AAPA streeft ernaar de blokkering van EU-piratensites uit te breiden naar browsers en VPN's
De Audiovisual Anti-Piracy Alliance (AAPA) heeft onlangs haar manifest voor de periode 2025-2029 gepresenteerd, waarin de EU wordt aangespoord om de bescherming tegen piraterij aanzienlijk te versterken. De meeste voorgestelde verbeteringen zijn specifiek gericht op het bestrijden van piraterij via livestreaming. AAPA stelt onder andere voor om bijna onmiddellijke verwijderingen van inbreukmakende inhoud te implementeren en het bereik van blokkadebevelen uit te breiden. Dit zou verder moeten reiken dan alleen reguliere internetproviders en de nadruk leggen op andere actoren zoals VPN's en webbrowsers.
De recente inspanningen van de Europese Commissie om online piraterij te bestrijden zijn onder meer het gevolg van druk van grote auteursrechthebbenden, die al geruime tijd pleiten voor een striktere handhaving van illegale online-inhoud. Dit heeft geleid tot wetten zoals de auteursrechtrichtlijn van 2019 en de Digital Services Act (DSA), die kort daarna werd aangenomen.
Desondanks blijft er een dringende oproep tot verdere wetswijzigingen, vooral met betrekking tot het live streamen van evenementen, waaronder sport. In het verleden heeft de Europese Commissie een aanbeveling aangenomen die lidstaten aanmoedigt om actie te ondernemen tegen illegale livestreams, maar volgens veel rechthebbenden zijn deze maatregelen niet voldoende. De AAPA dringt aan op concrete veranderingen, en haar uitvoerend directeur, Miruna Herovanu, benadrukt de noodzaak van doortastende maatregelen en politieke wil op EU-niveau om de diefstal van inhoud tegen te gaan.
In haar manifest somt AAPA vijf belangrijke beleidsprioriteiten op voor de periode 2024-2029:
1. Het implementeren van innovatieve, datagestuurde wetgeving om piraterij van live-inhoud tegen 2025 aan te pakken.
2. Het bevorderen van de handhaving van de DSA om te waarborgen dat illegale offline-inhoud ook online illegaal is.
3. Het harmoniseren van de bescherming van audiovisuele inhoud op EU-niveau om robuuste investeringen in originele content te stimuleren.
4. Het uitbreiden van de wetgeving om piraterij te bestrijden die wordt gefaciliteerd en gepleegd door belangrijke tussenpersonen, zoals Content Delivery Networks (CDN's) en reverse proxies.
5. Het bijeenbrengen van een verenigde stem voor antipiraterij onder tussenpersonen die bereid zijn bij te dragen aan de verbetering van de onlineomgeving.
AAPA roept op tot een nieuw wettelijk kader dat specifiek gericht is op de kenmerken van livestream-piraterij, met inbegrip van de mogelijkheid om vermeend inbreukmakende inhoud bijna onmiddellijk te verwijderen. Dit zou idealiter gerealiseerd moeten worden uiterlijk in november 2025, aan het einde van een gegevensverzamelingsoefening door het Bureau voor intellectuele eigendom van de EU en de Europese Commissie.
Daarnaast pleit de AAPA voor de uitbreiding van de DSA met stringente 'Know Your Business Customer'-vereisten om beter inzicht te krijgen in exploitanten van piratensites. De organisatie stelt ook voor dat meer rechthebbenden de mogelijkheid krijgen om te fungeren als "betrouwbare flaggers," en dat hun verwijderingsverzoeken "bijna onmiddellijk" moeten worden behandeld, in plaats van met prioriteit.
AAPA wijst op de tekortkomingen bij hostingbedrijven en hun reactie op verwijderingsverzoeken, en stelt dat ook CDN's en reverse proxy's, zoals Cloudflare, bij deze problematiek betrokken zijn. Het manifest vraagt ook om de uitbreiding van siteblokkeringsmaatregelen naar een breder scala aan tussenpersonen, waaronder zoekmachines, VPN-providers, DNS-resolvers, domeinregistreerders en zelfs internetbrowsers.
Een dergelijke codificatie kan de bestaande juridische bepalingen verder uitbreiden. Eerder deze week heeft Italië bijvoorbeeld wetgeving goedgekeurd waardoor VPN's verplicht worden om illegale inhoud te blokkeren. De AAPA streeft ernaar dat Europa deze wijzigingen formeel vastlegt, zodat toekomstige bevelen ook gericht kunnen zijn op populaire webbrowsers zoals Chrome, Firefox, Safari en Edge.
De uitkomst van de oproepen in het manifest 2025-2029 is nog onzeker, maar het biedt een duidelijk inzicht in waar grote rechthebbenden hun lobby-inspanningen de komende jaren zullen richten.
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.