De Nederlandse antipiraterijgroep BREIN heeft onlangs haar laatste jaarverslag gepubliceerd, waarin ze verslag doet van de aanzienlijke prestaties van het afgelopen jaar. BREIN sloot in totaal 610 illegale sites en diensten, variërend van proxy's en streamingportals tot IPTV-diensten en Facebook-groepen. Daarnaast heeft de groep 41 schikkingsovereenkomsten getekend en honderden domeinen succesvol verwijderd uit de zoekresultaten van Google na blokkeringsbevelen.
Gesteund door Hollywood en andere contentindustrieën heeft BREIN een lange en gevestigde staat van dienst in het bestrijden van online piraterij. De acties van de groep halen regelmatig de krantenkoppen, maar ook achter de schermen wordt er veel werk verzet. Het laatste jaarverslag van BREIN geeft een gedetailleerd inzicht in de prioriteiten en voortgang van de organisatie. Dit verslag markeert tevens het laatste jaar van BREIN onder leiding van Tim Kuik, die onlangs het stokje heeft overgedragen aan de nieuwe directeur Bastiaan van Ramshorst.
De cijfers uit het jaarverslag tonen een zeer productief jaar voor de antipiraterijgroep. In totaal heeft BREIN 615 onderzoeken afgerond, wat leidde tot de buitengebruikstelling van 610 illegale locaties en diensten. Dit omvatte 501 proxy's en mirrors, 14 piratenstreamingsites, 14 IPTV/VOD-verkopers, evenals 23 uploaders, scripters en operators die betrokken waren bij verschillende piratensites. De resterende overtreders bestonden uit een breed scala aan piratensites en -diensten, zoals Usenet-indexers, piraten-apps, cyberlockers, Facebook-groepen, stream-rippers en ouderwetse open mappen. Hoewel deze meestal vrij kleine 'operaties' zijn, dragen de takedowns nog steeds significant bij aan de bredere inspanningen.
Daarnaast hield BREIN de advertenties voor piratendiensten en ander illegaal aanbod nauwlettend in de gaten. In totaal werden 3.739 advertenties gemarkeerd en gerapporteerd, een cijfer dat redelijk constant is gebleven over de jaren.
Wat betreft het verwijderen van links uit zoekmachines, heeft BREIN in 2023 geholpen bij het verwijderen van 132.455 links naar piratensites uit zoekresultaten, zoals die van Google. Dit is aanzienlijk minder dan in vorige jaren, maar deze daling wordt gezien als positief vanuit het oogpunt van handhaving. Dit komt doordat Google nu hele domeinen uit zoekresultaten verwijdert in landen waar ISP's verplicht zijn om deze platforms te blokkeren. Hierdoor verdwijnen sites zoals The Pirate Bay en veel van zijn proxy's en mirrors volledig uit de zoekresultaten.
Op verzoek van BREIN heeft Google in 2023 256 domeinnamen die al door ISP's in Nederland waren geblokkeerd, volledig verwijderd uit de zoekresultaten. Deze 'schrappingen' resulteren in miljoenen zoekresultaten die niet meer zichtbaar zijn in de zoekmachine, en die dus niet meer door BREIN gerapporteerd hoeven te worden. In totaal zijn er vele tientallen miljoenen zoekresultaten permanent verwijderd door Google.
De nieuwe verwijderingen kwamen gedeeltelijk voort uit het blokkeringsbevel dat vorig jaar werd verkregen voor Lookmovie en Flixtor. Met eerder geblokkeerde sites zoals The Pirate Bay, 1337x, LimeTorrents, YTS, RARBG, Kickasstorrents en EZTV komt het totaal nu op negen grote sites en honderden proxy’s. Volgend jaar zal dit aantal nog verder toenemen, aangezien recent een besluit is genomen om de schaduwbibliotheken 'Anna's Archive' en 'LibGen' aan de Nederlandse blokkadelijst toe te voegen.
Het volledige jaarverslag kan gelezen worden onder deze link.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.