Tien jaar geleden lekten bijna alle screenerkopieën van alle Oscar-genomineerde films online. Tegenwoordig zijn dit soort screenerlekken ondenkbaar geworden. Veranderingen in de filmindustrie droegen bij aan deze verandering, maar de val van piraterijgroep EVO een jaar geleden had ook een grote impact. De vermoedelijke leider van de groep werd gearresteerd in Portugal en anderen wordt nog onderzoek naar gedaan.
Aan het einde van het jaar ontvangen insiders uit de filmindustrie traditioneel hun screener-exemplaren, die ze gebruiken om te stemmen op de Oscars en andere prijzen.
Historisch gezien lekten veel van deze screeners uit op piratensites, waar ze zouden worden gedeeld met miljoenen ongeautoriseerde kijkers.
Hoewel het altijd lastig is om causale verbanden aan te nemen, zijn er een paar veranderingen in de filmindustrie die hebben bijgedragen aan deze ommekeer, sommige iets meer dan andere.
In het begin van de jaren 2000 was het vrij gebruikelijk om screeners van bijna alle Oscar-kanshebbers online te zien lekken voordat de winnaars bekend werden gemaakt. In die tijd werden fysieke screeners op schijven verzonden via een enorme logistieke operatie, waarbij zwakke punten konden worden uitgebuit door kwaadwillenden.
In de afgelopen jaren zijn veel kanshebbers afkomstig van streamingdiensten waarvoor geen kopieën vooraf nodig zijn. Dit vermindert automatisch de lekpotentiaal. Toen de Academy in 2021 overstapte van schijven naar online screeners, kon ook dat deel van de distributieketen beter worden gecontroleerd.
Toen screeners steeds meer online gingen, stopten de screenerlekken niet. Er was één groep in het bijzonder die jaar na jaar nieuwe lekken naar buiten bleef brengen. Piratengroep EVO, een afkorting van EVOLUTiON, zag digitale screeners niet als veiliger.
"We hadden toegang tot digitale screeners en die zijn inderdaad gemakkelijk te lekken. De DRM erop is een grap. We hadden vorig jaar een account met drie screeners erop en ze waren zo goed als MP4-klaar om te coderen", vertelde de groep een paar jaar geleden.
EVO was niet alleen aan het opscheppen. De groep heeft in 2020 en 2021 meer screeners uitgebracht dan welke andere bron dan ook. In 2022 stopte dat echter plotseling, het eerste jaar waarin geen enkele screener op voorhand lekte.
Het gebrek aan screeners viel samen met een plotselinge stop in nieuwe content die door EVO werd gepusht. De groep plaatste doorgaans elke week een breed scala aan releases; Toen er geen verscheen, was het duidelijk dat er iets aan de hand was.
Vanaf het begin waren er geruchten dat de beruchte groep was opgepakt. Deze vermoedens werden uiteindelijk in maart van dit jaar bevestigd en een maand later deelde de Portugese politie aanvullende details over het harde optreden dat de autoriteiten "Operatie EVO 1.2" noemden.
De politie handelde op basis van inlichtingen van de Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) en werkte ook samen met INTERPOL. ACE had verschillende belangrijke personen geïdentificeerd en de vermoedelijke leider van de groep werd gearresteerd.
Na de EVO-invallen is er geen enkele screener van belang meer online gelekt. Dit suggereert dat de handhavingsactie een afschrikkend signaal afgaf. ACE-baas Jan Van Voorn gelooft er namelijk graag in dat er een direct verband is.
"[EVO was] een belangrijke bron voor illegaal vrijgegeven screeners in P2P-kringen, en de sluiting sneed de pijplijn af voor andere piraterijsites die de screeners van EVO oppikten", informeert Van Voorn.
"Ik zou graag denken dat de verwijdering van EVO diende als een afschrikmiddel voor iedereen die overweegt een illegaal screener-programma te starten, gezien de arrestaties en de mogelijke zwaarte van de straf", voegt hij eraan toe.
De invallen vonden plaats in een tijd dat screeners al minder gebruikelijk werden vanwege de eerder genoemde veranderingen in de filmindustrie. Dat gezegd hebbende, diende de inval van een van de meest prominente releasegroepen waarschijnlijk ook als een directe waarschuwing.
De EVO-inval was mogelijk dankzij teamwork. ACE identificeerde de doelen op basis van informatie uit verschillende bronnen. Bovendien was de samenwerking met de Portugese politie, met name de eenheid cybercriminaliteit (UNC3T), van cruciaal belang.
"Door een combinatie van gedeelde middelen en inlichtingen waren we in staat om de operators te identificeren en de arrestatie door de Portugese autoriteiten te vergemakkelijken", zegt Van Voorn, terugkijkend op hun prestatie.
Terwijl piraten uitkeken naar het 'screenerseizoen', zagen insiders uit de filmindustrie het als een bedreiging die een negatieve invloed heeft op de creatieve economie, waaronder een breed scala aan banen. Hoewel de EVO-inval de piraterij niet heeft gestopt, is ACE van mening dat het een positieve indruk heeft gemaakt.
Of het nieuwe jaar er weer een wordt zonder gelekte screeners, valt nog te bezien. Nu de vervolging en het onderzoek van de EVO echter nog steeds aan de gang zijn, waarschuwt ACE degenen die in de verleiding komen om uit de kast te komen.
"Het onderzoek loopt nog en andere EVO-leden over de hele wereld worden nog onderzocht", besluit Van Voorn. :naar eigen inzicht de tekst aanpassen, gebaseerd op de waarheid, als in de bovenstaande tekst, dus niet te gek maken.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.