Spring naar bijdragen

  • Hoe de mp3, piraten en Apple de muziekindustrie veranderden

     Delen


    Toen de Duitse ingenieur Karlheinz Brandenburg begin jaren 90 voor het eerst het mp3-formaat uitbracht, begon het een reeks gebeurtenissen die de muziekindustrie ontwrichtten. De RIAA zag digitale muziekbestanden aanvankelijk als een kans, maar toen Napster kwam, werden ze een bedreiging. Steve Jobs kwam te hulp, maar dat was tijdelijk. Streaming veranderde al snel het hele bedrijf weer en de verstoring gaat vandaag door.

    cassettebandje piratenmuziekHet idee om muziek te comprimeren tot digitale bestanden begon decennia geleden, maar de geboorte van de mp3 was een doorbraak.

    De Duitse ingenieur Karlheinz Brandenburg en zijn collega's maakten het mp3-formaat voor het eerst openbaar in 1993. Dit maakte het mogelijk om de grootte van muziekbestanden te verkleinen zonder significant verlies van hoorbare geluidskwaliteit.

    Destijds brak de muziekindustrie dankzij de cd alle verkooprecords, maar dat zou snel veranderen.

    "Systeemschok"

    Filmmaker Jed I. Rosenberg regisseerde een documentaire voor Bloomberg genaamd " System Shock " die een intrigerend en inzichtelijk overzicht geeft van hoe de "MP3" een reeks gebeurtenissen in gang zette die de muziekindustrie volledig ontwrichtten.

    Hoewel we iedereen aanbevelen om alle drie de delen volledig te bekijken, zullen we enkele citaten in het onderstaande artikel belichten.

    Nadat Brandenburg het mp3-formaat had gepubliceerd, duurde het niet lang voordat hobbyisten het begonnen te gebruiken om cd's te rippen. Sommige mensen deelden of ruilden deze bestanden met vrienden, wat aanvankelijk grotendeels offline gebeurde. Beetje bij beetje kwamen deze mp3's echter op internet terecht.

    De muziekindustrie zag mp3 als een kans

    Deze nieuwe ontwikkelingen bleven niet onopgemerkt door de muziekindustrie. De voormalige CEO van de RIAA, Hilary Rosen, herinnert zich dat ze gecomprimeerde muziek vooral als een kans zagen.

    “Eind jaren '90 begon mijn personeel de online ruimte in de gaten te houden en we zagen ineens echt een aanzienlijke hoeveelheid interesse in mp3 vanwege de mogelijkheid om een muziekbestand te comprimeren.

    “Ik denk dat er in het begin echt geen paniek in de branche was. Mijn team bekeek het en zag het als niet zozeer een bedreiging als een kans, ”zei Rosen.

    De hemelse jukebox

    Eind jaren negentig, voordat de boom van het delen van bestanden was begonnen, speelden insiders in de muziekindustrie al met het idee van een 'hemelse jukebox' die toegang zou hebben tot alle muziek ter wereld.

    De RIAA realiseerde zich dat dit jukebox-idee met compressie dichter bij de realiteit zou komen, een positie die door anderen werd gedeeld.

    "De 'hemelse jukebox' was destijds een theoretische constructie", herinnert Al Teller, een voormalig directeur bij MCA Records en CBS Records. "Elk nummer dat ooit is gemaakt, zou nu in wat we de cloud noemen, onmiddellijk beschikbaar zijn voor iedereen op de planeet door simpelweg op een knop op je gizmo te drukken."

    Terwijl de muziekindustrie erover 'nadacht', was er in die tijd weinig behoefte aan innovatie. De sterke stijging van de cd-verkoop resulteerde jaar in jaar uit in recordomzet, en computers werden door de meeste mensen gezien als spreadsheet- en tekstverwerkingshulpmiddelen.

    Het Napster-moment

    Dit veranderde allemaal toen een jonge student genaamd Shawn Fanning Napster bedacht. Op dat moment deelden Fanning en Sean Parker al mp3's op IRC-kanalen, maar Fanning had iets groters voor ogen. Een centrale database waar iedereen ter wereld toegang toe heeft.

     

    uitwaaieren

     

    Om deze droom te realiseren stopte Fanning met naar school gaan. Hij legde alles maandenlang opzij en stopte pas toen de eerste versie van Napster het licht zag. Dat moment kwam in 1999. Kort daarna ging het viraal.

    De documentaire laat zien hoe miljoenen mensen massaal naar de nieuwe app kwamen. Sommige mensen, vooral tieners, waren er helemaal door in beslag genomen en downloadden duizenden mp3's alleen maar omdat ze dat konden.

    De aanvraag bereikte al snel ook de kantoren van de RIAA. Ze waren net zo onder de indruk.

    'Mijn hoofd van de antipiraterij, Frank Creighton, kwam mijn kantoor binnen en zei:' Ik heb zojuist het meest fascinerende ding gevonden. ' Het was Napster ”, herinnert Rosen zich, de voormalige CEO van RIAA.

    Rosen probeerde Napster onmiddellijk en ging op zoek naar Madonna's 'Holiday' die veel resultaten opleverde.

    "Ik had zoiets van: 'Ho, dat is best verbazingwekkend.' Dat is net als de hemelse jukebox. We praten hier al jaren over. "

    Nadat de eerste opwinding was weggezonken, realiseerde Rosen zich dat Napster een schat aan illegale inhoud was. Ze nam contact op met Napster in een poging om de inbreukmakende inhoud te verwijderen, te beginnen met de Billboard 200. Napster zei dat het zou proberen te helpen, maar er gebeurde niets echt.

    Music Titans waren doodsbang

    In de maanden die volgden, groeide en groeide de revolutie in het delen van bestanden. De muziekindustrie veranderde in paniek en in februari 2000 bespraken alle leidinggevenden van grote labels de dreiging tijdens een RIAA-bestuursvergadering in het Four Seasons Hotel in Los Angeles.

    “Ik zal deze dag nooit vergeten. Alle hoofden van de labels, letterlijk de titanen van de muziekbusiness, waren in die kamer. Ik had iemand het wiel in een pc en zette een paar luidsprekers op en ik begon een naam te maken die deuntje was, ”zegt Rosen.

    De belangrijkste muziekbazen begonnen nummers te noemen, waaronder enkele die nog niet eens waren uitgebracht, en keer op keer kwam Napster met resultaten. Onnodig te zeggen dat het bestuur doodsbang was.

    “Vroeger hadden we deze lijn in de platenbusiness dat er een soort van niets was dat een goede hit niet kon oplossen. Er was geen fout die een goede hit niet kon repareren. Er ging geen geld verloren bij een deal die een goede hit niet kon oplossen.

    "Ik denk dat dat het moment was waarop mensen zeiden: 'Ooh, misschien kan een goede hit deze niet repareren'," voegde Rosen eraan toe.

    Napster had ook voordelen

    Terwijl de grote muziekbazen bang waren, zagen anderen kansen. Niet alleen de piraten, maar ook artiesten die Napster gebruikten om hun muziek rechtstreeks naar de rest van de wereld te brengen. Onder hen was rapper Benefit , voor wie Napster een grote doorbraak was .

     

    voordeel

     

    Benefit deed mee en won een wedstrijd die werd georganiseerd door Chuck D van Public Enemy , die zelf een groot voorstander was van Napster. Hij was een van de eerste grote muzikanten die beweerde dat dit goed zou kunnen zijn voor artiesten.

    "Ik zie Napster als een nieuwe radio en mensen vinden manieren waarop je nu een miljoen artiesten en een miljoen labels zult hebben, nu allemaal in het recordspel", zei Chuck D destijds.

    De grote labels en de band Metalica waren het daar duidelijk niet mee eens en klaagden Napster aan. Dit leidde tot publieke verontwaardiging, waaronder massale protesten, maar uiteindelijk besloot de rechtbank dat Napster de inbreuk op het auteursrecht moest stoppen. Het bedrijf sloot later zijn servers af, amper twee jaar na de eerste lancering.

    Napster werd spoedig vervangen

    De problemen voor de muziekindustrie hielden daar niet op. Al snel verschenen er nieuwe en betere tools voor het delen van bestanden, en deze werden steeds meer gedecentraliseerd. Fromm Kazaa, via Morpheus naar LimeWire, het delen van muziek was opeens niet meer te stoppen.

    Het probleem was dat de muziekindustrie niet echt een goed alternatief had. Er was nog geen digitaal equivalent van de muziekwinkel, zoals Larry Kenswill, een voormalig manager bij Universal Music Group, uitlegt:

    “Het enorme, enorme probleem in die tijd is dat het erg moeilijk was om mensen te vertellen dat ze geen peer-to-peer-methoden moesten gebruiken en ze zullen zeggen: wat moeten we gebruiken? En het antwoord was: ga naar een platenwinkel en koop een cd. Dat is niet wat ze wilden horen. "

    Steve Jobs heeft een oplossing

    banen ipodDe labels waren wanhopig op zoek naar een oplossing en net rond die tijd kwam Steve Jobs, die net was teruggekeerd bij Apple, op het toneel. Apple had hun iPod en werkte stiekem aan een eigen muziekwinkel.

    Eind 2002 nam Jobs contact op met de grote labels om zijn plan te delen. Verschillende grote leidinggevenden waren uitgenodigd in Cupertino, waar de CEO van Apple persoonlijk een demo van een uur van de iTunes Store gaf.

    'Het werkte beter dan alles wat we ooit eerder hadden gezien. En het werd duidelijk dat dit een goede zaak was, ”herinnert Kenswill zich. "Het enige aan de iTunes Music Store was natuurlijk dat hij wilde dat elk nummer een cent zou opleveren."

    Ontbundeling van het album

    Met deze eis veranderde Steve Jobs de muziekbusiness waarschijnlijk meer dan piraten. Het betekende dat een nummer niet meer dan een dollar kon kosten en dat de tracks van een volledig album zouden worden losgekoppeld.

    Hoewel dit vandaag redelijk klinkt, was het toen een revolutie. Decennialang hebben artiesten volledige albums verkocht, terwijl veel mensen hoogstens in een paar nummers geïnteresseerd waren. Dit genereerde enorm veel overtollige inkomsten. Met iTunes is dat model veranderd. En het geld ook.

    "Door de ontbundeling van albums waren de inkomsten die binnenkwamen aanzienlijk lager", zegt Rosen.

    Hoewel een groot deel van de daling van de inkomsten uit muziekverkopen te wijten is aan piraterij, kan worden gesteld dat de overgang naar digitale downloads en de daarmee gepaard gaande ontbundeling een veel grotere impact hadden. Hierover hebben we al meer dan tien jaar geleden ruzie gemaakt .

    Hoewel iTunes het goed deed, waren er nog steeds genoeg mensen die muziek illegaal maakten. De Apple Store bood niet de 'hemelse jukebox'-ervaring die piraten-apps hadden, simpelweg omdat de meeste mensen het zich niet konden veroorloven hun mp3-spelers legaal te vullen.

    RIAA versus het publiek

    Geconfronteerd met een ongebreidelde explosie van muziekpiraterij besloot de RIAA opnieuw naar de rechtbank te stappen. Deze keer waren ze niet gericht op de makers van tools voor het delen van bestanden, maar op de mensen die tracks hebben gedownload.

    Dit idee was controversieel, ook binnen de RIAA, en CEO Hilary Rosen nam zelfs ontslag over de kwestie.

    “Ik wilde niet dat we tegen individuen ingingen, ook al waren ze de bron van een enorme hoeveelheid illegale activiteiten, ik had het gevoel dat ze uiteindelijk nog steeds muziekfans waren. Maar in wezen werd ik een beetje overstemd.

    "Mijn laatste dag bij de RIAA was de dag voordat de rechtszaak tegen individuen begon", voegt Rosen toe.

    De rechtszaken werden een treinwrak, vooral omdat duizenden mensen willekeurig het doelwit leken te zijn. Sommigen waren misschien productieve downloaders, maar de RIAA klaagde ook 'dode mensen', oma's en andere onwaarschijnlijke doelen aan.

    Rechtszaken maakten de zaken erger

    Ondertussen hield piraterij niet op. Stephen Witt, auteur van het boek "How Music Got Free", stelt dat de rechtszaken de zaken alleen maar erger hebben gemaakt. Dit wordt bevestigd door muzikant Nick Koenig, die destijds een van de doelwitten van de RIAA was.

    'Ik moest uiteindelijk ongeveer duizend dollar betalen aan de RIAA. Maar uiteindelijk heb ik mijn verliezen goedgemaakt door overuren te downloaden en te verdubbelen ”, zegt Koenig.

     

    koenig brief

     

    Rond het midden van de jaren 2000 waren de rechtszaken beëindigd. Het was de tijd dat torrent-sites de piraterijscene begonnen te domineren en deze werden zelfs nog populairder toen LimeWire stopte.

    Het Spotify-moment

    Een BitTorrent-client genaamd uTorrent werd bijzonder populair, tot het punt waarop de maker, Ludvig Strigeus, het verkocht. Dat geld werd vervolgens gebruikt voor een andere startup die de muziekindustrie wakker zou schudden: Spotify.

    Toen Spotify eind 2008 voor het eerst naar de beurs ging in een paar geselecteerde landen, sloten we ons aan bij het 'alleen op uitnodiging'-platform om te zien waar het allemaal over ging. We werden overweldigd .

    Alle muzieknummers beschikbaar hebben om te streamen was een ander Napster-moment. Of misschien was het beter dan Napster. Het was de 'hemelse jukebox' waar de muziekindustrie een decennium eerder alleen maar van kon dromen.

    Waar is het geld?

    Hoewel Spotify en andere platforms geweldig zijn voor gebruikers, zijn niet alle artiesten tevreden. Vooral degenen die een groot deel van hun inkomsten met labels moeten delen. Maar zelfs voor onafhankelijke artiesten zijn de inkomsten eerder beperkt.

    De documentaire laat zien hoe de verkoop van opgenomen muziek transformeerde van de belangrijkste bron van inkomsten naar meer een promotiemiddel. In toenemende mate moesten muzikanten een beroep doen op andere middelen, zoals concerten, merchandising, Bandcamp of zelfs Patreon om een behoorlijk inkomen te verdienen.

     

    Jack Conte Patreon

     

    Voor oudere muzikanten is dit niet gemakkelijk. Er is een idee dat muziek zijn waarde heeft verloren. Tegelijkertijd worden ontbundeling en on-demand streaming gezien als het ontheiligen van de kunst van een album als geheel.

    Voor labels zijn er ook dingen veranderd. Hun monopolies beginnen af te brokkelen. Hoewel ze nog steeds een doel dienen, kunnen kunstenaars het steeds vaker alleen redden. Dit is gedeeltelijk te danken aan de vele openbare verkooppunten die tegenwoordig beschikbaar zijn, waar ze hun werk gemakkelijk kunnen opnemen, publiceren en promoten.

    Die onafhankelijke artiesten kunnen meer inkomsten voor zichzelf houden. Dit is een onderwerp dat we in het verleden hebben besproken en in de documentaire brengt rapper RA the Rugged Man dit ook ter sprake.

    “Het kwam op het punt dat ik mijn label haatte. Dus ik zei: Hé, ik ga rennen en doe dit zelf. En toen ik begon met het maken van onafhankelijke platen, begon al mijn geld binnen te komen. En daar begon al mijn succes binnen te komen. En dat is waar al mijn fans begonnen binnen te komen. "

    Nieuwe kansen

    Tegelijkertijd biedt nieuwe technologie ook kansen die tot voor kort nooit bestonden. Diensten zoals Spotify kunnen bijvoorbeeld concertpromoties richten op een specifieke groep fans, worden gebruikt om talent voor festivals te scouten en gebruikers helpen nieuwe inhoud te ontdekken op basis van hun muzikale smaak.

    Dankzij nieuwe technologieën kunnen fans en muzikanten ook rechtstreeks in contact komen. En zonder tussenpersonen kan het hebben van 1000 gepassioneerde fans al genoeg zijn om een behoorlijk inkomen te verdienen, merkt dj en muziekjournalist Dani Deahl op.

    En wie zegt dat het hier zal stoppen? Platforms voor streaming-abonnementen zijn tegenwoordig de norm, maar deze kunnen in de toekomst weer verouderd zijn. Terugkijkend lijkt het redelijk om te concluderen dat piraterij de muziekindustrie niet heeft vernietigd, maar vooral heeft geholpen om dichter bij de 'hemelse jukebox' te komen.

    De mp3 speelde daarbij een cruciale rol. Het was de katalysator die hielp om de bevoegdheden in de muziekbusiness te verschuiven. Dit heeft sommige bedrijven en muzikanten pijn gedaan, maar ook vele anderen.

    De documentaire "System Shock" eindigt passend met een citaat van mede-uitvinder van de mp3, Karlheinz Brandenburg, die terugkijkt, dus we zullen hetzelfde doen.

    “Ik had het gevoel dat dit niet goed is voor de muziekindustrie. Maar uiteindelijk denk ik dat het ten goede is veranderd ”, zegt Brandenburg.



    William1
    • Leuk 2
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Administrators

    Ja, wat gaat de tijd toch snel. Weet nog goed dat ik op mijn slaapkamertje halsbrekende toeren aan het uithalen was om muziek van mijn pickupje over te zetten op een cassettebandje 😛

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    • Moderators

    Je lekker opnemen van de radio en bij reclame op opname stoppen. Wat konden we extra veel genieten van muziek omdat er ook meer werk in zat voor jezelf. Mooie tijden.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Alleen die afbeelding van Winamp al: Leuk om weer eens te zien.

     In die tijd liep ik nog rond met een walkman (zo'n geel ding had ik) en later een discman. Voor me discman had ik altijd zo'n speciaal tasje voor onderweg.

    Toen kwam ik de iPod tegen Stond echt versteld dat zo'n klein apparaatje ervoor kon zorgen dat je muziek kon luisteren. Letterlijk in broekzakformaat 

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites

    Our YouTube converter to mp3download tool alone offers multiple bitrate options, ranging from 64kbps to 320kbps. You're free to choose between tiny files for your handheld devices or bigger MP3 tracks with the highest possible quality. Users of all those choices benefit from the universal compatibility the MP3 format brings.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

  • Laatste nieuws

  • Willekeurig topic

  • Nu op het forum

    Eater

    Geplaatst

    Welkom bij 1Password 8 voor zowel iOS als Android. Deze gloednieuwe ervaring is ontworpen om een beetje orde te scheppen in onze hyperverbonden wereld. Waar heb ik mijn medische dossiers opgeslagen? Wat is mijn bankrekeningnummer? Moet ik me zorgen maken over die datalek waar ik gisteren over hoorde? En natuurlijk, wat was ook alweer mijn wachtwoord? Snelheid en Gebruiksgemak Bij de ontwikkeling van 1Password 8 voor iOS en Android hebben we direct contact gezocht met onze gebruikers om te begrijpen wat zij willen bereiken met 1Password. Met deze inzichten zijn we aan de slag gegaan om het zo snel en eenvoudig mogelijk te maken om die doelen te realiseren. Snelheid is cruciaal op mobiele apparaten, en 1Password 8 levert dat. Het begint allemaal met je nieuwe startscherm. En als we zeggen dat het jouw startscherm is, dan bedoelen we dat ook. Bij het openen van 1Password kun je zelf bepalen wat je ziet: verbergen, onthullen of herschikken. Je kunt zelfs specifieke velden van je items vastpinnen voor directe toegang. Persoonlijk heb ik de Screen Time-pincode van mijn kinderen vastgepind, zodat ik deze met één tik in grote letters kan tonen. Geen twee mensen zijn hetzelfde – en nu is ook geen twee 1Passwords hetzelfde. Geoptimaliseerde Navigatie Het nieuwe ontwerp bevat ook een geüpdatete navigatiebalk die altijd beschikbaar is, zodat je: - Snel toegang hebt tot je startscherm, waar je je favorieten, recente items of andere zaken die je snel wilt bereiken vindt. - Alle items in al je accounts kunt openen. Al je kluizen, al je labels – alles is hier. - Alles kunt doorzoeken. Tik op de zoekknop en het zoekveld wordt onmiddellijk gefocust. Begin gewoon met typen om te vinden wat je zoekt. - Je beveiliging kunt verbeteren. Krijg met één tik toegang tot de gloednieuwe Watchtower-ervaring voor mobiel. Een Uitbreiding van Je Apparaten 1Password is meer dan alleen een app; als we het goed doen, voelt het als een verlengstuk van iOS en Android. Het plaatst de opgeslagen informatie precies binnen handbereik, op het moment dat je het nodig hebt. Of je nu een eenmalige code invult bij het inloggen op je bankapp of je betaalkaartgegevens op Amazon, de autofill-ervaring is nu sneller en nauwkeuriger dan ooit. Betalingskaarten, adressen, identiteiten – vul in wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt, op zowel iOS (met de Safari-extensie) als Android. Gemoedsrust met Watchtower Er is niets zo geruststellend als weten – niet gokken, maar weten – dat je beschermd bent. Met de gloednieuwe Watchtower-ervaring voor mobiel is die gemoedsrust slechts een tik verwijderd. Watchtower is jouw beveiligingswacht, die je laat weten wanneer je actie moet ondernemen en het je gemakkelijker maakt om dat te doen. Als je inloggegevens betrokken zijn bij een datalek, ontvang je een waarschuwing in Watchtower en in het item zelf. Tik erop om stappen te ondernemen ter bescherming (zoals het wijzigen van je wachtwoord). Actiegerichte waarschuwingen zijn nu ook gekoppeld aan je beveiligingsscore, die je een overzicht biedt van je algehele beveiliging. Watchtower evalueert voortdurend belangrijke beveiligingsgegevens (lokaal, op je apparaat) om je score te berekenen en toont je waar je actie kunt ondernemen om je beveiliging te verbeteren. Je score houdt rekening met zaken zoals zwakke wachtwoorden, inactieve twee-factor-authenticatie en gecompromitteerde wachtwoorden. Daarnaast kun je je score rechtstreeks vanuit Watchtower delen door deze te kopiëren of te tweeten. Pas op, dit kan snel verslavend worden. Ik ben er bekend mee dat ik in mijn vrije tijd beveiligingsproblemen in mijn eigen kluizen oplos om mijn score net iets hoger te krijgen. Eenvoudiger Beveiligingsvragen We hebben ook de beveiligingsvragen vereenvoudigd. Vragen zoals “Wat is de meisjesnaam van je moeder?” of “Wat was de naam van je huisdier als kind?” zijn ontworpen om de beveiliging te verbeteren, maar kunnen ook frustrerend zijn. Als de vraag te obscuur is, is het moeilijk om het antwoord te herinneren. Te algemeen, en het is gemakkelijk te vinden voor een aanvaller. Nu kun je willekeurige antwoorden op beveiligingsvragen genereren, net zo eenvoudig als het genereren van een wachtwoord. Voeg gewoon een beveiligingsvraagveld toe aan elk item en laat 1Password een antwoord voor je genereren. Betere beveiliging, geen giswerk meer. Jouw Persoonlijke 1Password Niets is zo persoonlijk als de kleine rechthoeken in onze zakken, dus met 1Password 8 wilden we iets creëren dat je naar jouw wensen kunt aanpassen. Maak kennis met het nieuwe, aanpasbare startscherm. Misschien wil je snelle toegang tot je favorieten en vastgepinde velden, terwijl ik liever een lijst zie van vaak gebruikte en recent aangemaakte items. Het is jouw 1Password, dus het is jouw keuze. Wat zijn vastgepinde velden? De eenvoudigste manier om 1Password echt van jou te maken. Je kunt elk veld in een 1Password-item rechtstreeks op je startscherm vastpinnen, zodat je altijd directe toegang hebt tot bijvoorbeeld het routenummer van je bank of de eenmalige code voor je Twitter-inlog. Om je startscherm aan te passen, scroll je naar de onderkant van het scherm en selecteer je “Aanpassen”. Kies vervolgens welke secties je wilt weergeven of verbergen. Versleep secties om de volgorde te bepalen waarin ze verschijnen. Collecties voor Eenvoudige Organisatie Collecties zijn ook beschikbaar op iOS en Android. Collecties zijn een gemakkelijke manier om een aangepaste groep kluizen te creëren voor eenvoudigere contextwisseling. Misschien wil je een collectie creëren van persoonlijke, werk- en reiskluizen, of collecties maken die gedeelde kluizen scheiden van privékluizen. Het is weer aan jou. Tik gewoon op het kluizenpictogram bovenaan het scherm en selecteer “Beheer Collecties” om het in te stellen. 1Password houdt ook rekening met de uiterlijkinstellingen van je apparaat. Dus als je de hele dag in de donkere modus werkt, zal 1Password de duisternis omarmen, samen met jou.  Download 1Password 8 voor iOS en Android Ik kan het nieuwe karakter van "gloednieuw" niet genoeg benadrukken. 1Password 8 is meer dan een upgrade: het is een compleet nieuwe ervaring, en je kunt het nu downloaden in de App Store en de Google Play Store. 1Password 7 wordt niet automatisch geüpgraded naar 1Password 8. Zodra je de app downloadt en begint te verkennen, zul je ook kleine vernieuwingen opmerken: nieuwe iconen en typografie, gedetailleerde itemweergaven en nieuwe indicatoren naast gedeelde items, zodat je in één oogopslag kunt zien wat gedeeld is en wat privé is. Ongeacht hoe je jouw 1Password instelt, je krijgt de meest geavanceerde versie van 1Password die we ooit hebben gebouwd, volledig opnieuw ontworpen voor een mobiele wereld.

    Eater

    Geplaatst

    In de wereld van virtuele particuliere netwerken (VPN's) zijn Proton VPN en Surfshark twee van de meest vooraanstaande oplossingen die beschikbaar zijn. Beide bieden een indrukwekkende snelheid en een scala aan functies die uw online privacy kunnen verbeteren en u toegang kunnen geven tot geo-geblokkeerde content. Maar welke is nu de beste keuze voor u? Na dagenlang beide VPN-diensten te hebben getest, ben ik in staat om de sterke en zwakke punten van Proton VPN en Surfshark te belichten, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen. Prijsstelling Proton VPN Plus kost € 9.99 per maand, maar u kunt aanzienlijk besparen door een langer abonnement te nemen. Een jaarlijks abonnement kost normaal gesproken € 59,88, terwijl een tweejarig abonnement de beste waarde biedt voor €107,76. Dit betekent dat u effectief €4.99 en €4,49 per maand betaalt. Tijdens speciale aanbiedingen, zoals Black Friday 2024, kunt u Proton VPN Plus zelfs voor slechts € 35,88  per jaar krijgen. Houd er echter rekening mee dat de vernieuwing terugvalt naar de standaardprijzen, dus het is verstandig om goed op de hoogte te blijven van aanbiedingen. Surfshark daarentegen biedt de beste deal bij een tweejarig abonnement. De maandelijkse prijs voor een korter abonnement kan oplopen tot €15,45, wat relatief hoog is. Een abonnement van één of twee jaar is daarom aan te raden, waarbij beide plannen een bonus van vier maanden voor nieuwe abonnees bevatten. Surfshark begint bij €48 voor 16 maanden en €56 voor een tweejarig plan, wat de gemiddelde maandelijkse kosten op respectievelijk €3 en €2 brengt. Houd er rekening mee dat de prijs bij vernieuwing omhoog gaat naar €60 per jaar (€5 per maand). Functies Proton VPN Plus biedt indrukwekkende snelheden voor servers in de buurt, met een maximale downloadsnelheid van 504 Mbps gemeten op een nabijgelegen server. De langzaamste snelheid die ik heb gemeten was 255 Mbps via een server in Australië. Surfshark overtrof deze snelheden echter, met een indrukwekkende 728 Mbps op een nabijgelegen server en snelheden van 579 Mbps of meer op Europese servers. Zelfs op een Australische server aan de andere kant van de wereld daalde de snelheid slechts tot 306 Mbps. Beide VPN-diensten zijn goed ontworpen en bieden tal van opties om uw verbinding te optimaliseren. Ze zijn betrouwbaar met duizenden servers verspreid over meer dan honderd landen en concurreren goed met populaire diensten zoals ExpressVPN en NordVPN. Ondersteuning De klantenservice van Surfshark is 24/7 beschikbaar en biedt snelle en behulpzame ondersteuning. Tijdens mijn test kreeg ik aanvankelijk te maken met een chatbot, maar zodra ik om menselijke assistentie vroeg, werd ik onmiddellijk doorverbonden met een vriendelijke medewerker. Proton VPN Plus is eenvoudig in te stellen en te gebruiken, maar ik besloot ook om de klantenservice te testen. De live chat is 15 uur per dag beschikbaar, wat voor Amerikaanse gebruikers misschien wat ongebruikelijke uren met zich meebrengt (middernacht tot 15.00 PT of 3.00 tot 18.00 ET). Desondanks was de ondersteuning van Proton snel en behulpzaam. Hun helpcentrum biedt ook artikelen en probleemoplossingsgidsen voor het geval de chat niet beschikbaar is. Privacy en Beveiliging Zowel Proton VPN als Surfshark hebben strikte no-log beleid dat is bevestigd door onafhankelijke beveiligingsexperts. Dit betekent dat uw online activiteiten niet worden gelogd, wat belangrijk is voor uw privacy. Alle gegevens worden end-to-end versleuteld, waardoor uploads en downloads onleesbaar zijn, zelfs als ze onderweg worden onderschept. Beide diensten accepteren ook cryptocurrency, wat een extra laag van financiële privacy toevoegt. Beide bedrijven hebben geen geschiedenis van beveiligingsinbreuken, wat betekent dat een account bij Proton of Surfshark zeer veilig is. Welke VPN is de Juiste voor U? Het is moeilijk om een verkeerde keuze te maken tussen deze twee VPN's, maar Surfshark biedt lagere prijzen voor het eerste jaar of twee. Tijdens mijn tests bleek Surfshark ook de snelste optie te zijn, waardoor het een uitstekende keuze is voor streaming. Als we de prijzen vergelijken, heeft Proton VPN Free een voordeel, maar de beperkte serverkeuzes kunnen frustrerend zijn. De beste service vereist een betaald abonnement. Proton biedt bovendien een malwareblokker bij zijn VPN Plus-abonnement, terwijl u vergelijkbare bescherming aan een Surfshark VPN kunt toevoegen voor minder dan een dollar per maand. Surfshark One biedt extra functies zoals een virusscanner en realtime bescherming, wat het een aantrekkelijke optie maakt. Voor gezinnen is Surfshark ook voordelig, omdat het een onbeperkt aantal gelijktijdige VPN-verbindingen toestaat, terwijl Proton VPN Plus een limiet heeft van 10 apparaten. Conclusie Proton VPN Plus is een uitstekende keuze voor privacybescherming, maar kan niet tippen aan de wereldwijde snelheden, onbeperkte apparaatverbindingen en goedkope malwarebescherming van Surfshark. Tenzij u uitsluitend op zoek bent naar een gratis oplossing, is Surfshark de beste keuze voor de meeste gebruikers. Met de juiste keuze tussen Proton VPN en Surfshark kunt u met een gerust hart genieten van uw online activiteiten, wetende dat uw privacy goed beschermd is.
  • Recente actieve topics

×
×
  • Nieuwe aanmaken...