Spring naar bijdragen

  • 'Modded Hardware'-gedaagde ontkent Nintendo's auteursrechtclaims in de rechtbank

     Delen


    De vermeende exploitant van Modded Hardware, Ryan Daly, heeft als reactie op de auteursrechtklacht van Nintendo een antwoord ingediend waarin hij elk vergrijp ontkent. Daly, die zichzelf vertegenwoordigt in de rechtszaal, heeft een lange lijst van bevestigende verdedigingen gepresenteerd, waaronder de stelling van "redelijk gebruik". De rechtszaak gaat nu verder naar het ontdekkingsproces. Ondertussen heeft de website van Modded Hardware zijn toegankelijkheid privé gemaakt, wat erop wijst dat dit mogelijk een reactie is op de juridische druk van Nintendo. Nintendo doet er alles aan om te voorkomen dat het publiek illegale games speelt op de Switch-console en heeft in de recente geschiedenis diverse rechtszaken gewonnen om dit doel te bereiken.

    In het verleden heeft Nintendo met succes rechtszaken aangespannen tegen verschillende websites die illegale ROM's verspreidden, en was de meest opvallende overwinning die tegen de beruchte hackgroep Team-Xecuter. Deze groep had verschillende 'jailbreak'-oplossingen voor gameconsoles gelanceerd en werd als een van de grootste tegenstanders van Nintendo gezien. Ondanks de overwinning op Team-Xecuter en de hoop van Nintendo dat de modding-gemeenschap zou verwateren, hebben nieuwe tools en hardware-oplossingen ervoor gezorgd dat deze strijd weer opgelaaid is. 

    Recent heeft Nintendo opnieuw juridische stappen ondernomen tegen verschillende tools die verband houden met piraterij van de Switch, waaronder de Yuzu-emulator, Lockpick en MIG Switch. In juni heeft Nintendo verdere rechtszaken aangespannen bij Amerikaanse rechtbanken om hun handhaving te verscherpen. Een van deze klachten is gericht tegen Modded Hardware en Daly, die ook wel bekendstaat als "Homebrew Homie" en woonachtig is in Michigan.

    Nintendo en Daly hebben een voorgeschiedenis; in maart van dit jaar dreigde Nintendo met een rechtszaak tegen hem, waarna beide partijen overeenkwamen dat de vermeende illegale activiteiten, waaronder de verkoop van MIG-apparaten en gemodificeerde consoles, zouden stoppen. Echter, dit gebeurde niet, wat leidde tot de huidige rechtszaak in Seattle. Nintendo beweert in de klacht dat Modded Hardware verschillende hardware verkoopt die ontworpen is om hun piraterijbeveiligingen te omzeilen, waaronder mod-chips en de MIG Switch, een geheugenkaart die gebruikers in staat stelt om illegale kopieën van Nintendo Switch-games op authentieke consoles te spelen. Daarnaast biedt Daly, volgens de klacht, ook mail-in modding-diensten en aangepaste versies van Switch-consoles aan die voorzien zijn van illegale games.

    "De beklaagde biedt niet alleen de hardware en firmware aan om illegale games te maken en te spelen, maar hij voorziet zijn klanten ook van kopieën van illegale Nintendo-games," zegt de klacht. "Typisch installeert de beklaagde vooraf een verzameling illegale games op de gehackte consoles, waaronder enkele van Nintendo's meest populaire titels zoals Super Mario, The Legend of Zelda en Metroid."

    Nintendo beschuldigt Daly ervan de DMCA te overtreden door mod-chips en MIG-apparaten te verkopen en eist schadevergoeding voor zowel directe als indirecte auteursrechtinbreuk. Deze week heeft Ryan Daly zijn antwoord op de klacht ingediend. Hij ontkent alle beschuldigingen, waaronder het bezit en het exploiteren van de Modded Hardware-business. Zijn antwoord is beperkt van inhoud en herhaalt vooral de beschuldigingen van Nintendo met de simpele reactie "geweigerd". Voor meer algemene beschuldigingen claims hij dat hij "voldoende informatie mist om de beschuldigingen toe te geven of te ontkennen", waardoor deze eveneens worden ontkend. Dit soort antwoorden zijn gebruikelijk bij juridische procedures, maar het is opmerkelijk dat Daly zich zonder advocaat verdedigt. Het is vaak erg lastig voor een 'pro se'-gedaagde om tegen een ervaren team van advocaten te strijden.

    Naast de ontkenningen presenteert Daly een uitgebreide lijst van zeventien bevestigende verdedigingen, waaronder het idee van redelijk gebruik, ongeldige auteursrechten, gebrek aan status, frauduleuze aansporingen, een arbitrageclausule, het ontbreken van een claim en ongerechtvaardigde verrijking. Het antwoord biedt tot nu toe geen uitleg over deze verdedigingen. Nu Daly de klacht heeft beantwoord, kan de rechtszaak doorgaan naar het ontdekkingsproces, waarin beide partijen bewijs zullen verzamelen, waaronder verklaringen, ondervragingen en documenten.

    Of Daly in het vervolg juridisch advies zal inwinnen, is nog onduidelijk. Nintendo vertelde vorige maand aan de rechtbank dat het contact had opgenomen met een advocaat die Daly vertegenwoordigt, maar het is niet bekend wat daar sindsdien van is gekomen. De website van Modded Hardware is inmiddels niet meer openbaar en vereist nu een wachtwoord voor toegang, wat de speculatie voedt dat er strategische stappen worden ondernomen in het licht van de juridische dreiging.

    Een kopie van Ryan Daly's pro se antwoord op Nintendo's klacht, ingediend bij de Amerikaanse districtsrechtbank in Seattle, is hier beschikbaar.pdf



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  8 leden zijn actief

×
×
  • Nieuwe aanmaken...