Op 1 november heeft de rechtbank Rotterdam, op verzoek van BREIN, Odido bevolen de toegang tot de evident illegale bittorrent website TorrentGalaxy te blokkeren. De rechtbank stelt vast dat TorrentGalaxy op grote schaal inbreuk maakt op auteursrechten. De dienst weigerde te voldoen aan BREIN’s verzoeken en zal daarom nu door de Nederlandse access providers conform het convenant blokkeren websites geblokkeerd worden. Het gaat om een dynamische blokkering van de domeinnamen, het IP-adres en proxies en mirrors van TorrentGalaxy.
Odido voerde verweer. Aldus de provider zou BREIN eerst moeten procederen tegen buitenlandse hostingproviders alvorens BREIN blokkering door de Nederlandse access providers kan vragen. De rechter ging daar niet in mee:
In de afgelopen 6 jaar heeft BREIN meer dan 2.000 unieke domeinen laten blokkeren. Het grootste deel van die domeinen is ook weer gedeblokkeerd omdat illegale sites ermee stopten na blokkade. Op dit moment worden ruim 500 domeinen geblokkeerd. Het gaat om hoofddomeinen en proxies en mirrors van evident illegale diensten waarvan de rechter de blokkade heeft bevolen. Ook vallen er IP-adressen onder de blokkade.
Illegale content op Telegram: Wat je moet weten
Er gebeuren veranderingen in hoe mensen illegale films, muziek en andere bestanden delen. Vroeger gebruikten zij vooral torrents en NZB-sites. Nu stappen steeds meer mensen over naar Telegram. Maar is dat wel veilig? En wat zijn de risico's? Hier leggen we het uit.
Waarom Telegram populair wordt
Telegram is een app waarmee je berichten kunt sturen, net als WhatsApp. Maar op Telegram kun je ook grote bestanden delen en in grote groepen praten. Daarom gebruiken mensen het om films, muziek en andere dingen te delen. Ze denken dat ze daar veiliger zijn.
Is Telegram echt veilig?
Bij Telegram moet je je telefoonnummer geven als je een account aanmaakt. Dit nummer is gekoppeld aan je account. Ook al kun je je nummer verbergen voor anderen, het is nog steeds aan jouw account verbonden. Dat betekent dat als Stichting Brein het nodig vindt, ze via jouw nummer kunnen achterhalen wie je bent.
Als je Telegram gebruikt op je telefoon, maakt je telefoon verbinding met 4G of 5G. Via deze netwerken kan je locatie worden bepaald. Providers kunnen zien waar je bent als je hun netwerk gebruikt. Met toestemming van de rechter kunnen ze deze informatie aan Stichting Brein geven.
Als je Telegram op je computer gebruikt, blijft het gekoppeld aan je telefoon. Alles wat je doet op de computer, is verbonden met je telefoonnummer. Dus ook dan kunnen ze achterhalen wie je bent.
Wat zegt de wet in Nederland?
In Nederland is het verboden om films, muziek en andere dingen te delen zonder toestemming van de makers. Dit staat in de Auteurswet. Het maakt niet uit of je dit via torrents, NZB-sites of Telegram doet. Het is illegaal.
Als je betrapt wordt, kun je straf krijgen. Stichting Brein kan je apparaten in beslag nemen, zoals je telefoon en computer. Ze kunnen dan zien wat je allemaal hebt gedaan.
Risico's van het delen van illegale content
Locatiebepaling: Via 4G en 5G kunnen ze zien waar je bent.
Virussen en malware: Illegale downloads kunnen je computer of telefoon besmetten met een virus.
Privacyproblemen: Je persoonlijke gegevens kunnen openbaar worden.
Wat kun je doen?
Wees voorzichtig met wat je deelt op apps zoals Telegram.
Bescherm je apparaten met goede beveiliging.
Weet dat je niet anoniem bent op internet, ook niet op Telegram.
In het kader van de Digital Services Act (DSA) en andere relevante wetgeving, kunnen online platforms zoals Telegram verplicht worden om gegevens te overhandigen aan bevoegde rechtbanken of autoriteiten onder bepaalde omstandigheden.
Gebruikers moeten zich bewust zijn van het feit dat hun gegevens in bepaalde gevallen openbaar kunnen worden gemaakt als onderdeel van juridische procedures.
Conclusie
Hoewel Telegram voor sommige mensen handig lijkt om illegale content te delen, zijn er veel risico's. Je kunt herkend worden via je telefoonnummer en locatie. Stichting Brein kan actie tegen je ondernemen.