Spring naar bijdragen

  • Consumentenorganisaties hekelen manipulatieve uitgaventactieken in videogames

     Delen


    De kwestie van manipulatie door videogamebedrijven neemt een prominente rol aan binnen de moderne consumentenbescherming, met de Europese consumentenorganisatie BEUC die een aanzienlijke klacht heeft ingediend bij de Europese Commissie. Deze stap markeert een kritiek moment in de aanpak van de gebruikte tactieken door enkele van de grootste namen in de game-industrie, waaronder de makers van populaire games zoals Fortnite, EA Sports FC24, Minecraft, en Clash of Clans. BEUC's beschuldigingen leggen bloot hoe deze bedrijven in-game transacties en valuta gebruiken om, wat zij zien als, ondoorzichtige en misleidende praktijken te bevorderen, waardoor vooral jongeren makkelijk beïnvloedbaar zijn door de schijnbare eenvoud van het uitgeven van geld in een virtuele setting.

    De aanklacht, gesteund door 22 aangesloten organisaties uit 17 verschillende Europese landen, onderstreept het gebrek aan transparantie aangaande de werkelijke kosten van digitale items binnen games. Deze items, veelal verkregen via in-game valuta die vaak alleen in bundels aangekocht kunnen worden, verhullen de ware prijs en stimuleren gebruikers om meer uit te geven dan voorgenomen. BEUC bekritiseert de vaak oneerlijke voorwaarden die aan deze transacties ten grondslag liggen, die in het voordeel zijn van de ontwikkelaars en uitgevers, en claimt dat deze praktijken consumenten van hun rechten beroven.

    BEUC-directeur Agustín Reyna benadrukt hoe dergelijke praktijken consumenten, en in het bijzonder kinderen, benadelen. Kinderen, met hun beperkte kennis over financiën, zijn volgens BEUC bijzonder kwetsbaar voor de verleidingen van virtuele valuta. De organisatie pleit voor meer directheid in de prijsstelling van in-game aankopen, waarbij kosten expliciet in reële valuta uitgedrukt dienen te worden om zo een hogere mate van transparantie te bieden.

    Verder wijst BEUC op de wijdverbreide weerstand tegen de voorkeur voor in-game valuta, met een significante voorkeur onder consumenten om direct met echt geld te betalen. Dit benadrukt de noodzaak voor een duidelijker en rechtvaardiger systeem wat betreft de monetaire uitwisselingen in digitale spelomgevingen.

    De symbiose van de BEUC met organisaties zoals Testaankoop uit België en de Nederlandse Consumentenbond, samen met soortgelijke consumentenbonden uit landen als Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Italië en Portugal, geeft blijk van een brede consensus en ernst over de noodzaak om spelers beter te beschermen tegen manipulatieve praktijken van grote spelbedrijven. Terwijl de klacht bij de Europese Commissie de belangrijke stap vertegenwoordigt in het aankaarten van deze kwesties, komt het succes hiervan neer op vervolgacties, aanpassingen in de industrie, en een toekomst waarin de consumentenrechten voorop staan binnen de digitale spelwereld.



    William
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  2 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...