De problemen blijven aanhouden voor enkele van de grootste piratensites die gespecialiseerd zijn in Aziatische entertainment. Gelijktijdig met de sluiting van Dramacool, zijn GogoAnime en Anitaku gestopt met het uploaden van nieuwe content. Dit weekend voegde AnimeFenix zich bij de problemen met een 'vrijwillige' sluiting, waarbij meer druk van auteursrechthouders werd genoemd. "Piraterij zal nooit verdwijnen zolang er bedrijven zijn met meer hebzucht dan hart," merkt het AnimeFenix-team op in zijn afscheidsbericht.
Piraterij in anime heeft de afgelopen week een zware klap gekregen. Op woensdag kondigde Dramacool aan dat het zijn Asianc-, Watchasia-, Dramanice- en Runasian-websites zou sluiten, onder druk van auteursrechthouders. Deze sites bedienden miljoenen gebruikers, zoals blijkt uit het sluitingsbericht op X, dat al meer dan vijf miljoen keer is bekeken. Hoewel er nog alternatieven bestaan, neemt de druk toe.
Gisteren kondigde het Spaanstalige anime-streamingportaal AnimeFenix aan dat het ook zijn deuren voorlopig zou sluiten. Volgens het team zal het domein worden beëindigd onder druk van auteursrechthouders. Hoewel de exacte details ontbreken, wijzen de exploitanten naar Sony. "Sony bezit nu meer dan 60% van de anime-industrie met de aankoop van Funimation en nu ook Kadokawa. De oproep is voor jullie als consumenten om je bewust te zijn van de monopolies die de grote bedrijven creëren en via lokale regelgeving in jullie landen," schrijft AnimeFenix.
De piratensite maakt zich zorgen dat, door de monopolizering van de anime-industrie, legale content steeds duurder zal worden. De makers zelf plukken hier niet noodzakelijk de vruchten van. De rol van AnimeFenix is voorbij, maar de exploitanten waarschuwen dat piraterij zal blijven bestaan zolang de anime-industrie winst boven haar belangrijkste activa plaatst; de makers en fans. "Piraterij zal nooit verdwijnen zolang er bedrijven zijn met meer hebzucht dan hart," waarschuwen de exploitanten van de site.
Met meer dan 12 miljoen maandelijkse bezoeken zal AnimeFenix zeker door velen gemist worden. Er vormen zich echter nog donkerdere wolken aan de horizon, aangezien een andere anime-reus in de problemen lijkt te verkeren. De afgelopen dagen heeft GogoAnime, ook bekend als Anitaku, gestopt met het toevoegen van nieuwe content. Samen hebben GogoAnime en Anitaku meer dan honderd miljoen maandelijkse bezoeken, waardoor het een van de grootste piratenportalen is die ooit heeft bestaan. Hoewel beide sites vandaag nog toegankelijk zijn, wordt er geen nieuwe content meer toegevoegd.
Tot nu toe blijven de exploitanten van de site stil. De sites zijn gelinkt aan Dramacool, wat betekent dat ze mogelijk soortgelijke druk van auteursrechthouders kunnen ondervinden. Zelfs de hoofdmoderators van het Discord-kanaal, die doorgaans goed geïnformeerd zijn, hebben al dagen niets van de exploitanten gehoord. "Geen woorden van de exploitanten," schreef Discord-moderator Undo gisteren, waarmee hij geruchten over een formele beëindiging van de activiteiten ontkende.
Aan de oppervlakte doet de downtime van GogoAnime denken aan de problemen van FMovies die eerder dit jaar begonnen. Toen stopte FMovies ook gewoon met updaten en, na een paar weken, sloot de site volledig, samen met veel andere piratenportalen. Later leerden we dat de Alliance for Creativity and Entertainment de Vietnamese autoriteiten hielp om het 'piratenring' omver te werpen.
Ongeacht de redenen voor de problemen van GogoAnime, worden ze gevoeld op veel andere anime-streaming sites die het als primaire contentbron gebruiken. Alle sites die GogoAnime scrapen of mirroren, ondervinden vandaag dezelfde droogte.
Rechthebbenden hopen dat deze handhavingsacties mensen naar legale alternatieven zullen drijven. Hoewel deze mogelijk een boost krijgen, zullen veel voormalige Dramacool-, AnimeFenix- en GogoAnime-gebruikers simpelweg op zoek gaan naar nieuwe piratenhuizen. Als gevolg hiervan hebben sites die online blijven de afgelopen dagen een toestroom van nieuw verkeer gezien. Dit zal ongetwijfeld de juridische druk op deze alternatieven verhogen, waardoor de cyclus opnieuw begint. Immers, een 'onoverwinnelijke' piratensite is nog niet uitgevonden.
In dat opzicht is het interessant op te merken dat de relatief onbekende file-sharing software Tribler naar verluidt vorige week een toestroom van Aziatische content heeft gezien. Dit omvat veel Koreaanse dramaseries. Tribler is een BitTorrent-client die al bijna twee decennia bestaat en is ontwikkeld door een onderzoeksgroep aan de Technische Universiteit Delft. De software maakt gebruik van gedecentraliseerd zoeken, waardoor de behoefte aan torrent-sites vervalt, en heeft 'anonymiteit' geïmplementeerd door een onion routing-laag aan bestandsoverdrachten toe te voegen.
Deze technische opzet maakt het bestandsoverdracht netwerk bestand tegen externe druk. Hoewel we geen directe verbindingen kunnen leggen, suggereert het feit dat het aantal gebruikers van Tribler deze week meer dan verdubbelde, dat de recente Aziatische problemen sommige mensen naar de software hebben gedreven. TorrentFreak sprak met Dr. Johan Pouwelse, leider van het Tribler Lab van de universiteit, die bevestigde dat de interesse in het project de afgelopen dagen is toegenomen. "Ons netwerk draait op volle toeren, maar gelukkig is het volledig operationeel," zegt Pouwelse. "We zijn volledig in het duister waarom we plotseling zo populair zijn, aangezien we blind zijn voor de anonieme downloads op het netwerk."
Pouwelse merkt op dat Tribler ook twaalf jaar geleden een enorme stijging in gebruikers zag toen Megaupload offline werd gehaald. Destijds prees Fox News Tribler als 'onoverwinnelijk' en de software heeft de opkomst en ondergang van veel piratensites sindsdien overleefd. Of een van deze alternatieven 'blijft hangen' moet nog blijken, maar de recente sluitingen en verstoringen tonen aan dat de spanningen rond anti-piraterij hoog blijven.
-
Bron: https://www.duken.nl
Terugkoppeling
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.