Het Europees Parlement heeft de nieuwe auteursrechtrichtlijn aangenomen. Dit omvat het algemeen betwiste artikel 13, dat in de definitieve tekst is hernoemd tot artikel 17. Pirate Party MEP Julia Reda ziet het als een "donkere dag voor internetvrijheid", maar veel auteursrechthouders zijn blij met het resultaat.
Artikel 13 en artikel 11 van de auteursrechtrichtlijn, die in de definitieve tekst werden hernoemd tot artikel 17 en artikel 15, waren zeer omstreden. Tegenstanders waarschuwden herhaaldelijk dat artikel 13 zou leiden tot uploadfilters en censuur, en artikel 11 werd ingelijst als een link belasting.
Tegelijkertijd hebben veel rechthebbende groepen, uitgevers en andere leden van de creatieve industrie de voorstellen omarmd. Ze zagen het als een broodnodige levenslijn om te zorgen voor een eerlijke vergoeding op internet.
Vandaag heeft het Europees Parlement gestemd over de definitieve tekst van de voorgestelde richtlijn.
Eerst was er een voorstel om de hele auteursrechtrichtlijn te verwerpen. Dit werd verworpen met 443 stemmen tegen en 181 stemmen voor. Een volgende stemming om amendementen op de tekst van de richtlijn mogelijk te maken, werd eveneens verworpen, hoewel dat met 317 vóór en 312 tegen was .
Het Parlement ging vervolgens over tot het stemmen over de volledige tekst van de auteursrechtrichtlijn zonder enige wijzigingen, waaronder het hernoemde artikel 13 en artikel 11. Met 348 parlementsleden voor, 274 tegen en 36 onthoudingen is de auteursrechtrichtlijn aangenomen.
De beslissing komt als een grote teleurstelling voor Julia Reda, Pirate Party-parlementslid, die een van de meest uitgesproken tegenstanders is geweest van de auteursrechtrichtlijn. Eerder vandaag spoorde ze haar collega's aan om de plannen te verwerpen en memoreerde de uitkomst van de stemming als een "donkere dag voor internetvrijheid." Reda, de vicevoorzitter van de Groenen / EFA-fractie, zegt dat ze zullen blijven vechten tegen deze nieuwe Europese wet.
Reda merkt op dat de nieuwe wet op het auteursrecht zoals die nu is, een gratis internet bedreigt zoals wij het kennen: algoritmen kunnen geen onderscheid maken tussen daadwerkelijke auteursrechtinbreuken en het volkomen legaal hergebruik van content voor doeleinden als parodie.
Ze voegt er verder nog aan toe dat door platforms te verplichten om uploadfilters te gebruiken, legale uploads frequenter worden geblokkeerd en het leven wordt bemoeilijkt voor kleinere platforms die zich geen dure filtersoftware kunnen veroorloven.
Artikel 13 (nu 17) vereist dat veel internetplatforms met winstoogmerk een licentie moeten hebben voor de content van auteursrechthouders. Als dat niet mogelijk is, moeten ze ervoor zorgen dat inbreuk makende inhoud wordt verwijderd en niet opnieuw wordt geüpload naar hun platforms. Veel rechthebbende groepen zijn tevreden met de uitkomst. Frances Moore, CEO van de muziekgroep IFPI, was er als de kippen bij om de wetgevers te bedanken voor hun inspanningen en kijkt uit naar de doorgevoerde veranderingen.
Met steun van het Europees Parlement zal de auteursrechtrichtlijn nu worden toegezonden aan de Raad, die formeel de wet moet aannemen. Dit zal waarschijnlijk binnen twee weken plaatsvinden, op 9 april.
Er is nog steeds een kans dat een lidstaat zoals Duitsland zijn steun in de Raad intrekt, wat betekent dat verdere onderhandelingen nodig zijn. Dit kan leiden tot vertragingen na de Europese verkiezingen op 23 mei 2019. Als de auteursrechtrichtlijn door de Raad wordt aangenomen, zullen de EU-lidstaten de tekst in lokale wetgeving moeten implementeren. Dit gebeurt niet meteen, maar kan nog maximaal twee jaar duren.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.