Het wordt steeds lastiger om kunstmatige intelligentie-beelden te onderscheiden van menselijke creaties. Gelukkig staat Google Foto's op het punt om ons hierbij een handje te helpen. De opkomst van AI-tools is onmiskenbaar en ze worden steeds meer omarmd, vooral als het gaat om productiviteit, zoals het schrijven van teksten. Maar de mogelijkheden van AI strekken zich inmiddels verder uit: het bewerken van beelden of zelfs het volledig genereren ervan is nu een fluitje van een cent. Dit maakt het voor ons steeds moeilijker om te achterhalen wie de maker van een afbeelding is: was het een AI-systeem of een menselijk genie?
Google lijkt nu de oplossing te bieden voor deze prangende vraag. Volgens Android Authority is er een update in ontwikkeling voor de Google Foto’s-app die gebruikers in staat zal stellen om de oorsprong van een afbeelding te achterhalen. De code voor deze nieuwe functie is al geschreven, maar blijft voorlopig nog onder de radar voor de gebruikers. Op termijn zal deze functie echter zichtbaar worden, wat een handige manier biedt om te ontdekken of en hoe AI bij een afbeelding betrokken was.
De herkenning van AI-gecreëerde beelden zal plaatsvinden via accreditaties. Wanneer een afbeelding is gemaakt met Gemini, zal daar automatisch een label aan worden gekoppeld, zoals “Gemaakt met Google AI”. Deze informatie wordt opgeslagen in de EXIF-data van de afbeelding. Gewoonlijk bevatten EXIF-gegevens informatie over de locatie, het tijdstip en de camera-instellingen die zijn gebruikt bij het maken van de foto. Het is nu ook mogelijk dat er extra gegevens aan deze metadata worden toegevoegd, zoals informatie over de rol van AI.
Zelfs afbeeldingen die gedeeltelijk met behulp van AI zijn bewerkt, zullen voorzien worden van een EXIF-tag. Hierop kan bijvoorbeeld staan: “Gegenereerd met AI in Google Foto’s”. Welke specifieke terminologie Google uiteindelijk zal gebruiken, is nog niet bekend, maar het is zeker dat er een duidelijk onderscheid gemaakt zal worden. Wanneer je AI-functies gebruikt om foto's aan te passen, zal dit anders worden aangegeven dan wanneer de afbeelding volledig door AI is gegenereerd.
De functionaliteit van Google Foto’s is niet beperkt tot alleen Gemini of andere Google-tools. Volgens Android Authority zal de app ook in staat zijn om te kijken naar de “compositeWithTrainedAlgorithmicMedia”-tag. Deze tag wordt aan afbeeldingen toegevoegd wanneer er outpainting of inpainting door AI heeft plaatsgevonden. Simpel gezegd, wanneer een afbeelding is uitgebreid of bewerkt door AI, zal Google Foto’s dit kunnen identificeren.
In een wereld waar de grenzen tussen menselijke en kunstmatige creativiteit vervagen, biedt Google Foto’s een waardevolle oplossing. Met deze nieuwe functies kunnen gebruikers niet alleen de oorsprong van afbeeldingen ontdekken, maar ook beter begrijpen hoe AI een rol speelt in de visuele cultuur van vandaag. Het wordt een krachtige tool voor zowel fotografen als consumenten die geïnteresseerd zijn in de ethiek van beeldcreatie en de invloed van technologie op ons visuele landschap. Het is een stap vooruit in het navigeren door de complexe wereld van digitale media, waar transparantie en verantwoordelijkheid steeds belangrijker worden.
-
Bron: http://www.duken.nl
Terugkoppeling
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.