Het komende jaar belooft veel voor Linux-gebruikers. De trends, hardwareproducten en software-ontwikkelingen die we hieronder bespreken vormen een kleurrijke mix die zich specifiek richt op het gebruik van Linux. Daarnaast zullen we ook andere actuele en toekomstige gebeurtenissen in hardware en software behandelen die invloed hebben op het dagelijks IT-leven — Linux of niet. Kortom, voor Linux-gebruikers staat er een hoop verandering op de horizon.
Raspberry Pi: Wat nu?
Sinds de Raspberry Pi Foundation medio 2024 naar de beurs ging, is de toekomst van deze succesvolle bordcomputer onzeker. De aandelenkoers is volatiel geweest, maar heeft zich over het algemeen redelijk goed gehouden. De verse miljoenen op de aandelenmarkt bieden kansen voor technische innovaties voor de mini-computer, maar aan de andere kant lijkt het project zich steeds verder te verwijderen van zijn non-profit oorsprong.
Momenteel is er niets concreets bekend over toekomstige modellen, maar de prijzen zullen ongetwijfeld hoger liggen dan voorheen. De voortzetting van de productie en voorraad van oudere modellen, zoals eerder het geval was, zou ook kunnen worden opgeofferd ten gunste van winstmaximalisatie.
Wayland komt eraan – langzaam maar zeker
De desktops Gnome 47 en KDE Plasma 6 dwingen de overstap naar het Wayland-displayprotocol door Wayland als standaard in te stellen, ondanks enkele resterende details die nog opgelost moeten worden. De meeste Linux-distributies met deze desktops (zoals Fedora, Ubuntu, Kubuntu, KDE Neon, Endeavour, enzovoort) zullen deze specificatie in 2025 volgen.
Het blijft echter een feit dat, naast Gnome en KDE, alleen de niche-desktop Enlightenment (huidige versie E20) zich actief inzet voor Wayland. De Gnome-achtige Budgie-desktop, evenals Cinnamon (Linux Mint) en Mate, bieden Wayland nog steeds aan als een “experimentele” optie. XFCE (aangekondigd voor de komende versie 4.20) en LXQT zijn net begonnen met hun Wayland-conversie.
De vervanging van het oude X11-venstersysteem zal ongetwijfeld nog verder doorgaan dan 2025. Dit vormt een obstakel, vooral omdat elke Wayland-operatie momenteel nog de Xwayland-mediation laag moet gebruiken om oudere X11-vensters weer te geven. De huidige Gnome 47 is de eerste Linux-desktop die technisch gezien voorbereid is om in de toekomst volledig zonder Xwayland te functioneren.
Debian 13 (‘Trixie’) in aantocht
Een nieuwe Debian-versie verschijnt ongeveer om de twee jaar. Na versie 12 “Bookworm,” die in 2023 werd uitgebracht, staat Debian 13 (“Trixie”) gepland voor 2025. De naam voor versie 14, Debian “Forky,” is al gekozen.
Debian 13 zal een variant voor 32-bits processors blijven bieden, maar niet meer voor zeer oude i386 CPU's; de ondersteuning begint ten minste vanaf i686. Deze i686 CPU's zijn ook verouderde processors zoals de Pentium Pro, Pentium II, Pentium III en enkele vroege Pentium 4-modellen. De oudste van deze CPU's zijn meer dan 25 jaar oud en dateren uit de 20e eeuw. Ondanks de 32-bits continuïteit van Debian, is het recyclen van zulke oude hardware vaak teleurstellend.
Nieuwe versies van Debian zijn altijd van groot belang, omdat veel afgeleiden distributies op Debian zijn gebaseerd en bijgewerkt moeten worden — zoals Antix, Bunsenlabs, Kanotix, MX Linux, Linux Mint Debian, Open Media Vault, Pi-OS, Rescuezilla, Sparky, Q4-OS, Tails en vele anderen (inclusief Ubuntu!).
Einde levenscyclus: Ubuntu 20.04
Na april 2025 zal er geen update-ondersteuning meer zijn voor Ubuntu 20.04, tenzij je een 10-jarige ESM (Expanded Security Maintenance) ondersteuning hebt afgenomen met Ubuntu Pro. Op apparaten met versie 20.04 zul je dan ofwel opnieuw moeten installeren of verschillende upgrade-stappen moeten doorlopen.
Een nieuwe installatie met de huidige LTS-versie Ubuntu 24.04 wordt vooral aanbevolen voor systemen die als servers functioneren.
Einde levenscyclus: Het einde van Windows 10
Na 14 oktober 2025 zal Microsoft geen gratis updates meer aanbieden voor Windows 10 en zal de technische ondersteuning worden stopgezet (EOL, End of Life). Aangezien een eenvoudige upgrade naar Windows 11 voor veel laptops en pc's niet mogelijk zal zijn vanwege de hoge hardware-eisen, kunnen we in het komende jaar een aanzienlijke toestroom van gebruikers naar Linux-desktops verwachten.
De groei van Linux naar een marktaandeel van ongeveer 4,5 procent vorig jaar is waarschijnlijk al verbonden met deze Windows-datum. Unicon lanceert het eLux-besturingssysteem voor bedrijven, dat is ontworpen om beveiliging, hardwareflexibiliteit en prestaties te combineren. De download vereist registratie met een e-mailadres.
De ‘Immutable’ trend: Open Suse Leap 16
Open Suse Leap 16.0, de opvolger van Leap 15.6, wordt niet eerder dan medio 2025 verwacht. Versie 16 heeft als doel de technische continuïteit met de vorige Leap te beëindigen, maar belooft in ieder geval de mogelijkheid van een directe upgrade naar Leap 16. Indien nodig zal er een tussentijdse versie 15.7 worden toegevoegd.
Open Suse Leap 16 zal een “immutable” Linux zijn. Suse ontwikkelt zijn eigen Adaptable Linux Platform (ALP) architectuur met een schrijfbeveiligd basissysteem dat de beveiliging en stabiliteit verhoogt. De benodigde software zal worden geleverd via geïsoleerde containers — vermoedelijk flatpaks. Met de focus op cloudsysteem en geautomatiseerd systeembeheer zal Open Suse Leap 16 waarschijnlijk de trend van de afgelopen jaren volgen. Het Suse-systeem wordt steeds minder interessant voor de behoeften van een flexibele eindgebruikersdesktop.
Hetzelfde geldt voor Fedora Workstation, dat in de Silverblue “Immutable” versie de koers aangeeft die Fedora in het algemeen wil varen. De beveiligings- en onderhoudsvoordelen van het onwrikbare concept zijn gericht op cloud- en serverinstellingen en hebben voornamelijk nadelen op de desktop.
Linux zonder ‘sudo’?
Terwijl Microsoft het sudo-hulpmiddel in 2024 als optie voor ontwikkelaars in Windows 10/11 heeft opgenomen, willen toonaangevende Linux-ontwikkelaars sudo afschaffen of een beter alternatief aanbieden. Het nieuwe run0-hulpmiddel is al beschikbaar in de nieuwste versies van het Systemd-init-systeem.
In toekomstige Linux-distributies zal run0 zeker niet onmiddellijk de vertrouwde sudo vervangen, maar zal het voorlopig als alternatief functioneren. Het run0-hulpmiddel heeft verschillende voordelen ten opzichte van sudo: in principe vereist het geen configuratie, terwijl sudo de niet geheel eenvoudige “/etc/sudoers” vereist. Run0 is gebaseerd op Polkit, wiens individuele configuratie niet eenvoudiger is, maar meestal onnodig.
Met al deze ontwikkelingen in het vooruitzicht, is het duidelijk dat Linux-gebruikers zich kunnen voorbereiden op een spannend jaar vol innovaties en veranderingen. De toekomst van Linux ziet er veelbelovend uit, met nieuwe mogelijkheden en uitdagingen die voor de deur staan.
- 1
Aanbevolen reactie
Doe je mee?
Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.