Spring naar bijdragen

  • BREIN zet actie in tegen onrechtmatige verkoop van vinyl door echtpaar

     Delen


    Na signalen van benadeelde auteursrechthouders, startte Stichting BREIN een onderzoek naar de verkoop van illegale herpersingen van 7 inch vinyl singles op Marktplaats. De verkoper bood dit 'nieuwe, nog nooit afgespeelde vinyl' aan in meer dan 700 advertenties, vooral van Nederlandse platen. Eenmaal gekochte vinyls bleken echter merendeels aanbod van onrechtmatig geperste exemplaren te zijn. 

    Toen een getroffen artiest direct contact zocht met de anonieme verkoper om hem op deze onrechtmatigheid te wijzen, ontving hij slechts een afwijzend “Succes” als respons. De illegale verkoopactiviteiten bleven daarna doorgaan. 

    Ondanks pogingen van BREIN om via Marktplaats de verkoper aan te laten spreken, werd de handel niet beëindigd. Daarop slaagde BREIN erin om de identiteit van de verkoper, een echtpaar, vast te stellen en verkreeg via de rechter een ex parte bevel, waardoor de verkoop eindelijk werd stopgezet. Bij eventuele toekomstige overtredingen zal het echtpaar een dwangsom van €2.000,- per dag moeten betalen, met een limiet van €50.000,-.

    Het echtpaar kwam vervolgens tot een schikking en tekende een onthoudingsverklaring inclusief een boetebeding. Zij vergoedden daarbij de kosten die BREIN en haar advocaten hebben moeten maken en leverden aanvullende informatie aan, welke momenteel verder onderzocht wordt om mogelijk de bronnen van deze illegale persingen te achterhalen.

    Deze zaak onderstreept het nadelige effect van illegale CD- en vinylverkoop op de legitieme markt en de inkomsten van de rechthebbenden. In 2023 vertegenwoordigde de verkoop van deze fysieke media in Nederland een marktwaarde van circa €55 miljoen, wat neerkomt op ongeveer 19% van de totale muziekmarkt, met daarin een vinyl aandeel van ca. 13% volgens gegevens van NVPI Audio.

    Het proactief beschermen van auteursrechten is essentieel voor de gezondheid en levensvatbaarheid van de muziekindustrie, waarbij inspanningen zoals die van BREIN van cruciaal belang zijn om zowel de belangen van de makers als de integriteit van de markt te waarborgen.



    Drifter
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  2 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...