Het voorstel van de EU om al je privécommunicatie te scannen om de verspreiding van kinderpornografie tegen te gaan, staat weer op de agenda van de regelgevers – opnieuw! Wat door critici als 'Chat Control' wordt bestempeld, heeft vele wendingen gekend sinds de Europese Commissie in mei 2022 de eerste versie van het wetsvoorstel presenteerde. De laatste ontwikkeling vond plaats in oktober 2024, toen Nederland op het laatste moment besloot zich van de stemming te onthouden, wat de Hongaarse Raad van Voorzitterschap ertoe bracht het onderwerp van de geplande discussie te verwijderen.
En nu, ongeveer twee maanden later, is het controversiële voorstel terug en staat het op de agenda van de EU-Raad die vandaag, 4 december 2024, zal vergaderen. Wat houdt het EU CSAM-scan wetsvoorstel precies in?
Zoals eerder vermeld, hebben wetgevers enkele wijzigingen aangebracht in het EU CSAM-wetsvoorstel te midden van groeiende kritiek vanuit de privacy-, technologie- en politieke hoek. Aanvankelijk was het plan om messagingdiensten en e-mailproviders te verplichten om al je berichten te scannen op zoek naar illegaal materiaal – ongeacht of deze versleuteld zijn, zoals WhatsApp of Signal-chats, om ervoor te zorgen dat communicatie privé blijft tussen zender en ontvanger.
Wetgevers stelden voor om gebruik te maken van wat bekend staat als client-side scanning, een techniek die door experts, waaronder enkele van de beste VPN-providers en messaging-apps, al lange tijd wordt afgeraden omdat het niet kan worden uitgevoerd zonder de encryptie te doorbreken. Zelfs het VK heeft deze vereiste onder zijn Online Safety Act opgeschort totdat "het technisch haalbaar is om dit te doen."
Snel vooruit naar juni 2024, de tweede versie van het EU-voorstel richt zich nu op gedeelde foto's, video's en URL's in plaats van tekst- en audioberichten, maar alleen met toestemming van de gebruikers. Er is echter een addertje onder het gras – je moet instemmen met het scannen van het gedeelde materiaal voordat het wordt versleuteld om de functionaliteit te blijven gebruiken.
Deze formulering maakte privacy-experts woedend, waarbij Meredith Whittaker, president van de Signal Foundation, deze zogenaamde 'uploadmoderatie' bestempelde als een "retorisch spel."
In september lekte Politico een andere versie. Communicatieproviders zouden vrij zijn om te beslissen of ze kunstmatige intelligentie willen gebruiken om afbeeldingen en tekstberichten als verdacht te markeren. Deze bedrijven zouden echter wettelijk verplicht zijn om alle gebruikerschats te scannen en te rapporteren wanneer ze illegale inhoud aantreffen.
Volgens de laatste gegevens van de Europese Piratenpartij hebben de meeste landen al hun steun voor het nieuwe voorstel uitgesproken. Zelfs landen zoals Frankrijk, die eerder tot de tegenstanders behoorden, staan nu aan de kant van de voorstanders.
Op het moment van schrijven zijn er nog maar een paar EU-lidstaten die ofwel onbeslist zijn (Italië, Portugal en Finland) of tegen (Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Duitsland, Luxemburg, Nederland, Polen en Slovenië). Dit kan echter veranderen na de vergadering van 4 december.
De spanning stijgt! Wat zal de uitkomst zijn van deze cruciale bijeenkomst? Blijf op de hoogte, want dit verhaal is nog lang niet ten einde!
-
Bron: https://www.duken.nl
Terugkoppeling
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.