Spring naar bijdragen

  • "Namecheap" gemarkeerd voor EU 'Piracy Watchlist' na het niet blokkeren van inbreukmakende sites

     Delen


    De Nederlandse antipiraterijgroep BREIN heeft een reeks aanbevelingen ingediend voor de EU-watchlist gericht op namaak en piraterij. Hierin constateert BREIN dat de gerechtelijk bevolen acties om piratensites te blokkeren hun vruchten afwerpen. Echter, de groep merkt op dat er nog verbetering mogelijk is in de medewerking van verschillende tussenpersonen, voornamelijk de domeinregistreerder Namecheap. Namecheap weigert namelijk websites van klanten te blokkeren zonder een gerechtelijk bevel uit de Verenigde Staten. BREIN legt de nadruk op het "Know Your Customer" (KYC) principe en pleit voor de wettelijke invoering hiervan voor alle intermediairs. Dit zou de handhavingsinspanningen aanzienlijk versterken, aangezien piratensites en -diensten vaak anoniem opereren.

    Een van de belangrijkste uitdagingen voor BREIN is het evoluerende hostinglandschap. Grote Nederlandse hostingproviders positioneren zich steeds meer als zogenaamde 'mere conduit'-diensten. Zij leveren inhoudsneutrale diensten aan wederverkopers die uiteindelijk klanten bedienen die zich bezighouden met piraterij. Zonder KYC-vereisten wordt het moeilijk om de uiteindelijke verantwoordelijken te identificeren.

    "Deze resellers zijn echter vaak niet coöperatief of zelfs niet responsief," aldus BREIN. "En zelfs als ze wel bereid zijn om informatie te verstrekken, blijkt deze informatie meestal niet geverifieerd te zijn."

    In hun aanbevelingen voor de EU-watchlist, nomineert BREIN diverse hostingbedrijven zoals Amarutu Technology, Private Layer, Alexhost, Virtual Systems, SERVERS TECH en Packet Exchange. Deze bedrijven worden door BREIN geclassificeerd als 'niet responsief' of 'niet coöperatief'. Naast deze hostingproviders noemt de groep ook domeinnaamdiensten zoals Sarek Oy en 1337 Services, beter bekend als Njalla. Deze laatste is opgericht door Pirate Bay-medeoprichter Peter Sunde en staat bekend om zijn focus op privacy.

    BREIN heeft aangegeven dat deze bedrijven niet reageren op hun verzoeken, een kritiekpunt dat niet nieuw is. Ook andere rechthebbenden hebben in het verleden vergelijkbare klachten ingediend.

    Een opvallende toevoeging aan BREIN’s aanbevelingen is domeinregistreerder Namecheap. Hoewel het Amerikaanse bedrijf internationaal gezien meestal wetgeving naleeft, verwijt BREIN hen een gebrek aan vrijwillige medewerking bij het blokkeren van piratensites.

    namecheap.webp

    Volgens BREIN zijn er in de afgelopen jaren meerdere verzoeken gedaan aan Namecheap om actie te ondernemen tegen domeinen die door Nederlandse ISP's geblokkeerd moeten worden. Dit om dezelfde aanpak te volgen als bijvoorbeeld Google, die in Nederland vrijwillig geblokkeerde sites wegfiltert. Echter, Namecheap heeft aangegeven alleen op te treden op basis van een Amerikaans gerechtelijk bevel.

    "BREIN heeft Namecheap herhaaldelijk verzocht om de levering van diensten aan illegale websites te stoppen en klantgegevens te verstrekken, maar dit is tot op heden niet gebeurd," meldt de organisatie. "Namecheap blijft aandringen op een Amerikaans gerechtelijk bevel, waarmee zij opzettelijk niet meewerken aan zaken die duidelijk illegale websites betreffen."

    BREIN en andere rechthebbenden zijn gefrustreerd door het gebrek aan vrijwillige medewerking van deze tussenpersonen. Toch merkt BREIN op dat de huidige blokkades tegen piratensites zoals The Pirate Bay, 1337x, EZTV, KickassTorrents, YTS, Flixtor, Lookmovie, Anna's Archive en Library Genesis succesvol blijken te zijn. De dynamische blokkade stelt BREIN in staat om nieuwe proxies en mirrors te blokkeren zodra deze verschijnen.

    Hoewel men zou verwachten dat het aantal geblokkeerde domeinen in de loop der tijd zou toenemen, blijft dit aantal opmerkelijk stabiel. Vele proxies en mirrors verdwijnen uiteindelijk van de radar. Naast traditionele piratensites rapporteert BREIN ook over nieuwe trends zoals IPTV-diensten, die aan populariteit blijven winnen.

    Een interessante observatie van BREIN heeft betrekking op de hernieuwde populariteit van vinylplaten. "De heropleving van vinyl heeft geleid tot een verhoogde productie en verkoop van ongeautoriseerd vinyl, zowel binnen als buiten de EU," vermeldt BREIN. Dankzij moderne technologie is het eenvoudiger dan ooit om vervalsingen te maken en te verkopen. BREIN beschouwt dit als een opkomende bedreiging, vooral nu meer muziekliefhebbers vinylplaten kopen dan cd's.

    Daarnaast richt BREIN zich ook op de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). De groep heeft eerder actie ondernomen tegen illegaal gecompileerde datasets met auteursrechtelijk beschermde werken zoals boeken. BREIN wil dat de EU de ontwikkelingen op dit gebied nauwlettend in de gaten houdt en beschouwt de Europese AI Act als een positieve maatregel.

    Samenvattend benadrukken de aanbevelingen van BREIN het complexe en voortdurend veranderende landschap van online piraterij. Hoewel de site-blokkades effectief blijken te zijn, onderstreept de groep de noodzaak van meer samenwerking van tussenpersonen en een verhoogde waakzaamheid om nieuwe bedreigingen efficiënt aan te pakken.

    Een kopie van de volledige indiening van BREIN bij de Europese Commissie is hier beschikbaar (pdf) Stichting-BREIN-attachment.pdf



    William
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Zal mij benieuwen of dit nou daadwerkelijk consequenties heeft voor de gebruikers van namecheap. Blijft natuurlijk een prettig idee als NC niet meewerkt aan het verstrekken van gegeven omdat "een of andere Nederlandse" stichting daar om vraagt.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  6 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...