Spring naar bijdragen

  • Cobol is al 65 maar mag niet met pensioen dit in tegenstelling tot meeste programeurs er van.

     Delen


    Cobol  is al 65 maar mag niet met pensioen dit in tegenstelling tot meeste programeurs er van.

    Jawel, de programmeertaal Cobol (Common Business-Oriented Language) blaast deze maand maar liefst 65 kaarsjes uit. De vraag is: is het tijd voor pensioen of blijft ‘ie nog even in de race? Ondanks de modernere alternatieven die rijkelijk aanwezig zijn in de wereld van softwareontwikkeling, is Cobol nog steeds springlevend in tal van sectoren zoals de financiële dienstverlening, overheid en gezondheidszorg. Wat een veer!

    Cobol werd in 1959 geïntroduceerd en sindsdien heeft de taal de tand des tijds doorstaan. Dit komt vooral door de onschatbare waarde die het voor organisaties vertegenwoordigt. Waarom? Omdat de bedrijfslogica die in de systemen is ingebed, zo diep geworteld is dat migratie naar jongere technologieën vaak een langdurige en uitdagende klus is. Denk aan grootschalige zakelijke toepassingen – van transactieverwerking tot complexe data-analyse – die nog steeds hun fundamenten op deze 65 jaar oude taal bouwen. En ja, vaak draait deze software nog op die goede oude IBM-mainframes. Het is met andere woorden een soort digitale ouderwetse rockster die weigert om van het podium af te stappen.

    Een van de trotsen van Cobol is zijn eenvoud. De Engelse syntax maakt het relatieve kinderlijk om de taal te leren. Dit terwijl het een krachtpatser is als het gaat om de verwerking van enorme hoeveelheden data en ingewikkelde financiële berekeningen. Eenvoudig in gebruik, maar krachtig in prestaties – een combinatie die zijn gelijke niet kent. Maar wacht even – wat is er met de programmeurs gebeurd?

    De Cobol-programmeur: een bedreigde soort?
    Helaas wel, met de afname van de belangstelling voor Cobol in het onderwijs en de shift naar glimmende nieuwe technologieën, is er een tekort aan gekwalificeerde Cobol-programmeurs. En dat baart zorgen bij instanties zoals het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI). Wat denkt men, dat deze onvermoeibare en trouwe taal zomaar in de vergetelheid verdwijnt? Dat dacht men wel eens eerder!

    Eerder dit jaar organiseerde het CWI een evenement over de toekomst van Cobol en de onverwoestbare mainframes. Het was geen saaie boel, maar vol met best practices, leerzame mislukkingen en nieuwe samenwerkingen die de toekomst van deze technologie hoopvol moeten veiligstellen. Het motto? Innovatie is de sleutel!

    Voor organisaties die nog steeds leunen op hun Cobol-toepassingen, is de boodschap duidelijk: zoek snel naar oplossingen, zonder de softwarekwaliteit te compromitteren. De oproep tot actie klinkt luid en duidelijk! Nieuwe maatregelen moeten leiden tot een frisse generatie programmeurs die weten hoe ze de cruciale digitale infrastructuren kunnen vormgeven en beheren. De redding? Nieuwe technologieën zoals kunstmatige intelligentie kunnen een handje helpen in het vakgebied van software- language engineering.

    Dus, hier zijn we – de wereld van Cobol, verankerd in het verleden, maar met een sprankje hoop voor de toekomst. 65 jaar en nog steeds geen tekenen van waardeloosheid. Terwijl de technologie zich steeds verder ontwikkelt, blijkt Cobol niet zomaar een relikwie te zijn, maar eerder een betrouwbare oldtimer die nog steeds een ritje waard is.

    Dus hef je glazen, programmeurs! Laten we proosten op Cobol en zijn niet te stoppen geest. Wie weet, misschien is de “Koppeling van het verleden met de toekomst” de echte toekomst van de technologie!



    Eater
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  2 leden zijn actief

×
×
  • Nieuwe aanmaken...