Spring naar bijdragen

  • Een boeken-uploader op NZB-site en een marktplaatsverkoper zijn  gestopt na  contact met Stichting BREIN.

     Delen


    Stichting BREIN heeft onlangs succesvol twee grote verspreiders van illegale e-books weten te overtuigen te stoppen met hun activiteiten. De eerste persoon was actief op usenet, waar hij e-books uploadde en vervolgens de links naar deze bestanden op het internet deelde. Het ging voornamelijk om populaire Nederlandstalige thrillers, zowel van Nederlandse als internationale auteurs. Hoewel hij zich tegenover BREIN van geen kwaad bewust hield, met het excuus dat zijn account mogelijk misbruikt was toen hij eens zijn achterdeur open had laten staan tijdens het boodschappen doen, hebben zijn uploads nu na een waarschuwing en ondertekening van een onthoudingsverklaring definitief een einde gekregen. Helaas voor zijn mede-usenetgebruikers, die zijn bijdrages waardeerden, blijft het stil: "ik mis je. Jij postte altijd boeken die ik erg goed vond. Hoop je spoedig terug te zien," reageerde één fan melancholisch. Maar dat gaat niet meer gebeuren.

    De tweede overtreder verkocht e-books via advertenties op Marktplaats, waarbij hij elk gewenst boek voor slechts € 2,99 aanbood. Kopers ontvingen hun e-books per e-mail, wat deed vermoeden dat de verkoper toegang had tot een aanzienlijke collectie titels. De verkoper stelde dat zijn catalogus zó uitgebreid was dat het onmogelijk was deze op een lijst te zetten. Maar na een onverwacht bezoek van een deurwaarder namens BREIN, werden de advertenties snel verwijderd. De man verklaarde in paniek dat hij niet wist het fout te doen, omdat hij meende dat de e-books die hij aanbood tweedehands waren. Een eerdere waarschuwing van Marktplaats was hij voor het gemak vergeten.

    Beide aanbieders zijn nu verplicht om, naast het vergoeden van de kosten die BREIN maakte, een onthoudingsverklaring te ondertekenen. Hiermee beloven zij plechtig geen inbreuk meer te maken, waarbij een overtreding hen een boete van 500 euro per keer kan opleveren, met een maximum van 50.000 euro. Met deze vriendelijke maar overtuigende aanpak heeft BREIN wederom een succes behaald in de strijd tegen online piraterij, in de hoop dat deze voorbeelden anderen ervan weerhouden om vergelijkbare wegen in te slaan.



    Eater
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...