Spring naar bijdragen

  • Oplichter van Ziggo (David S.) moet nu € 30.000 terugbetalen

     Delen


    David S. (51) uit het Nederlandse Etten-Leur is veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur door de Rechtbank in Breda voor het verkopen van illegale televisie-abonnementen gedurende een periode van zeven jaar. Deze activiteiten leverden hem een flinke som geld op, en als gevolg daarvan moet hij nu €30.000 terugbetalen. David S., die al geruime tijd met financiële problemen kampte, ging op zoek naar bijverdiensten en ontdekte een lucratieve kans toen hij zelf een illegaal tv-abonnement afsloot. Zijn onderneming nam snel toe, wat uiteindelijk resulteerde in bijna een half miljoen euro aan inkomen.

    De operatie van S. werd ontdekt nadat hij onder de aandacht kwam van Ziggo, voornamelijk vanwege de advertenties die hij op Marktplaats had geplaatst onder de naam 'Partyserver'. Dit trok de aandacht van Ziggo's onderzoekers, die vervolgens de autoriteiten inschakelden. Een huiszoeking in 2018 bij S. leidde tot de inbeslagname van ongeveer twintig computers en harde schijven die werden gebruikt om de illegale dienst te runnen, en onthulde een klantenbestand van ongeveer 400 personen.

    De betrokken apparatuur, inclusief een noodstroomvoorziening voor de illegale service, was te vinden op de zolder van David S. Hij gebruikte daarbij een rekening op naam van zijn moeder om de financiën van de operatie te beheren. Tussen 2011 en 2018 stroomde zo'n €465.000 door die rekening. Zijn cliënten kregen een Dreambox, een ontvanger waarmee men onrechtmatig toegang kon krijgen tot het complete zenderaanbod van Ziggo, door de gegevens van een echt abonnement te dupliceren en te verspreiden.

    David S. beweerde slechts een klein onderdeel van een groter geheel te zijn, met een zekere 'Marcel' die verantwoordelijk zou zijn voor de technische aspecten en de leiding had over de financiën. Onderzoek naar deze 'Marcel', van wie David de achternaam niet wist, heeft echter niet plaatsgevonden.

    Ondanks dat de aanklagers €70.000 aan onrechtmatig verkregen winsten wilden terugvorderen—waar David S. zelf beweerde slechts €14.000 winst te hebben gemaakt, na aftrek van €3.000 aan kosten—stemde de rechtbank in met een bedrag van €70.000. De lange duur van de rechtszaak, die zes jaar in beslag nam, heeft echter geleid tot het besluit dat een terugbetaling van €30.000 een passendere maatregel is.

    Voor S. begint nu een uitdagende periode. Na onlangs uit de schuldsanering te zijn gekomen, waar hij onder strikt toezicht van een bewindvoerder stond, moet hij nu deze forse terugbetaling zien te navigeren. Dit zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een nieuw en langdurig traject van financieel herstel.



    Drifter
    • Leuk 2
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  8 leden zijn actief

×
×
  • Nieuwe aanmaken...