Spring naar bijdragen

  • Datalek bij politie: Contactgegevens 62.000 medewerkers buitgemaakt

     Delen


    Hackers hebben een inbraak gepleegd in de systemen van de politie en er zijn werkgerelateerde contactgegevens van politiemedewerkers ontvreemd. Minister David van Weel, verantwoordelijk voor Justitie, bevestigde dat het gaat om gegevens van ongeveer 62.000 medewerkers. Hij benadrukte dat het enkel gaat om ‘werkgerelateerde contactgegevens' en dat er geen privégegevens of onderzoek-specifieke informatie is gecompromitteerd. Dit betekent dat gegevens zoals e-mailadressen, telefoonnummers en mogelijk functiebenamingen van politiemensen zijn gelekt, maar dat vertrouwelijke informatie over onderzoeken of persoonlijke gegevens van agenten niet zijn blootgesteld.

    De politie heeft het datalek op donderdag officieel gemeld aan het kabinet, en momenteel is er een diepgaand onderzoek gaande om de oorzaak en de impact van dit incident te bepalen, aldus de minister. Deze informatie is van cruciaal belang voor het waarborgen van de veiligheid en integriteit van politiewerk.

    Hoewel de meeste agenten zich mogelijk een zekere mate van geruststelling kunnen permitteren, is er een aanzienlijk risico voor specifieke eenheden binnen de politie. Voorafgaand aan dit datalek is er een grotere bezorgdheid over de veiligheid van leden van speciale eenheden, zoals de Mobiele Eenheid, arrestatieteams en undercoveragenten. Minister van Weel gaf aan dat er momenteel een inventarisatie plaatsvindt van de mogelijke impact van de gelekte gegevens. Hij voegde eraan toe dat er op dit moment geen direct gevaar bestaat voor undercoveragenten, maar hij wilde geen informatie delen over mogelijke aanpassingen in hun operaties of de status van specifieke onderzoeken. “We zijn ons bewust van de risico's en de gevolgen, en we moeten ook goed in de gaten houden waar die informatie is beland,” aldus Van Weel.

    De politie werkt nauw samen met cybersecurity-experts om de situatie goed in kaart te brengen en gepaste maatregelen te nemen om de veiligheid van het personeel en de integriteit van hun werkzaamheden te waarborgen. Dit incident herinnert ons aan de toenemende kwetsbaarheid van informatieverlening in de digitale wereld en de noodzaak voor strenge beveiligingsmaatregelen binnen veiligheidsorganisaties.



    William
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    • Administrators

    Volgens de Inlichtingendiensten is de Politiehack uitgevoerd door een ander land

    De hack bij de politie blijkt aanzienlijk omvangrijker te zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Niet alleen zijn de gegevens van 62.000 politiemedewerkers buitgemaakt, maar ook die van enkele partners van de politie, zoals rechters en officieren van justitie. Dit heeft minister David van Weel van Justitie (VVD) woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer naar voren gebracht. In reactie op vragen van de coalitie benadrukte hij dat de hack ook 'contactgegevens van vaste ketenpartners' van de politie omvatte, hoewel hij aangaf dat dit aantal 'beperkt' is.

    De hackers kregen toegang tot het Outlookprogramma van de politie, waarmee ze informatie konden bemachtigen over de namen van medewerkers, de afdelingen waar zij werken en hun telefoonnummers. Dit geldt ook voor contactpersonen buiten de politie. Zodra de politie op de hoogte was gesteld van de inbraak, zijn er direct beveiligingsmaatregelen getroffen. Vrijdag werd bekend dat de contactgegevens van alle 62.000 politiemedewerkers in Nederland zijn ontvreemd. Dit vormt een potentieel gevaar voor een deel van hen, aangezien gegevens over politiefunctionarissen vaak als waardevol worden beschouwd door criminelen. Zo worden bijvoorbeeld informatie over kentekenplaten van politiewagens soms verhandeld onder criminelen, die hierdoor kunnen nagaan of ze onder toezicht staan. 

    Agenten lopen daarnaast steeds vaker risico op doxing, waarbij persoonlijke gegevens van hen online worden gedeeld om hen te intimideren. Dit geeft het signaal af dat agenten, hoewel zij een juridische functie bekleden, niet onaantastbaar zijn. Voor bepaalde eenheden zoals de Mobiele Eenheid, arrestatieteams en undercoveragenten is deze informatielek bijzonder zorgwekkend. Voor hen is het gebruikelijk om intern alleen met een personeelsnummer bekend te zijn.

    Minister Van Weel heeft herhaald dat het uitsluitend gaat om 'werkgerelateerde contactgegevens' van politiemedewerkers. Hij benadrukte dat, naast de namen van politiefunctionarissen, er geen privégegevens of onderzoeksgegevens zijn gelekt. De minister heeft toegezegd de Tweede Kamer binnenkort van meer informatie te voorzien.

    De AIVD en MIVD hebben in hun jaarverslagen al eerder gewaarschuwd voor een toename van cyberaanvallen, waarbij vermoedelijk een 'statelijke actor' betrokken is. Hierbij worden vaak landen als Rusland, Iran of China genoemd, alhoewel Van Weel geen specifieke landen heeft aangeduid.

    De minister gaf aan dat hij en de politie de hack zeer serieus nemen. De politie is bezig om, in samenwerking met nationale (veiligheids)partners, alle mogelijke maatregelen te nemen om medewerkers te beschermen en verdere schade te voorkomen.

    Link naar opmerking
    Deel via andere websites



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  7 leden zijn actief

×
×
  • Nieuwe aanmaken...