Hoge Raad: Bank Mag Contract Beëindigen Vanwege Ontbrekende Anti-Piraterijmaatregelen
Vandaag heeft de Franse Hoge Raad bevestigd dat Société Générale terecht een betalingsverwerkingscontract met de file-hostingdienst 1fichier heeft beëindigd. De cyberlocker faalde in het monitoren en voorkomen van de opslag van piraterijmateriaal, hetgeen contractueel was vastgelegd. Toen Mastercard alarm sloeg, stond het de bank vrij om actie te ondernemen.
1fichier: Een Probleematische Geschiedenis
Het file-hostingplatform 1fichier.com, opgericht in 2009, heeft nooit te maken gehad met een gebrek aan auteursrechtenklachten. Onlangs werd het platform door de Amerikaanse Handelsvertegenwoordiger aangeduid als een beruchte piratenmarkt. De reactie van de site op verwijderverzoeken wordt door rechthebbenden als onvoldoende beschouwd, zo concludeerde de USTR. Deze beschuldigingen zijn niet nieuw voor 1fichier en het moederbedrijf Dstorage. Waar andere diensten doorgaans juridische bedreigingen ontlopen, heeft 1fichier zich in de rechtszaal verdedigd, maar met weinig succes. Eerder heeft Nintendo het file-hostingbedrijf aangeklaagd en zowel in eerste aanleg als in hoger beroep gewonnen. 1fichier is nu verplicht om honderden duizenden euro's aan schadevergoeding aan de gaminggigant te betalen, wat nog moet worden bevestigd in een vervolgprocedure.
Een Decennium van Betalingsproblemen
Lang voordat Nintendo in beeld kwam, had 1fichier al genoeg andere zorgen. De sluiting van Megaupload in 2012 wierp een schaduw over de cyberlockerindustrie en, onder druk van rechthebbenden, begonnen grote betalingsbedrijven in te grijpen. PayPal verscherpte zijn handhaving en verbood tientallen diensten, terwijl banken achter de schermen ook hun banden sneden. Société Générale beëindigde in 2015 haar contract met 1fichier vanwege zorgen over piraterij.
De Franse beëindiging volgde op een waarschuwing van Mastercard en klachten van Zee Entertainment, die beweerden dat er honderden links naar auteursrechtelijk beschermde werken op de site werden gedeeld. De bank verwees deze klachten door naar 1fichier met het verzoek passende maatregelen te nemen. Hoewel de file-hosting site beweerde te reageren op deze verwijderverzoeken, kon het niet voorkomen dat soortgelijke bestanden opnieuw werden gedeeld. Dit bleek een probleem te zijn. Na nieuwe meldingen van 'inbreukmakende' links besloot Société Générale haar contract met 1fichier te beëindigen.
Anti-Piraterijclausule in Bankcontract
De Franse bank heeft niet zomaar de banden doorgeknipt. Het bedrijf had eerder zijn contracten met klanten bijgewerkt om een clausule op te nemen waarin zij zich verplichtten om zich te onthouden van illegale activiteiten, waaronder "daden van vervalsing en inbreuken op werken die door intellectuele eigendomsrechten zijn beschermd". De meeste cyberlockers zouden beëindiging als vanzelfsprekend beschouwen, maar 1fichier niet. De Franse site stapte naar de rechter en betoogde dat het niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor auteursrechtinbreuken door derden zonder eerst over specifieke gevallen te worden geïnformeerd.
In de rechtszaal stelde 1fichier dat hostingdiensten alleen verantwoordelijk zijn wanneer zij falen om inhoud te verwijderen nadat zij specifiek zijn geïnformeerd over concrete inbreuken. Bovendien beweerde de dienst stappen te hebben ondernomen om te voorkomen dat piraterijmateriaal opnieuw zou verschijnen. De Franse rechtbank was het daar niet mee eens en oordeelde uiteindelijk dat de bank het recht had om het contract te beëindigen op basis van de clausule over auteursrechtinbreuken. Dit oordeel werd in 2023 bevestigd door het hof van beroep, dat vaststelde dat de reactie van 1fichier op de gerapporteerde inbreuken onvoldoende was.
Hoge Raad Bevestigt
Het moederbedrijf van 1fichier, Dstorage, heeft de zaak voorgelegd aan de Franse Hoge Raad (Cour de Cassation) in de hoop op een ommekeer. Echter, in een deze week uitgesproken beslissing bevestigde de Hoge Raad het oordeel van het hof van beroep. De Hoge Raad merkte op dat de bank de hostingmaatschappij had gewaarschuwd voor auteursrechtinbreuken, inclusief een link naar eerder gerapporteerde inhoud, en concludeerde dat 1fichier niet had aangetoond dat het passende anti-piraterijmaatregelen had genomen. "Op basis van de bevindingen en de verklaringen, die aangaven dat Dstorage niet had voldaan aan zijn contractuele verplichting om geen onwettige inhoud te publiceren of op te slaan, kon het hof van beroep oordelen dat Société Générale terecht het contract had beëindigd. Het beroep is derhalve ongegrond," aldus de beslissing van de Hoge Raad.
Niet Voldoen aan Verplichtingen
De Hoge Raad zag geen reden om vragen voor te leggen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. In plaats daarvan verwierp het de zaak en veroordeelde Dstorage tot betaling van de proceskosten.
Monitoring Verplichting?
1fichier is teleurgesteld over de uitkomst. In een gesprek met TorrentFreak zegt het hostingplatform dat de rechtbank effectief heeft geoordeeld dat het een verplichting heeft om zijn dienst te monitoren op mogelijke auteursrechtinbreuken. Het bedrijf beschouwt dit als problematisch en een schending van de EU-wetgeving. Dit doet denken aan de indirecte 'uploadfilter'-vereisten die worden genoemd in artikel 17 van de EU-auteursrichtlijn. Echter, op grond van artikel 15 van de EU-E-commerce richtlijn kunnen lidstaten geen algemene monitoringverplichting opleggen aan dienstverleners.
Voor 1fichier is dit voldoende reden om de zaak voor te leggen aan de EU-autoriteiten voor verduidelijking. Maar zelfs als de EU de zaak oppakt, kan het jaren duren voordat er een beslissing wordt genomen. Ondertussen accepteert de site nog steeds betalingen via PayPal, Visa en Mastercard via derde partijen.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.