Uit nieuw onderzoek van het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU blijkt dat piraterij nog steeds voorkomt onder jongeren in de EU. Het gebrek aan betaalbare content wordt het vaakst genoemd als motivatie. Interessant is dat piraterij onder universitair opgeleide respondenten bijna het dubbele is van die van degenen die weinig tot geen scholing genoten.
Het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) voert regelmatig studies uit om te zien hoe de piraterijcijfers zich in de loop van de tijd ontwikkelen.
Deze studies helpen ook het publiek en wetgevers bij het identificeren van de verschillende barrières en drijfveren achter deze activiteit. Dat kan helpen om toekomstig beleid vorm te geven.
Deze week heeft het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU (EUIPO) de nieuwste versie van zijn driejaarlijkse scorebord voor intellectuele eigendom en jeugd 2022 gepubliceerd. Het onderzoek is gebaseerd op een enquête onder 22.021 jongeren (in de leeftijd van 15 tot 24 jaar) in alle EU-lidstaten die eerder dit jaar werd uitgevoerd.
Het laatste verslag is de derde aflevering die het mogelijk maakt om te volgen hoe de piraterijgewoonten van EU-jongeren zich in de loop van de tijd hebben ontwikkeld. Een van de belangrijkste conclusies wijst op een geleidelijke daling van het percentage mensen dat het afgelopen jaar minstens één keer heeft geviseerd.
33% Piraten
Het piraterijpercentage in de EU daalde van 39% in 2016 naar 33% dit jaar. Hoewel veel jongeren toegeven dat ze de afgelopen twaalf maanden iets hebben gepirateerd, deed ongeveer een derde van deze groep dit 'per ongeluk'. Dan blijven er nog 21% over die opzettelijk piraterij pleegt. Ondertussen heeft de meerderheid van de EU-jongeren (60%) niets gepirateerd.
Er zijn enkele significante verschillen in piraterijcijfers tussen landen. In Malta bijvoorbeeld gaf meer dan 50% van de jongeren toe illegaal toegang te hebben tot inhoud, terwijl slechts 25% in Duitsland dit deed.
Het is de moeite waard om te benadrukken dat slechts een klein deel van de bevolking uitsluitend illegale inhoud consumeert. De meeste gebruiken een mix van legale en illegale bronnen. Nogmaals, er zijn enorme verschillen tussen landen. In Frankrijk piraten bijna 10% van de consumenten uitsluitend muziek, maar in Nederland is dat slechts 1,5%.
Goed opgeleide opzettelijke piraten
Een bijzonder interessante bevinding is dat piraterijcijfers aanzienlijk hoger zijn onder goed opgeleide jongeren. Van degenen die een universitair diploma hebben, heeft 28% het afgelopen jaar opzettelijk iets gepirateerd. Dat is bijna twee keer zoveel als degenen die geen of een deel van het voortgezet onderwijs hebben (15%).
EU-jongeren met middelbaar tot universitair onderwijs eindigen in het midden, waarbij 21% toegeeft opzettelijk inhoud te pirateren. Dat is hetzelfde percentage als het EU-gemiddelde voor alle jongeren.
Hoewel kosten vaak worden genoemd als reden om piratensites en -diensten te gebruiken, piraten studenten met een inkomen vaker (24%) dan degenen die geen baan hebben (18%). Misschien waardeert de eerste groep hun zuurverdiende geld meer, terwijl de laatste wordt gesponsord door hun ouders.
Redenen om te piraten
Beschikbaarheid en betaalbaarheid blijven de belangrijkste redenen waarom veel mensen piratensites en -diensten gebruiken. Meer dan de helft (55%) noemde kosten als de belangrijkste factor, gevolgd door een gebrek aan beschikbaarheid, wat 25% als de belangrijkste reden noemde.
Interessant is dat te veel 'beschikbaarheid' ook een probleem kan worden. Met inhoud verspreid over verschillende abonnementsdiensten, is het legaal genieten van films en tv-programma's behoorlijk duur geworden. Ook in het EU-rapport werd hierop ingegaan.
"Hoewel er nu meer legale bronnen waren, betekende deze diversificatie dat inhoud steeds meer over meerdere bronnen werd verspreid, waardoor consumenten gedwongen werden om meer abonnementen af te sluiten als ze toegang wilden houden tot een reeks inhoud", luidt het rapport.
In verband hiermee wendden sommige mensen zich tot piraterij omdat een tv-programma dat ze eerder legaal konden bekijken, plotseling van het platform werd gehaald. Een respondent die in het rapport werd geciteerd, beschreef de volgende ervaring.
"Ik keek een serie op Netflix en toen haalden ze het van Netflix. Omdat ik de serie nog wilde afmaken ben ik blijven zoeken op internet en kwam ik op een illegale site terecht."
Redenen om te stoppen
Auteursrechthouders zullen vooral geïnteresseerd zijn in wat mensen twee keer zou laten nadenken over het downloaden of streamen van inhoud van piratensites. In antwoord op deze vraag noemden de meeste mensen (53%) het risico op het tegenkomen van virussen en malware als de belangrijkste reden.
Andere mogelijke redenen zijn creditcarddiefstal (49%), het risico om gepakt en gestraft te worden (36%), of het feit dat makers en juridische diensten financieel kunnen worden geschaad (26%).
De suggestie dat het geld van piratensites en -diensten naar de georganiseerde misdaad zou kunnen gaan, was niet erg populair. In feite hebben veel mensen het moeilijk om te geloven dat dit echt waar is.
"Deelnemers hadden over het algemeen niet eerder overwogen dat er een verband zou kunnen zijn tussen georganiseerde misdaad en illegale bronnen van inhoud. Inderdaad, toen dit onderwerp in de gemeenschappen aan de orde werd gesteld, was er aanzienlijke scepsis over de vraag of een dergelijk verband bestond. "
Al met al biedt het EUIPO-rapport een aantal geweldige inzichten. Hoewel piraterij onder de jeugd blijft afnemen, blijft het een aanzienlijk probleem. En nieuwe trends, zoals de toename van abonnementsdiensten, kunnen zelfs een nieuwe generatie piraten voortbrengen.
Artikel vertaald met Microsoft Edge
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.