Vanaf oktober wil de Nederlandse distributeur Dutch Filmworks boetes uitdelen aan mensen die gekopieerde films downloaden. Dat is rijkelijk laat. Al sinds 2014 is het in Nederland verboden te downloaden uit illegale bron, net als in de rest van Europa. Bij de buren, onder meer in Duitsland en Denemarken, zijn ze eerder begonnen en zit de schrik er goed in: betrapte downloaders krijgen daar boetes van 800 of 900 euro omdat ze een film of serie keken die ze van een torrentsite haalden. Het zou je ook kunnen gebeuren als je kijkt via Popcorn Time. Want al ziet dat programma eruit als Netflix, onder de motorkap draait torrentsoftware.
Op verzoek van rechthebbenden – filmmaatschappijen en distributeurs – houdt Texcipio de peer-to-peer-netwerken in de gaten. Dat zijn decentrale computernetten, vindbaar gemaakt door websites die torrent-bestandjes verspreiden met locaties van gekopieerde films, muziek en software.
Dat gaat zo: Texcipio downloadt zo’n torrent via een programma als Azureus en registreert welke computers er komen snuffelen, downloaden en uploaden. Elk computeradres (IP-adres) wordt bewaard en volgens Türbach is dat geaccepteerd bewijs in de rechtbank. Saillant detail: om te controleren of monitoringbedrijven als Texcipio hun werk wel goed doen, downloaden filmmaatschappijen zelf hun eigen films.
Lees verder op: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/05/downloadpolitie-is-vijf-jaar-te-laat-12821669-a1572209
Hoe hoog die boetes in Nederland worden, weet Dutch Filmworks nog niet. Niet zo hoog als in Duitsland, belooft de distributeur. Het lijkt vooral om het schrikeffect te gaan. Mensen die downloaden via een vpn, zijn niet op te sporen en blijven dus buiten bereik van het bedrijf zegt Dutch Filmworks.
Eigenlijk valt de downloadpolitie een jaar of vijf te laat binnen. Tot 2013 domineerden peer-to-peer-netwerken het webverkeer, daarna namen Netflix en YouTube het over. We zijn meer legale online video gaan kijken, waardoor er minder tijd overbleef om rond te snaaien. Er groeit zowaar een generatie op die eraan gewend is dat je voor online content betaalt of advertenties moet bekijken.
Het aandeel ‘peer-to-peer’ nam af en piraterij verplaatste zich naar streams, bijvoorbeeld van live sportwedstrijden die via verborgen YouTube-links worden doorgestuurd. Zo kijk je ook zonder Ziggo-abonnement naar de Formule 1. Providers zullen eerder geneigd zijn om zulk soort piraterij te helpen bestrijden, die rechtstreeks in hun eigen vlees snijdt.
https://www.nrc.nl/nieuws/2017/09/05/downloadpolitie-is-vijf-jaar-te-laat-12821669-a1572209
bewerkt door Duken
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.