Spring naar bijdragen

  • Google Ai op nucleaire energie

     Delen


    Google heeft ambitieuze plannen om een deel van zijn AI-datacenters te laten draaien op nucleaire energie. Daartoe heeft de techgigant een samenwerking aangegaan met Kairos Power, waarmee ze nucleaire energie zal afnemen.

    De afgelopen tijd heeft Google volop ingezet op kunstmatige intelligentie, maar het bedrijf is zich ook terdege bewust van de impact daarvan op het milieu. Sinds 2019 steeg de CO2-uitstoot van Google met bijna 50%, terwijl het zich heeft voorgenomen om tegen 2030 klimaatneutraal te opereren. Dit betekent dat Google geen CO2 meer wil uitstoten of deze uitstoot volledig wil compenseren. Begin september maakte de onderneming bekend 10 miljard dollar te investeren in CO2-verwijdering, wat zal resulteren in de verwijdering van 100.000 ton CO2 uit de lucht.

    Om het klimaatprobleem aan te pakken, kijkt Google niet alleen naar CO2-verwijdering, maar ook naar nucleaire energie als een innovatieve oplossing voor de ecologische gevolgen van AI. De plannen omvatten de bouw van zeven kleine modulaire reactoren (SMR’s) door de Amerikaanse startup Kairos Power, met een gezamenlijk vermogen van 500 megawatt (MW). De eerste reactor moet in 2030 operationeel zijn, terwijl de overige zes tegen 2035 worden verwacht.

    De grote vraag is of Kairos Power deze ambitieuze tijdslijnen kan waarmaken. Momenteel worden de plannen beoordeeld door de US Nuclear Regulatory Commission (NRC), die goedkeuring moet geven voordat de bouw kan beginnen. Eerder ontving de startup al toestemming voor een demonstratiereactor in Tennessee, die naar verwachting in 2027 zijn deuren opent.

    Desondanks zijn er redelijke verwachtingen voor een vlotte voortgang. In vergelijking met traditionele kerncentrales is de bouw van SMR’s namelijk aanzienlijk eenvoudiger. Veel componenten worden in de fabriek geproduceerd, waardoor ze op locatie alleen nog gemonteerd hoeven te worden. Dit verlaagt niet alleen de bouwkosten, maar zorgt ook voor efficiënter werk. Bovendien heeft de startup al verschillende tests uitgevoerd met dergelijke reactoren, zij het nog zonder nucleaire brandstoffen.

    Google is niet de enige techgigant die kijkt naar nucleaire energie voor de verduurzaming van zijn energieverbruik. Microsoft heeft onlangs een overeenkomst gesloten met een Amerikaanse energiespecialist om de ‘Three Mile Island Unit 1’-reactor weer in gebruik te nemen, speciaal om aan zijn energiebehoefte te voldoen. Microsoft ziet ook een aanzienlijke stijging in de CO2-uitstoot door AI en, alhoewel het bedrijf geen precieze cijfers heeft verstrekt, is de bezorgdheid over de uitstoot duidelijk aanwezig. Naast de samenwerking met nucleaire energie heeft Microsoft plannen om 500.000 ton CO2 uit de lucht te filteren, waarbij ze hopen dit proces tegen 2030 af te ronden.



    Eater
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...