Spring naar bijdragen

  • Geen Windows 11-installatie meer mogelijk zonder TPM 2.0-chip

     Delen


    De introductie van Windows 11 gaat gepaard met nieuwe systeemvereisten die sommige gebruikers hebben verrast, met name de noodzaak van een TPM 2.0-chip. Deze specificatie heeft tot bezorgdheid geleid omdat veel oudere systemen niet zijn uitgerust met deze technologie, die een integraal deel vormt van de strategieslag van Microsoft om de algehele veiligheid van Windows-gebruikers te verbeteren. Ondanks de strengere vereisten hebben zowel officiële als niet-officiële wegen het voor een tijd mogelijk gemaakt om deze beperking te omzeilen.

    Intel begon TPM 2.0-functionaliteit te integreren in hun processors met de komst van de 8e generatie in 2017, waardoor pc's die zijn gebouwd met oudere generatie chips zonder deze ingebouwde beveiligingsfunctie achterblijven. Dit heeft tot een segmentatie geleid in de mogelijkheid van apparaten om te upgraden naar Windows 11, vooral onder gebruikers van Windows 10 met oudere hardware.

    Bob Poney, een gebruiker op het X-platform (voorheen bekend als Twitter), heeft onlangs bekendgemaakt dat Microsoft stappen heeft ondernomen om één van de omwegen die gebruikers gebruikten om de TPM 2.0-vereiste te omzeilen, in de Insider Preview-versie 27686, af te sluiten. Dit specifieke achterdeurtje maakte het mogelijk om nieuwere builds van Windows 11 te installeren op apparaten die niet voldoen aan de TPM 2.0-standaard door gebruik te maken van specifieke commando's tijdens het updateproces. De sluiting van deze omweg benadrukt Microsoft’s inzet om de beveiliging te verstevigen, maar het heeft ook onrust veroorzaakt onder Insiders die gewend zijn aan meer flexibiliteit tijdens het testen van de nieuwste software innovaties.

    Ondanks deze recente ontwikkeling blijft de aanstaande Feature Update van Windows 11, versie 24H2, vooralsnog toegankelijk via andere omwegen, die zich in Microsofts bètakanaal bevinden en later dit jaar algemeen beschikbaar zullen worden gesteld. Dit suggereert dat er nog steeds methoden zijn om de nieuwste upgrades van Windows 11 te ervaren, zelfs voor pc's die officieel als onverenigbaar worden beschouwd.

    Microsoft zelf heeft in 2021 ook erkenning geboden voor deze beperking door een methode te publiceren waarmee gebruikers handmatig registerinstellingen kunnen aanpassen om de TPM-check te omzeilen tijdens het installatieproces. Dit diende als een soort noodoplossing voor gebruikers die dringend de overstap wilden maken ondanks de officiële hardwarebeperkingen.

    De betrokkenheid van de TPM 2.0-chip bij de werking van Windows gaat verder dan een simpele checklist voor systeemcompatibiliteit. De chip speelt een cruciale rol in enkele van de meest cruciale beveiligingsfuncties binnen Windows 11, zoals BitLocker encryptie. Door cryptografische sleutels op een fysiek apart apparaat op te slaan, worden ze beschermd tegen softwareaanvallen die mogelijk proberen deze sleutels te onderscheppen of te repliceren.

    De situatie rondom de TPM 2.0-vereiste voor Windows 11 belicht de delicate balans tussen het streven naar verbeterde beveiliging en het bieden van toegankelijkheid voor een breed scala aan hardware. Met elke nieuwe update en beleidswijziging blijft Microsoft dit evenwicht herzien, terwijl het ook probeert tegemoet te komen aan de feedback van zijn gebruikersgemeenschap.



    William
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  1 lid is actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...