BitTorrent Blocklists zijn nog minder effectief dan het blokkeren van piraten websites
Al jaren hebben een hoop downloaders het volste vertrouwen in zogenaamde "Peer-blocking-apps" die tot doel hebben te voorkomen dat anti piraterij instanties contact maken met hun download software en hun activiteiten monitoren. Helaas hebben ze nooit gewerkt en zullen ze ook nooit effectief zijn in de toekomst. Voor degenen die nog steeds niet overtuigd zijn, sta dan maar eens stil hoe effectief het blokkeren van websites tot op heden is, om bestandsdeling te voorkomen.
In de afgelopen 18 jaar, sinds P2P-software (Clients) zijn intrede deed in dit tijdperk, hebben downloaders geprobeerd een manier te vinden om dure rechtszaken te vermijden. In het begin waren er geen echte oplossingen beschikbaar, dus het is al die tijd een gokje met dobbelstenen geweest. Mensen hadden geluk, of niet. De meerderheid nam die gok, maar een aanzienlijk deel durfde dat risico niet te nemen.
Ergens onderweg staken de zogenaamde peer-blocking-toepassingen hun kop op. Deze stukjes software fungeren als een firewall op de computer van een downloader, om te voorkomen dat tracking-IP-adressen verbinding maken met een Torrent-client, waardoor bijvoorbeeld rechtszaken worden voorkomen.
In de loop der jaren hebben miljoenen gebruikers deze programma's geïnstalleerd (samen met de blokkeerlijsten met de vermeende IP-adressen van anti-piraterijgroepen), omdat ze geloofden dat op die manier 'slechte spelers' geen toegang konden krijgen tot hun computer. Helaas voor degenen die ze gebruikten, waren deze blokkeerlijsten volledig ineffectief en dat zijn ze tot op de dag van vandaag nog steeds.
Peer-blocking-toepassingen zouden meer dan een decennium geleden al een langzame dood hebben moeten sterven, maar om onverklaarbare reden blijven torrent-gebruikers op veel openbare fora vragen stellen, of de toepassingen wel het werk doen wat ze zouden moeten doen, of dat er nog extra maatregelen getroffen moeten worden.
Jaren geleden, toen mensen minder inzicht hadden in deze zaken, leken blocklists de tool te zijn die iedereen nodig had. Blocklists zijn nu echter gigantisch incompleet, hopeloos verouderd en kunnen nooit elk IP-adres bevatten dat door alle anti-P2P-instanties wordt gebruikt. Voor degenen die nog steeds niet overtuigd zijn, laten we siteblokkering dan eens als voorbeeld nemen.
Wanneer ISP's piraten-websites blokkeren, voorkomen ze dat klanten (downloaders) toegang krijgen tot hun domeinnamen, IP-adressen of DNS. Wanneer klanten een of al deze dingen proberen te openen, voorkomt een firewall aan het einde van de ISP de verbinding. Er is geen verdere uitleg nodig omdat na een decennium van blokkeren de meest bekwame gebruikers over het algemeen begrijpen hoe deze dingen werken.
Sta nu eens even stil hoe gemakkelijk deze blokkades worden verslagen. Zodra een blokkade is uitgevoerd, kunnen sites een nieuw domeinnaam en een nieuw IP-adres ophalen of hun verkeer door een willekeurig aantal proxy's en mirrors leiden. Downloaders kunnen van hun kant de blokkade omzeilen door zelf gebruik te maken van gemodificeerde mogelijkheden (proxy’s) of door tools zoals VPN.
Blocklists hebben nooit gewerkt zoals dat had gemoeten en zullen ook nooit werken in de toekomst. Iedereen die daar op vertrouwt, kan net zo goed een visnet als capuchon gaan dragen. Het zal nog steeds wat vis vangen, maar verwacht niet dat het je droog houdt.
bewerkt door Drifter
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.