de heldere afspraken in het convenant; wanneer een onafhankelijke rechter in een zorgvuldig gevoerd proces beveelt dat een Internetaanbieder een bepaalde website moet blokkeren, dan is het efficiënt dat we dit als aanbieders gezamenlijk opvolgen.”

    U vindt de tekst van het convenant hier

    U vindt de brief van de Minister voor Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer hier



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Als ik de strekking van dit Convenant goed begrijp gaat het om toekomstige Gerechtelijke uitspraken die door BREIN worden gewonnen waar het gaat om een Internet Provider te verplichten een Website met Illegale Content te blokkeren, zoals dat al bekend is van The Pirate Bay. Als BREIN zijn/haar gelijk krijgt in die Gerechtelijke procedure, zijn de mede ondertekenaars (Internet Providers) van dit Convenant verplicht om het besluit ook te accepteren en ook over te gaan tot blokkering. BREIN hoeft vanaf nu geen procedure te starten tegen elke afzonderlijke  grote Internet Provider zodra een Rechter positief heeft besloten ten aanzien van BREIN.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Oud-beheerder

    Wat ik wel nog frapant vind is dat Brein nog zo aanwezig is / lijkt. Piraterij wordt steeds meer een Niche. Hier zitten we nog op 1/15 van de bezoekers van vroeger. Door de legale alternatieve zal het ook minder worden. 

    Mijn zoontje van 12 bijvoorbeeld kijkt heel anders naar content als ik toen ik 12 was. Maar goed, kwestie van tijd. 

    Dus dat dit nog nodig is.... Ik denk serieus dat de jeugd straks echt niet meer naar een Piratebay wilt. Ze hebben bij voorbaat al zo ontzettend veel content van alles op de telefoon. 🙄

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Kijken hoelang het duurt voordat Brein een provider voor de rechter sleept. Wint Brein, dan moeten de andere providers de website inderdaad ook blokkeren.

    VPN in 3 2 1.... :p 

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    In gesprek met TorrentFreak zegt Kuik dat BREIN al een actie in de mail heeft om zes extra piratensites aan te vallen, waaronder hun proxy's en mirrors. BREIN hoopt deze juridische procedure voor het einde van het jaar afgerond te hebben.

    Het is vermeldenswaard dat de overeenkomst ISP's niet verbiedt om blokkeringsverzoeken vanwege verdiensten aan te vechten. En als een ISP ervoor kiest geen gebruik te maken van het recht op verdediging, mogen anderen hun plaats innemen.

    Dat gezegd hebbende, met alle juridische precedenten ten gunste van het blokkeren van sites, zowel bij het Nederlandse Hooggerechtshof als bij het EU-Hof van Justitie, zal het aanvechten van een blokkeringsverzoek niet eenvoudig zijn.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...