Microsoft test momenteel de mogelijkheid om Windows-updates te installeren zonder dat er een reboot van het besturingssysteem nodig is. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van hotpatching, een techniek waarbij securityupdates kunnen worden geïnstalleerd zonder het herstarten van het systeem.
Deze functie wordt momenteel getest in Windows 11-previewbuild 26058. Hotpatching maakt gebruik van virtualization-based security (VBS), wat mogelijk is op computers die virtualisatie-extensies voor Intel, AMD of ARM ondersteunen. Door VBS te gebruiken, kan Microsoft aanpassingen maken aan de in-memory code van een actief Windows-proces zonder dat het proces opnieuw hoeft te worden opgestart.
Microsoft geeft aan dat hotpatching afhankelijk is van een basisupdate die elke drie maanden moet worden aangepast en dat daarvoor wel een reboot vereist is. In het geval van een zerodaybeveiligingslek kan het echter nodig zijn om eerder een reboot uit te voeren. Hotpatching wordt momenteel al gebruikt voor enkele Windows Server-versies en op Xbox-consoles.
Volgens Windows Central, op basis van anonieme bronnen, zal hotpatching later dit jaar beschikbaar zijn als onderdeel van Windows 11-versie 24H2. In eerste instantie zal deze functie alleen beschikbaar zijn voor x86- en x64-computers. Er wordt naar verluidt verwacht dat hotpatching in 2025 ook beschikbaar zal zijn voor Arm64-systemen.
- 1
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.