Spring naar bijdragen

  • Europol publiceert SIRIUS 2023-rapport: Navigeren door het nieuwe tijdperk van het verkrijgen van elektronisch bewijs

     Delen


    Het SIRIUS European Union (EU) Electronic Evidence Situation Report 2023, dat vandaag werd vrijgegeven door Europol, Eurojust en het Europees justitieel netwerk, werpt een licht op de uitdagingen van de EU-autoriteiten met betrekking tot het opvragen van elektronisch bewijsmateriaal bij in het buitenland gevestigde serviceproviders, denk hierbij aan de connectielogs en IP-adressen als belangrijkste soorten gegevens bij onderzoeken naar criminele activiteiten.

    Het SIRIUS European Union (EU) Electronic Evidence Situation Report 2023, dat vandaag werd vrijgegeven door Europol, Eurojust en het Europees justitieel netwerk, werpt een licht op de uitdagingen van de EU-autoriteiten met betrekking tot het opvragen van elektronisch bewijsmateriaal bij in het buitenland gevestigde serviceproviders.

    Dit lijvige rapport, oorspronkelijk gepresenteerd tijdens de jaarlijkse SIRIUS-conferentie, belicht de ervaringen van meer dan 2023 deelnemers tussen 900 en 21 november 23. De conferentie was hybride van aard, wat betekent dat deelnemers zowel fysiek als op afstand konden deelnemen.

    De rapportage benadrukt het belang van de EU-wetgeving inzake elektronisch bewijsmateriaal, die in juli 2023 werd aangenomen. Deze nieuwe wetgeving geeft bevoegde autoriteiten de macht om bindende juridische orders uit te vaardigen aan dienstverleners die binnen de EU opereren, ongeacht waar ze zich bevinden. Dit is een belangrijke stap in het elimineren van de problemen en juridische onzekerheden die verband houden met het verzamelen van grensoverschrijdende gegevens.

    Bijkomende nieuwe juridische instrumenten, zoals het tweede aanvullend protocol van het Verdrag van Boedapest inzake cybercriminaliteit, zullen nieuwe wettelijke bases voor directe samenwerking tussen autoriteiten en particuliere entiteiten vaststellen. De EU-wet inzake digitale diensten maakt het nog makkelijker voor autoriteiten om grensoverschrijdende gegevens te verzamelen, door minimumvereisten vast te stellen voor het uitvaardigen van bevelen volgens de nationale wetgeving van EU-lidstaten.

    Samenvattend, deze publicatie benadrukt het begin van een nieuw tijdperk in termen van het verkrijgen van elektronisch bewijsmateriaal binnen de EU en de mogelijkheden die dat met zich meebrengt voor toekomstige digitale forensische onderzoeken.



    William
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Nieuwe aanmaken...