Spring naar bijdragen

  • AI-scanner is in staat huidkanker vliegensvlug op te sporen

     Delen


    De strijd tegen huidkanker gaat een belangrijke nieuwe fase in met de opening van Dermazoom, een innovatief medisch diagnostisch centrum dat gebruikmaakt van geavanceerde technologie. Hier wordt een cutting-edge huidscanner ingezet die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) in enkele milliseconden kan beoordelen of een verdachte moedervlek mogelijk huidkanker is. Dit betekent niet alleen een directe uitslag voor patiënten, maar ook een aanzienlijke verlichting van de werkdruk voor dermatologen.

    Huidkanker vormt een groeiend probleem in Nederland. Het aantal diagnoses neemt toe, terwijl de kosten voor behandelingen stijgen. Er is daarnaast een tekort aan medische professionals, mede door het verhoogde aantal burn-outs onder jonge artsen. Dit leidt tot een toenemende belasting voor ziekenhuizen, langere wachtlijsten en hogere kosten voor medicijnen en zorg, terwijl ook de kans op ingrijpender behandelingen stijgt naarmate huidkanker later wordt ontdekt.

    Dr. Margrit Brinkmann, die al 25 jaar een dermatologiecentrum in Nieuwegein runt, heeft in het naastgelegen pand een geavanceerde huidscanner geïnstalleerd. Dit apparaat, de Vectra WB360 van het bedrijf Canfield Scientific, dat bekendstaat als marktleider in medische beeldvorming, bestaat uit 92 digitale camera's die scherpbeeld beelden van alle kanten van een patiënt maken. Met een enorme zoomcapacitiet en een snelscanfunctie zorgt de scanner ervoor dat geen enkele moedervlek onopgemerkt blijft. Een combinatie van geavanceerde AI-modellen analyseert de beelden en detecteert direct mogelijke melanomen en andere huidafwijkingen die aandacht van een arts vereisen.

    De technologie is gericht op het vroegtijdig opsporen van huidkanker, wat de kansen op succesvolle behandelingen aanzienlijk vergroot. Traditioneel worden verdachte moedervlekken individueel afgetoetst met handscanners, een tijdrovende en foutgevoelige methode; met de nieuwe scanner kunnen artsen snel en efficiënt alle mogelijke verdachte plekken in één keer scannen. De verantwoordelijkheid voor de definitieve diagnose ligt uiteraard nog steeds bij de arts, benadrukt Brinkmann.

    Deze innovatie komt op een cruciaal moment. Volgens gegevens van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) zal het aantal Nederlanders met huidkanker tussen 2017 en 2027 naar verwachting met 35 procent toenemen. Voor melanomen, de meest ernstige vorm van huidkanker, wordt zelfs een stijging van 53 procent verwacht. Deze alarming stijging kan deels worden toegeschreven aan de toegenomen blootstelling aan de zon in de jaren '80 en '90, toen mensen steeds vaker op zonvakantie gingen zonder zich adequaat te beschermen. Brinkmann is bezorgd over deze trend: “Het is pijnlijk om te zien hoe mensen zich in de zon begeven zonder rekening te houden met de risico’s.”

    De kosten van huidkankerbehandelingen kunnen tegen 2030 oplopen tot 1,35 miljard euro. Elk jaar overlijden er ongeveer 800 mensen aan een melanoom, een aantal dat sinds 1990 is verdubbeld. Tegelijkertijd kampen ziekenhuizen met een tekort aan personeel, wat de druk op de zorg vergroot.

    De scanner biedt de mogelijkheid om de wachtijden voor patiënten te verkorten en neemt tijdrovende diagnostische taken uit handen van dermatologen. Dit creëert ruimte voor de noodzakelijke behandelingen, die dankzij vroegtijdige detectie bovendien sneller kunnen beginnen, wat de kansen op genezing aanzienlijk vergroot. Het apparaat, dat een groot deel van de ruimte bij Dermazoom beslaat, lijkt qua afmeting enigszins op een bodyscanner die je op luchthavens tegenkomt. Het scanproces zelf is razendsnel, hoewel patiënten zich moeten voorbereiden om zich even te ontkleden. De verzamelde gegevens worden geanonimiseerd opgeslagen; persoonlijke informatie wordt fragmentarisch verwerkt om de privacy te waarborgen. Markeringen zoals tatoeages, die mogelijk identificatie zouden kunnen vergemakkelijken, worden ook niet in de datasets meegenomen.



    William
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie



    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  7 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...