Het Europees auteursrecht moest op de schop en het Europees Parlement heeft binnen een twee dagen durende worstelpartij een nieuwe auteursrechtenwet gerealiseerd. De oude wet voldeed volgens de Europese Commissie niet meer en moest worden gemoderniseerd. (Zie Artikel)
De wet is op zijn minst omstreden te noemen. Als je de tegenstanders moet geloven, staat het internet zoals wij het kennen op het spel. Zij zijn onder andere bang dat de vrijheid van meningsuiting onder druk komt te staan. Voorstanders, zoals uitgevers, muzikanten en filmproducenten, zijn blij omdat zij door deze wet makkelijker vergoedingen kunnen krijgen voor hun gepubliceerde artikelen, muziek, video's en foto's. De wet heeft twee belangrijke en omstreden onderdelen; Artikel 11 en 13.
Artikel 11 gaat over strengere regels voor het gebruik van links naar artikelen op internet en online foto’s, ook wel de linktaks genoemd. Door die linktaks zouden bijvoorbeeld nieuwsorganisaties en uitgevers geld mogen vragen als er door andere partijen wordt gelinkt naar nieuwsartikelen. Van de linktaks is uiteindelijk na de stemming binnen het Europees Parlement niet veel meer over gebleven. Er is nu een amendement aangenomen, waardoor de tekst drastisch is gewijzigd. Hyperlinks met losse woorden zijn juist toegestaan, zonder dat daar extra toestemming voor nodig is.
Artikel 13 moet het moeilijker maken om filmpjes of muziek te delen waarop auteursrecht zit. Als de wet er komt, dan moeten sociale platformen, zoals Facebook, Twitter en YouTube alle foto’s en video’s strenger controleren of er iets in zit dat inbreuk maakt op het auteursrecht.
Nu was het nog zo dat de controle veelal achteraf plaatsvond en dat bijvoorbeeld video's waarin muziek zit die inbreuk maakt op het auteursrecht, na publicatie offline worden gehaald. YouTube maakt al gebruik van een systeem om automatisch te controleren of geüploade video's muziek bevatten van copyright-houders. De uitslag van de stemming bepaalde uiteindelijk dat het uploadfilter blijft en kleine ondernemers en websites zijn uitgezonderd. Nu is er geen voorafgaande toetsing meer vereist, waardoor we in principe kunnen blijven publiceren. Ook mag er niet meer door computers bepaald worden of iets rechtmatig is of niet. Het zijn juist mensen die dat moeten doen.
bewerkt door Drifter
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.