Spring naar bijdragen

  • Nederlanders grootste afnemers illegale IPTV abonnementen in EU

     Delen


    In 2018 betaalden 1.1 miljoen Nederlanders (8.9% van de bevolking) gemiddeld 6,82 euro per maand (93 miljoen per jaar) aan illegale IPTV criminelen, aldus het Europese bureau voor de Intellectuele Eigendom EUIPO in een vandaag gepubliceerd onderzoek.

    Dat is in verhouding het hoogste percentage IPTV gebruikers in de EU. Alleen de vier grootste landen (het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Duitsland) hebben een hoger absoluut aantal illegale gebruikers en wederrechtelijke inkomsten. Het totaal aantal illegale gebruikers in de EU lag in 2018 op 13.7 miljoen, samen goed voor bijna 1 miljard euro aan illegale inkomsten.

    Via illegale IPTV abonnementen, vaak geïnstalleerd op kodi of android kastjes, krijgen abonnees wereldwijd toegang tot duizenden tv- en betaalkanalen, inclusief sport en video-op-aanvraag (speelfilms en series). Het EUIPO rapport geeft ook inzicht in de technische aspecten, complexe infrastructuur, juridische kwesties en gerelateerde rechtspraak. Onder meer wordt verwezen naar de arresten van het Europese hof (HvJEU) in de BREIN v Wullems (Filmspeler) zaak en BREIN v Ziggo (The Pirate Bay).

    “BREIN pakte al meer dan 300 illegale verkopers van IPTV abonnementen aan maar de georganiseerde criminaliteit achter de infrastructuur vereist aandacht van strafrechtelijke autoriteiten alsmede de hulp van hosting providers bij snelle afsluiting en identificatie van de boosdoeners”

    BREIN wijst er op dat de verkoop van illegale IPTV abonnementen in 2019 flink is toegenomen maar ook dat de Europol en Eurojust actie tegen Xtream Codes impact heeft gehad. Die dienst, die deels in Nederland werd gehost, was een belangrijke bron voor veel leveranciers van illegale abonnementen. “Zo een impact is altijd tijdelijk als er zoveel illegaal geld wordt verdiend,” zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Het EUIPO rapport en de acties van Europol maken duidelijk dat er sprake is van georganiseerde criminaliteit waarin ook Nederland een rol speelt. Er is blijvende aandacht nodig voor de bestrijding.”

    “Sinds het Filmspeler arrest van de Europese rechter heeft BREIN ruim 300 Nederlandse wederverkopers civielrechtelijk aangepakt maar voor de aanpak van de illegale infrastructuur is ook de hulp van strafrechtelijke autoriteiten in Nederland nodig,” aldus Kuik. “Daarnaast kunnen ook Nederlandse hosting providers bijdragen door snelle afsluiting van illegale diensten en identificering van de boosdoeners.”

    Overigens publiceerde het EUIPO vandaag ook een onderzoek waaruit blijkt dat online piraterij in de EU in 2017-2018 met gemiddeld 15% is gedaald. De gemiddelde internetgebruiker in de EU maakte 9.7 keer per maand gebruik van illegale online bronnen.



    Gast
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...