Spring naar bijdragen

  • Facebook en Instagram mogen informatie over de geaardheid van gebruikers niet verzamelen

     Delen


    Het Europees Hof van Justitie heeft beslist dat Facebook en Instagram geen informatie over de seksuele geaardheid van gebruikers mogen verzamelen en inzetten voor gerichte advertenties. De rechtbank beklemtoont dat bedrijven niet zonder duidelijke doelstelling persoonlijke gegevens mogen opslaan en gebruiken. Deze uitspraak is het gevolg van een rechtszaak die privacyactivist Max Schrems heeft aangespannen tegen Meta, het moederbedrijf van Facebook.

    Schrems ontving advertenties die gericht waren op homoseksuele personen, ondanks het feit dat hij zijn seksuele geaardheid nooit op zijn Facebook-profiel had vermeld. Bovendien had hij Meta nooit toestemming gegeven om gegevens over hem te gebruiken voor dit doel. In Oostenrijk diende hij een rechtszaak in waarin hij eiste dat Facebook moest stoppen met het verwerken van gegevens over zijn interesses om zo zijn geaardheid te achterhalen. Dit volgde uit het vermoeden dat Meta gegevens verzamelt op basis van surfgedrag op andere websites, wat in strijd zou zijn met de Europese privacyregels.

    De hoogste rechtbank van Oostenrijk heeft uiteindelijk het Europees Hof van Justitie om verduidelijking gevraagd over de interpretatie van de Europese privacywetgeving. Ze vroeg zich af of Meta alle soorten informatie over gebruikers mocht verzamelen en voor onbepaalde tijd mocht opslaan met als doel gerichte reclame aan te bieden. Daarnaast werd de vraag gesteld of Schrems zijn recht op bescherming van zijn gegevens over zijn seksuele geaardheid niet misschien had opgegeven; hij had namelijk in een rondetafelgesprek in Wenen publiekelijk verklaard homoseksueel te zijn.

    Het Europees Hof van Justitie oordeelde dat Meta geen gegevens over de seksuele geaardheid van gebruikers mag verzamelen zonder een duidelijk doel, zelfs niet als een gebruiker openlijk zijn oriëntatie heeft gedeclareerd. Deze uitspraak kan aanzienlijke gevolgen hebben voor internetbedrijven die hun inkomsten voornamelijk genereren via gerichte advertenties op basis van persoonlijke gegevens binnen de Europese Unie. Meta's verdienmodel, dat steunt op het aanbieden van advertenties aan specifieke doelgroepen, staat nu onder druk door deze juridische uitspraak.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  0 leden zijn actief

    There is no users online

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...