Spring naar bijdragen

  • TV kijken op de Camping

     Delen


    Wil je op vakantie gewoon tv kunnen kijken, dan dien je wel wat voorbereidingen te treffen als je met de camper op pad gaat. Waar moet je op letten?

    Bezitters van een caravan of camper kunnen een televisie zo plaatsen. Meestal is er wel een kastje of wand waarop je een bescheiden beeldbuis kwijt kunt. Belangrijk is dat je een geschikte televisie aanschaft en daarbij rekening houdt met een aantal aandachtspunten. Kies bijvoorbeeld niet voor een te groot schermdiagonaal. 

    Beste camping-tv uitzoeken

    De ruimte in een caravan of camper is natuurlijk beperkt, waardoor je  altijd dicht op het beeld zit. In een woning is een 32inch-televisie een bescheiden maatje, maar binnen een caravan valt die nogal groot uit. Een 18 tot 24 inch-televisie is meestal groot genoeg.

    Let verder op welke tv-tuners er zijn inbegrepen. Hoe meer, hoe beter. Dat voorkomt namelijk dat je in de toekomst mogelijk een externe tv-ontvanger nodig hebt. Bevat de televisie een dvb-c-, dvb-t2- en dvb-s2-ontvanger, dan kun je er alle kanten mee op. Verder is het gunstig wanneer het toestel is voorzien van een ci+-gleuf. Hierin kun je met behulp van een ci+-module een smartcard van een tv-provider kwijt.

    Veruit de meeste campings hebben voor hun gasten een stroompaal met blauwe cee-aansluiting. Hiermee ontvang je netvoeding op 220 volt, zoals je dat thuis ook gewend bent. Gunstig, want je televisie hoeft hierdoor niet aan specifieke stroomeisen te voldoen.

    ceee.jpg.d420e842f0f73ba44a49a0b2568e22c0.jpg

    Kampeer je  weleens op plekken zonder netstroom? In dat geval is het nuttig wanneer de televisie ook met 12 volt overweg kan, zodat je hem op een geschikte accu van een caravan of camper kunt aansluiten. Er bestaan weliswaar ook speciale omvormers, maar die veroorzaken in de regel een hoog energieverbruik.

    Tv in caravan ophangen

    Voor de bevestiging van de televisie op een wand of in een kastje heb je een geschikte tv-beugel nodig. Uiteraard geldt dat alleen wanneer je met een caravan of camper op pad gaat. Bezitters van een vouwwagen of tent zetten de televisie gewoon op de campingtafel neer. 

    Bij een wand- of kastmontage is het belangrijk dat de beoogde tv-beugel de juiste vesa-standaard ondersteunt. Het is van belang dat de schroefgaten achterop de televisie en op de beugel overeenkomen.

    Bespaar overigens niet op de aanschaf van een beugel. Het is namelijk prettig wanneer je de beeldbuis in allerlei richtingen kunt bewegen. De betere beugels hebben een stevige arm die om het hoekje gaat. Is het tweepersoonsbed en het zitgedeelte gescheiden door een wand, dan kan een flexibele arm met meerdere scharnierpunten beide ruimtes bedienen.

    Welke beugel is dan een aanrader? We vinden de Novus Sky 10N-lijn bij uitstek geschikt. 

    tv-beugel.jpg.f1c0116b9a0ccf0f7fe99b97f7403309.jpg

    Deze prijzige beugel heeft een behoorlijke reikwijdte, maar kan de televisie ook plat tegen de wand bevestigen. Dankzij het vergrendelingssysteem zit de beeldbuis tijdens het rijden stevig vast. Bovendien ontkoppel je de televisie gemakkelijk van de beugel. Zet hem vervolgens op de bijbehorende voet en je kijkt buiten onder je luifel naar je favoriete tv-programma’s.

    Ook kunnen we Vogel’s Wall 3245 aanraden. De wall mounts van Vogel’s staan erom bekend dat ze jarenlang meegaan en perfect zijn om zelfs zware televisies aan te hangen. De 3245 is verkrijgbaar in zwart en wit en is draai- en kantelbaar. De draaihoek is 180 graden, dit betekent dus dat je de tv in allerlei hoeken kunt draaien. De beugel kan maximaal 20 kilo tillen en is geschikt voor televisies van 32 inch tot 55 inch. Uiteraard kun je al je kabels netjes wegwerken in de beugel.

    Aansluiting vinden

    Heb je eenmaal een geschikte televisie in bezit, dan gebruik je het televisienetwerk van de camping. Boek hiervoor wel een kampeerplaats waarbij de stroompaal is voorzien van een televisieaansluiting. Voor het gebruikte tv-signaal ben je afhankelijk van de uitzendtechniek op de camping. De meeste campings leveren digitale kabeltelevisie.

    Als je beeldbuis een dvb-c-tuner bevat, kun je tientallen digitale kanalen oppikken. Bevat het tv-toestel geen dvb-c-tuner, dan heb je een externe tv-ontvanger nodig. Bij de meeste campings kun je die kopen of huren. Tot slot leveren sommige vakantieparken digitale televisie uit de ether. Hiervoor heeft je televisie een dvb-t2-tuner nodig.

    aansluiting_5FyucfP.jpg.3e40aa7178d9dfa211a402f5e3566c9f.jpg

    Als je kampeerplaats een televisieaansluiting heeft, dan moet je vanaf je plek een coaxkabel leggen. Neem die altijd zelf mee. Bij een tent of vouwwagen is het aanleggen van een kabel niet zo’n punt, want je steekt het snoertje gewoon door een rits of ventilatierooster. Bij een caravan of camper zijn er meerdere mogelijkheden. 

    De eenvoudigste optie is door de kabel via een kiertje door het raam naar buiten te laten gaan. Doe je het raam liever helemaal dicht? In dat geval is het beter om aan de buitenzijde van de caravan of camper een extra coaxaansluiting te maken.

    Ben je zelf niet handig, dan kan een dealer met werkplaats dat voor je doen. Je kunt bijvoorbeeld bij de cee-stroomaansluiting een coaxaansluiting (laten) maken. Vaak hoef je hiervoor alleen maar een klein gat te boren. 

    Een andere optie is door aan de buitenzijde een buitenstopcontact met televisieaansluiting te monteren. Hiervoor zijn verschillende geschikte wandcontactdozen verkrijgbaar.

    Kijken via de satelliet

    Als de camping geen tv-aansluiting aan zijn gasten beschikbaar stelt, zorg je als alternatief zelf voor een tv-signaal. Hiervoor bestaan twee methoden: via de satelliet of de dvb-t2-antenne. 

    Een satellietschotel kun je bijvoorbeeld op het dak monteren of met een statief naast je caravan of tent neerzetten. Bedenk wel dat bomen en gebouwen het signaal negatief kunnen beïnvloeden. Verder is de aanschaf van een zwaarlijvige satellietschotel prijzig.

    490750.jpg.8ab3dc6bf2c15385793a8edfafa6529f.jpg

    Je hebt voor het kijken van Nederlandse televisie een abonnement op Canal Digitaal nodig en eventueel een geschikte tv-decoder met plek voor een smartcard. Het goedkoopste abonnement voor vakantiegangers kost bij Canal Digitaal 15,95 euro per maand. 

    Joyne failliet

    Tot voor kort was er nog een andere aanbieder van televisie-abonnementen speciaal voor vakanties, namelijk Joyne. Eerder dit jaar werd Joyne echter failliet verklaard. Wie via satelliet naar Nederlandse tv wil blijven kijken, kan dit alleen nog via Canal Digitaal doen. Mede vanwege de overstap van duizenden oud-Joyne-abonnees, zijn er geluiden dat de benodigde CI+ modules van Canal Digitaal slecht verkrijgbaar zijn. Het is daarom aan te raden dat je zo'n module bij voorkeur enkele maanden voordat je op vakantie gaat koopt. 

    canal.jpg.95d1ee3d7bccb628f72d60675d33592c.jpg

    Heeft je televisie een geïntegreerde dvb-s2-tuner, dan heb je waarschijnlijk geen externe tv-decoder nodig. Sluit de schotel rechtstreeks op het toestel aan en gebruik een ci+-module van de tv-provider om de smartcard in de televisie te bevestigen. Op die manier kijk je televisie zonder tussenkomst van een ontvanger. Het scheelt bovendien een extra afstandsbediening.

    Al met al is tv-kijken via de satelliet een behoorlijke kostenpost. Het loont daarom de moeite om de overige mogelijkheden te verkennen. Gebruik je een satellietschotel zonder of Canal Digitaal-abonnement? In dat geval zijn alleen alle ongecodeerde kanalen beschikbaar, zoals BVN (Beste van Vlaanderen en Nederland) en allerlei buitenlandse zenders.

    Kijken via dvb-t2-tuner

    Naast een satellietschotel is het dus met een dvb-t2-tuner ook mogelijk om een digitaal tv-signaal uit de lucht te plukken. Daar kijken we tot slot nog even naar. Een voorwaarde is wel dat je een geschikte antenne op de televisie aansluit. 

    Overigens is een binnen antenne al voor een paar euro verkrijgbaar. Voor een beter bereik zijn er ook dvb-t2-buitenantennes te koop. Die kun je bijvoorbeeld via een zuignap op het dak bevestigen.

    07-televisie-op-de-camping.jpg.5d65816b62ae068878870ad31714ee04.jpg

    In Nederland kun je alleen de publieke zenders (NPO 1, 2 en 3) en de regionale omroep gratis via dvb-t2 ontvangen. De overige zenders zijn gecodeerd. Wens je op de camping een volledig zenderpakket van dertig kanalen? In dat geval heb je een Digitenne-abonnement nodig. Dat kost 18 euro per maand. Voor een extra aansluiting ben je maandelijks 5 euro kwijt. 

    Digitenne levert een externe dvb-t2-tuner met smartcard mee, die op de televisie moet aansluiten. Gunstig is dat nieuwe klanten geen extra kosten kwijt zijn aan de apparatuur. In tegenstelling tot satelliettelevisie kun je Nederlandse zenders via dvb-t2 echter niet in het buitenland ontvangen.

    MiFi router

    MiFi is een samenvoeging van ‘mobile’ en ‘WiFi’ en kan dus het beste worden omschreven als een mobiele WiFi router. U plaatst een SIM-kaart in de MiFi router en vervolgens verbindt u via WiFi uw computers, tablets en smartphones met de MiFi router.

    73035_Huawei-E5785-320.jpg.d44a71421847b7813028cf939e477d91.jpg

    Een MiFi router werkt op basis van een SIM-kaart, zoals bijvoorbeeld de SIM-kaarten van Internet on Demand. De SIM-kaart maakt verbinding met het netwerk van uw provider, net als bij uw smartphone. In de router zit vervolgens een WiFi zender die automatisch een draadloos netwerk op zet. Vervolgens verbindt u simpelweg uw mobiele apparaat met het WiFi netwerk en u heeft internet.

    Kijken via internet

    Op de camping kun je uiteraard ook via internet naar programma's kijken, al is dit vaak niet de meest ideale optie. Zo kun je een wifi-verbinding van de camping gebruiken om via je smart-tv of mobiele apparaat naar series of films te kijken. Vaak is deze internetverbinding niet heel betrouwbaar, wat de kijkervaring er niet beter op maakt. Je kunt ook je telefoon gebruiken als hotspot: je maakt dan van je internetbundel gebruik om naar films en series te kijken. Bedenk wel dat dit snel gaat: voor je het weet zit je door je databundel heen. 

    Veel aanbieders hebben ook een 'unlimited data'-abonnement. Je kunt dan voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld 24 uur of een hele maand, onbeperkt naar films en series kijken voor één bedrag. Na je vakantie zit je nergens aan vast. 


    William
    • Gebruiksgemak: Makkelijk Taal: Nederlands OS: Windows
     Delen


    Terugkoppeling

    Aanbevolen reactie

    Piraatje

    Geplaatst 18 uur geleden

    Vergeten jullie de VPN verbinding niet? Je internet provider zoals Ziggo of KPN kan door gebruik van de VPN niet zien wat er gebeurd op je internet verbinding en ben je volledig anoniem. Een vereiste tegenwoordig.... Gelukkig hebben we een uitgebreide handleiding geschreven met informatie. :goed:

    De handleiding van de VPN verbinding staat hier.

    Doe je mee?

    Je kunt nu een bericht plaatsen en je later registeren. Als je al een account hebt, kun je je hier aanmelden.
    Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

    Gast
    Voeg een reactie toe...

    ×   Je hebt opgemaakte inhoud geplakt.   Opmaak verwijderen

      Only 75 emoji are allowed.

    ×   Jouw link is automatisch embedded.   Toon als een normale link

    ×   Je vorige inhoud is hersteld.   Schoon editor

    ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Wie zijn er online?  6 leden zijn actief

Mededelingen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...